K%C3%B6%C3%B6k%205-normal.jpg

Kaksi veljeskansaa taistelee kumpikin omalla suomalais-ugrilaisella äidinkielellään, suomella ja virolla, Teatteri Vanha Jukossa parhaillaan esitettävässä näytelmässä Köök / Keittiö.

Tänään  21.2. vietetään kansainvälistä äidinkielen päivää. Maamme lakien mukaan viralliset kielemme ovat suomi, ruotsi ja saame.

Kansainväliseksi kieleksi on vuosien kuluessa yhä laajemmin paisunut englannin kieli. Sen ylivallassa pienet maailman kielet ja kielialueet, kuten suomi, alkavat sanonnoiltaan ja sanastoltaankin näivettyä: englannin kielestä muunneltuja sanaväännöksiä suomen kielemme on jo täynnä.

Me suomen kielen synnyinlahjanamme saaneet ja oppineet suomalaiset olemme näinä aikoina lujilla, kun murteemme alkavat häipyä tipotiehensä ja kielemme oikeakielisyyden vartijat alkavat antaa periksi vanhoille, totutuille äidinkielemme säännöille. Kielentutkijamme (Kotus) antavat luvan sanoa ja kirjoittaa, että suomi alkaa muuttumaan. ** Annammeko periksi,  alammeko itsekin muuttumaan?

**Opettajani Aimo Turunen aikanaan jo suositteli 1960-luvulla tuota suomen kielen muotoa - alkaa muuttumaan - ja perusteli sen pohjautuvan suomalais-ugrilaisten kielten yhteiseen perussanaan ja sen taipumiseen.