Sivuvaikutuksia-normal.jpg

Lahden kaupunginteatterin kevään viimeisin teatterityö kietoo mukaansa suorapuheisuudellaan, tarkalla yhteiskuntakritiikillään ja ajankohtaisuudellaan. Moniin vuosiin ei kaupungissamme ole tuotettu näin rehellisen avointa, kyyneliin asti byrokratiamme todellisuutta ruotivaa ja samalla inhimillisyydellään niin sydämensopukoihin asti meitä avautumaan rohkaisevaa elämänkabareeta kuin mitä tänään ensi-iltansa saanut Sivuvaikutuksia on.  

Tällainen teatteri on teatteritaiteen herkintä vaikuttavuutta. Se vakuuttaa itse elämää syvemmälle esityksen henkilöiden vilpittömyydellä, heidän itse kirjoittamallaan sanottavalla, kokemustensa omakohtaisella painavuudella. Tämä tekijöittensä näköinen teatteri antaa luvan vapauttavaan nauruun byrokratian typeryyksille, mutta samalla se käynnistää suuren aidon draaman lailla meidät päättäväisesti yhteistuumin muuttamaan yhteisömme tuhansia fraasimaisia viranomaiskäytäntöjä, epäinhimillistä pahanolon kohteluamme. Sen kymmenet biisit tulkitaan koko parinkymmenen taiteilijan voimin herkästi ja antaumuksella aina äänistemmoihin yltäen. Koko orkesterin taitava säestysote huipentuu rytmisesti vetävään, hirtehisen hauskaan RVK-teemakantaattiin (Rajoitettu-Vapaa-Kävely), joka kertoo pahanolon diagnoosin tavanomaisen hoitomääräyksen.

Päijät-Hämeen sosiaalipsykiatrisen säätiön ja Lahden kaupunginteatterin yhteinen teatterityöprojekti Sivuvaikutuksia on paljon enemmän kuin projekti tai hyvä teatteriesitys. Se on aito, yli parinkymmenen ihmisen rohkea tilitys, persoonallisen taidokas, nautinnollisen heittäytyvä musikaalinen kannanotto pienen ihmisen ja yhteisöllisyyden puolesta. Elämä voi joskus olla teatteria, mutta harvemmin teatteri on elämää suurempaa ja antoisampaa - Sivuvaikutuksia on.

Menkää ihmeessä kokemaan ihanan raikasta, väkevän elämänmakuista, musiikillisesti täysipainoista, jäljittelemätöntä esitystä täynnä hurmaavaa ihmisen tuoksua.

 

Sivuvaikutuksia

ESITYKSEN SUUNNITTELU, SOVITUS JA OHJAUS  Helena  Ryti

TEKIJÄT Arska, Tiina K, Heidi L, Vipattaja, Salvador Dar, Kate, R-E Lilja,  Shari,  Pipa,  Peppi,  Ruby Sapphire,  Jalkasen Viivi, Amanda,  Ritva Sorvali, Lumikki Väinämö

MUSIIKKI Side Effects: Mari W, Rita E, Waltsu, l, Ryan W, Risto S, Ville K, Marko Haavisto, Jussi  Kinnunen

VALOT Miika Riikonen, Jarkko Salmela     ÄÄNET Jukka Vierimaa, Tatu Virtamo

LAVASTUS Teatterin työhuone & Eero-näyttämön henkilökunta

Sivuvaikutuksia esitetään Lahden kaupunginteatterin Eero–näyttämöllä  enää vain  torstaina 6.6. klo 19 ja lauantaina 8.6. klo 14.00