Orvokkipuu, seinävati 1960-luvulta
Espoon taidemuseo Emmassa jatkuu vielä kuukauden suomalaisen taiteen monialaisen, fantasian ja koristeellisen kuvakielen suvereenin taitajan komea näyttely: Birger Kaipiaisen (1915-88) elämä on hänen keramiikkataiteensa lähes sadan teoksen muodossa ihasteltavanamme.
Jo aikalaisten arvioissa moderni ismeistä ja tyylisuunnista vapaa taiteilija todisti luovan uudistajan voimansa: hänen edelleen moderni kuvailmaisunsa on tänään haltioittavassa voimassa. Nähtävillä olevat teokset - vateja, seinäreliefejä, veistoksia - ovat yksittäisiä, uniikkeja luomuksia, joiden värikkyys ja sommittelut sekä tekniikan loistokkuus säväyttävät katsojan kauneuskäsitteen täydellisyydessä ja omaperäisyydessä.
Michael Schilkinin veistos, rintakuva Birger Kaipiaisesta
"Minä vihaan yksitoikkoisuutta ja pelkistämistä. Ja ne, jotka pelkistävät, vihaavat minua."
Porissa syntynyt, Helsingissä elänyt Kaipiainen vietti lapsuudenkesiään Laatokan Karjalassa. Jo 11-vuotiaana hän pääsi oppilaaksi Taideteollisuuskoulun koeluokalle ja 17-vuotiaana oppilaaksi ensin koristemaalaus- ja sitten keramiikkalinjalle.
Vuonna 1937 Arabian tehtaiden taideosastolla alkanut keraamikon ura kesti viisikymmentä vuotta. Kaipiainen on niin värien, tekniikan ja pintakuvioinnin kuin muodonkin harvinaisen tuottelias, omaperäinen kokeilija.
Harlekiinin tanssi, koristelaatta vuodelta 1945
Taiteista musiikki, ooppera ja baletti olivat Kaipiaisen omia erityiskiinnostuksen kohteita.
”Mielikuvitus ei maksa mitään. Sillä ei ole rajoja, eikä kukaan voi komentaa missä mielikuvitus pysähtyy.”
Lampetti, 1970-luku
Vain harvat hänen työnsä päätyivät teolliseen valmistukseen. Kiurujen tapetti kuvan lampetin taustalla on yksi harvoista tällaisista, vieläkin saatavilla olevista Kaipiaisen pintasuunnittelun kauneuksista. Sen orvokkiaihe oli Kaipiaisen töissä pitkään erilaisina versioina nähtävillä.
Lennähdys, seinäreliefi 1950-luvulta
Birger Kaipiaisen näyttely avoinna 12.1.2014 saakka
Espoon taidemuseon kaikkiin näyttelyihin vapaa pääsy alle 18- ja yli 70-vuotiaille
Näyttelytiedot ja kulkuvälineaikataulut:
http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2013/09/lahtelaista-taidevientia
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.