S%C3%A4rkyneiden%20siipien8-normal.jpg

Suomen kesäteattereiden täydellisyys, ihanuus ja viisaan ihmisläheinen hauskuus värikkäänä, räiskyvänä, tyylikkäänä kokonaisuutena on vihdoin tänä Suomen suvena 2013 yhtä aikaa totta ja ihmettä: Veikkolan kartanoteatteri tulkitsee ainutlaatuista, totuuspohjaista ”Särkyneiden siipien korjaamo”  -musiikkinäytelmäänsä sieluun asti meitä hellyttävällä sisällöllisellä sanomallaan, antaumuksellaan, viidenkymmenen näyttelijänsä persoonallisesti heittäytyvällä, komealla yhteiskarismalla sekä hulvattoman lämpimällä, älykkäällä ja vilpittömällä huumorilla.

Kulttuurihistoriallisestikin teos on ainutlaatuinen. Sen teksti pohjautuu Veikkolan mielenterveysparantolan ihmiskohtaloihin, potilas- ja lääkärikokemuksiin sekä koko Veikkolan asuinseudun, sen ihmisten ja byrokraattien parantolaan liittyviin asenteisiin ja päätöksiin. Näytelmän totuuspohjainen, ajatuksellinen sisältö aikakauden uusista mielenkuntoutusmenetelmistä, toimintaterapioista ja ennen muuta potilaiden ja henkilökunnan kokemasta parantolan yhteisöllisyydestä puolustavat tuloksellisuudessaan tänäänkin, sote-ratkaisujen ja avohoitojen heitteillejätön tylynä aikana tarpeellisuuttaan, ylivertaista vaikuttavuuttaan.

Kulttuurillisesti aivan huikaiseva on jo esityspaikka: Veikkolan parantolarakennusten kaunis pihapuisto omenapuineen. Kantaesitys on yhtä aikaa myös käsikirjoittajatyöryhmän kirjallinen ansiokas suurtyö, dramaturgin taitavasti pelkistämä ja tiivistämä hieno näytelmä sekä ohjaajan kokonaisnäkemyksellinen, laajaan pihapiiriin herkullisesti sijattu ja asemoitu, toimiva ja liikunnallinen, valloittavasti tulkittu esitys.

Siipirikko7-normal.jpg

Monet näytelmän aidosti luonnostellut ja taitavasti esitetyt ihmiskohtalot kuten puhumaton Matti, Rouva Sopraano, Siipirikko, näyttelijäksi aikova Sulho, hevosenhoitaja Stava, Henrikssonska, kreivitär Lady tai Kellokosken Prinsessa tuoksuvat niin todenmukaisilta, että meidän on välillä hymymme lomassa oikein mietittävä oman hulluutemme ja normaaliutemme rajoja. Tai miten moninaisia ovat mieltämme hoitavien byrokraattien aikakausien menetelmät, minkälainen sopivan kodikkaan sairaalan työyhteisö, arkea rikastavien vierailijoiden kimaramainen kirjo ja yhteisöä lujittava arki ja juhlat.

Siipirikko9-normal.jpg

Näytelmän musiikki herkistää ja antaa taustaa tunnelmillaan, upeilla lauluillaan, useilla runoteksteillään, kuten L.Onervan ja Claes Anderssonin riimeillä, sekä monilla äärimmäisen kauniilla uusilla sävellyksillään. Musiikilliset tulkinnat ovat sekä yhteiskodinlämpöisiä, koruttomia että sävyiltään onnistuneita. Puvustus on ilmeikkäästi ja monipuolisen näkemyksellisesti toteutetun huoliteltua ja laadukasta, lavastuselementit toimivan kekseliäitä ja liikunta esityksen tunnelmia sopivasti värittävää.

Särkyneiden siipien korjaamossa koemme niin täydellistä, fiksua, ajatteluttavaa hauskuutta ja kaikenikäisille katsojille sopivan sisällyksellistä, harvinaista kesäteatteriherkkua, että elämänilo pulppuaa koko monisatapäisen täyden katsomon vallaten. Voiko kesäteatterilta ja teatterin vaikuttavuudelta enempää enää toivoa.

 

Veikkolan kartanoteatteri

Särkyneiden siipien korjaamo

Käsikirjoitusryhmä  Eija Ahvo, Irene Kristeri, Pekka Lempiäinen, Matti Malinen, Matti Saartamo, Simo Sipola

Dramaturgia             Marjakaarina Mykkänen, Eija Ahvo

Ohjaus                      Eija Ahvo

Musiikki                    Sami Panula

Näytelmän toteutus ja henkilöt                         

Satu Jämsä, Simo Sipola, Jari Palosaari, Heli Janhonen, Jaana Markwort, Seija Saarinen, Paavo Sortti, Maria Nieminen, Sari Autio, Laura Kilpinen, Silja Markkanen, Niina Saikkonen, Matti Malinen, Marko Autio, Pekka Lempiäinen, Tuula Johansson, Musse Peltonen, Anna-Maija Iskanius, Veini Nupponen, Anna-Mari Toikka, Mervi Leivo, Rebecca Bergström, Siri Kerola, Maarit Lindblad, Vuokko Tuunainen, Jenna Virtanen, Lilli Sorsa, Inka Lehto, Eeli Kettunen, Ella Kettunen, Nea Hokkanen, Ella Kilpinen, Emma Kilpinen, Kristina Kirjavainen, Sara Korpi, Sonja Markkanen, Elina Mattila, Saana Saikkonen, Juha Sundholm, Ari Roininen, Vuokko Tenhunen, Hannu Sorsa, Matti Saartamo, Ari Tuunainen, Tarja Lindholm, Marjokaisa Piironen, Pietari Panula, Santeri Panula, Eeva Ahtimo, Seija Hokkanen, Riitta Hynynen, Leena Jormalainen, Hanna Laaksonen, Riikka Tiittanen, Johannes Riska, Håkan Riska, Markku Jämsä, Hannu Kettunen, Tomi Lempiäinen, Elina Mäkinen

 

Esitysarvio kirjoitettu näytelmän 25.6.2013 esityksestä.

 

http://www.veikkolankartanoteatteri.fi/

PS 2.7.2013 Lukijani ovat toistuvasti kyselleet, mistä pääsee Lahen uutisia -kommentointiin, joka on monelle ollut tärkeä keskustelumahdollisuus asioista. Kommentointi löytyy klikkaamalla  puhekuplaa artikkelin lopussa.

Puhekupla-normal.jpg