51950246.jpg   Koekartta.png

Kaupunkimme kevään sykähdyttäviin tapahtumiin voidaan liittää viime lauantainen mahdollisuus tutustua Lahden kaupungin keskustan vanhimpaan, sijaintitontteineen rakennuksineen suojeltuun ja edelleen toimivaan julkiseen rakennukseen - Lahden kylän kouluun - ja siinä nykyisin työskenteleviin lahtelaistaiteilijoihin, heidän ainoalaatuisen tunnelmallisiin ateljee-työhuoneisiinsa, tekeilläoleviin ja valmiisiin töihinsä sekä tietenkin taiteilijoihin työtapoineen ja ajatuksineen. Taiteilijoiden avointen ovien päivän tilaisuuden yleisömenestyksestä tuli valtaisa.

Riittaniskanen.jpg   LK-koulu6.jpg

Riitta Niskanen

Lahden kylän koulurakennuksen yläkerran opettajan asuntona toimineen, suuren tunnelmallisen huonetilan täytti pian monikymmeninen lahtelaisvierailijajoukko. Museomme ja kaupunkimme menneisyyden verrattoman tutkija-tietäjän, tohtori Riitta Niskasen alkaessa kertoa talon historiasta yleisö tajusi pian istuvansa tilassa täynnä historian uljasta havinaa ja tunnelmaa. Sisältäkin vielä ryhdikkään, menneitä aikoja henkivän koulun oli luovuttamalleen tontille rakennuttanut vuonna 1871 talojen talkootyönä silloiseen Lahden kylään kapteeni August Fellman. Tässä samassa rakennuksessa, talon alakerrassa on aloittanut opintiensä ja koulunsa myös Juho Kusti Paasikivi. Koulu oli alkuaan yksityiskoulu ja tarkoitettu pojille, mutta jo alkuvaiheissa sen ensimmäisistä 30 oppilaasta pieni osa oli tyttöjä.

LK koulu8.jpg   MUistolaattaJK.jpg

Kauniita ikkunaornamentteja                        Muistolaatta historiallisena todisteena talon seinällä

Rakennus on pitkän historiansa aikana toiminut monissa eri tehtävissä, kuten kansakouluna, työväenopistona, valmistavana kouluna, teknisenä oppilaitoksena, lastentarhana, esikouluna sekä viimeiset parikymmentä vuotta kahdeksan taiteilijan työtilakokonaisuutena, johon liittyy myös yksi pieni asunto talon yläkerrassa.

LK-koulu3-normal.jpg

Mikko Karppi jatkoi kotoisen lämpimän ohjelmallista tunnelmaa pienellä, kauniilla kitarakonsertillaan valssein, rumbasävellyksin ja monin vierailijoille tutuin sävellyksin.

LK-koulu4-normal.jpg

Kuvanveistäjä Satu Loukkola varasto-ateljeessaan kertomassa tulevasta työstään

Taiteilijat  Satu Loukkola, Minna Kähkönen, Eija Pii, Marja-Liisa Jokitalo, Anni Henriksson, Miss Kompro, Saija Kivikangas ja Jouni Partanen olivat avanneet ateljeensa koko päiväksi kaupunkilaisten tulla, ihmetellä, ihastua ja lumoutua taiteilijan ammattiin, sen unelmiin ja realismiin.

M-L JOkitalo.jpg  Mis Kompro.jpg

Marja-Liisa Jokitalo vierailupäivän primus motor                Miss Kompro ateljeessaan taiteilijan työstä kertomassa

Talon alakertaan oli katettu myös kahvipöydät maukkaine tarjoiluineen.

Lahtelainen koki pitkästä aikaa omassa kaupungissaan itsensä hemmoteltuna, kohtasi osaavia, sympaattisia ja aitoja kuvataiteilijoita, sai keskustella heidän kanssaan ja kokea mutkatonta, lämminsydämistä henkistä ravintoa sekä vieraanvaraisuutta ainutlaatuisen historiallisen talon täydeltä aivan Lahden keskustassa. Kaupunkimme historia vakuutti rippeillään menneestä arvokkuudestaan ja uusi, vahva lahtelaistaide haltioitti tulevaisuudenuskollaan, luomuksillaan ja tekijöillään.

Taiteilijatalo-normal.jpg