Badding8-normal.jpgKalle Sulalampi, Väinö Weckström ja Niklas Viljamaa

Ensi kertaa Suomen läpi 1970-luvun rajuilman lailla hulmahtanut rock  ja sen  suomalaissäveltäjä-sanoittaja-artisti Rauli Badding Somerjoen (1947-1987) elämää syväluotaava spektaakkeli Pesäkallion kesäteatterissa on populaarimusiikin arjen ja tähteyden värikkään kiehtova ajankuva.  Totuuspohjaisesti se on kaukana viihdehömpästä ja piirtää uskaltavan suurenmoisen, sydämellisen lämpöisen, lukemattomiin yksityiskohtiin polveilevan, hienon elämäkertadokumentin elinaikanaan miltei unohdetusta, nyt legendaarisen tunnustetusta säveltaiteilija Somerjoesta.

Kesäteatterin näyttämön kymmenhenkiset kyläkioskin lapsikatraat, Someron pienen kirkonkyläyhteisön elämänkuviot, keikkalavojen ihailijajoukot, suomalaisen rockin ruokkima kansalaistottelemattomuus, ajan kevyen musiikin poikkitaiteelliset suuntaukset, äänilevytuotannon ja sävelradion vaikuttajat, tähdet, managerit ja tanssimusiikkiyhtyeet suorastaan pursuvat teoksen värikkäässä potpurissa ja saavat eloisantoimivat sekä myös taitavan musiikilliset, tunteitamme värisyttävät ja mieltämme liikuttavat hienot roolityönsä sekä tulkintansa.

Oi jos sulle voisin antaa kaikkein kauneimman, tämän maailmani pallon valtavan,     

mutta enhän sitä tee,  pieni hetki riittänee, kun sun vierelläsi näin olla saan.

(Paratiisi: Somerjoki-Uhlenius-Somerjoki/Arja Tiainen)

Väinö Weckströmin näyttelijätyö Raulina on koko esityksen sielu, joka hengittää kuin Baddingin taiteilijankutsumuksen oikukkaalla inhimillisyydellä suoraan katsojan sydänsykkeeseen: yhtäaikaa pohjaton luomistuska sekä kaiken voittava musiikin voimalataus valtaa hänet ja hurmaa meidät täydellisesti. Weckström laulaa esityksen lukuisat sävellykset koruttoman kauniisti, omatulkintaisesti ja hänen puheensa, dialoginsa ja äänenpainonsa vakuuttavat rytmitajullaan ja luontevuudellaan suorastaan karismaattisilta.

Toinen esityksen sähköistävä voima on Kalle Sulalammen Rafe, jonka rohkea, mutta uskottava tyyppiluomus kasvaa kertakaikkisen rakastettavaksi hahmoksi: musiikin tähtimaailman nurjanpuolen manageri, vauhdikas, juonikas, häsläävä, viinainen retku, kuitenkin samalla ihminen isolla I:llä. Sulalammen näyttelijäilmaisu on näennäisessä rentoudessaan perusteellisen tarkkaa ja näytelmän juonirakenteen keskeinen, toiminnallisesti sytyttävä vahvuus. Häkellyttäväksi työksi kasvaa Ilmari Myllysen suvereeni tulkinta M.A.Nummisesta - oi miten hullaannuttavan jäljittelemättömät Nummis-luomus ja hänen suorastaan virtuoosisen mestarillinen laulunumeronsa! Kalle Hellman elää konstailemattoman tunteikkaasti ja  toiveikkaan valoisasti pikkupoika-Raulin osassaan.

Raulin naisille - Emma-Sofia Hautala, Tuuli Pesonen ja Mirva Halme - näytelmän taiteilija-ajatus jättää vähemmän tilaa, mutta sitä enemmän juonta kuljettavia kaksoisrooleja sekä hienosävyisesti tulkittuja lauluja mannaksi korvillemme ja sielullemme. Petteri Hautalan ja Luukas Viskarin Matti ja Teppo -parodia on niin dokumenttisen käsikirjoituksen kuin itse esityksen monista ohjauksellisista sydämellisen huumorin nautintohetkistä riemastuttavin.

Badding2-normal.jpg

Pesäkallion monitaitoinen orkesteri Toni Koskipuro, Jukka Teerisaari, Ilmari Myllynen ja Luukas Viskari on koko esityksen keskeisessä tehtävässä ja laulu toisensa jälkeen mitä nautinnollisimmassa musikaalisessa loistossaan.

Runsas materiaali on tuottanut tekijöille valinnan vaikeuksia. Muutamat kohtaukset, kuten irrallinen Tove Janssonin tapaaminen tai kovin kliseinen Raulin sairaalakohtaus ainakin olisivat punakynän tarvinneet, samoin Lahden Tirra-ravintolan nivominen Raulin elämään tuntui turhan keinotekoiselta - varsinkin kun Torvi-Tirran ihan oikea ikoni Jarttu on jokaisessa esityksessä paikalla, miksei häntä käytetty. Mutta parempi kuitenkin runsas sisältö kuin niukkuus ja kuivuus, jotka esitystä eivät todella vaivanneet.

Raitilla Rauli Badding -näytelmä kohoaa Pesäkallion kesäteatterin komeimmaksi esitykseksi moniin vuosiin. Sen ansiot ovat harvinaisen tasokas omatuotteinen teksti ja tekijöidensä näköinen, sympaattinen tulkintakokonaisuus, joka vakuuttaa tosipohjaisuudellaan, yhteisilmaisullaan, keskeisillä roolitöillään, elävyydellään, tuoreudellaan, inhimillisyydellään ja musikaalisuudellaan.

Badding7-normal.jpg

 

Pesäkallion kesäteatteri 2013

RAITILLA Rauli Badding

Rooleissa:

Badding3-normal.jpg

http://kesateatteri.com/kesan-2013-aikataulu/