Soppa1-normal.jpg

Lahden tunnelmaltaan tyystin kynitty, keinotekoinen sijaistori teatterin ja kirjaston aukiolla on puhjennut joka perjantai täydelliseen inhimillisyyteen, lähimmäiskosketukseen ja vallitsevan rahanahneen yhteiskuntajärjestyksen täydelliseksi vastakohdaksi. Täällä vartavasten pystytetystä kojusta ja sen eteen rakennetuista pöydistä ja tuoleista on syntynyt harvinainen vapaaehtoisravintola, jossa niin sentitön kuin rikkaampi saa maukkaan soppa-annoksen.

Soppa2.jpg

Maksu on vapaaehtoinen: täysin lantitonkin voi aterialle käydä, kukaan ei rahaa kysele. Monet lahtelaiset ruokailuyritykset ovat liittyneet toimintaan ja lahjoittavat valmista ruokaa, vain pieni tiedote katoksen takaseinällä kertoo ruokalahjoittajasta. Syksyn ajan joka perjantai aterialle on rientänyt lähes parisataa lahtelaista. Keittotarjoilu jatkuu pitkin talvea perjantaisin klo 10-14.

Nuoria tämänkin toiminnan toteuttamiseksi työllistävä Inspis-projekti tarjoaa maukkaan sopan merkeissä meille kaikille pohdittavaksi tulevaisuuden ratkaisuja massatyöttömyyden, johtoportaiden miljoonakädenpuristusten ja Suomen todellisesta yhteiskunnallisesta tilasta. Hyvä ruoka ja tällainen vapaaehtoinen kansalaistoiminta auttaa monia löytämään elämälleen miellyttävää ja ihmisarvoista sisältöä.

Tässä itsestäänselvyyksien Lahdessa tällainen humaanisuus kolkuttaa oikeutetusti koko kuntajärjestelmää ja meidän itsekkäiden, suhteellisen hyvinvoivien omaatuntoa.

Soppa 3.jpg

Torilla tapaat myös Inspis-hankkeen primus motorin Veikko Juutilaisen.

Veikko Juutilainen  044 959 28 91
veikko@inspis.info
Askonkatu 9 C
15100 Lahti

Lisää inspis-hankkeesta:

http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2013/09/todellista-lahden-keskustaeheytysta