Kansanopiston%20lahti-normal.jpg

Valokuva  Lauri Kivikataja

Arto Salmisen Lahti-romaani tonkii yhteiskunnan keskeisiä valtarakenteita, kahden ammattikunnan - yrittäjän ja sotilaan - elämää viiltävän julmasti, ei fantasioiden vaan rajun realismin, suomalaisen tieteen ja tunteen verihurmoksellisella, karman karhealla totuudellisuudella. Romaanin näytelmädramatisoinnissa nuo kaksi rinnakkaisteemaa tempaavat meidät ja uinuvat ajatuksemme mukaansa: elämänkaarikuvauksella tunnollisesta isästä pienyrittäjänä suurten S- ja K-ketjujen murskaavan armottomassa kilpailussa ja avaamalla silmämme tämän Marko-pojan asevelvollisuuskokemuksen kautta tieteelliseen kurkistukseen sotilaan ammattiin - sen logistiikan päätuotteeseen, haavoittuneeseen ja kaatuneeseen viholliseen. Teksti, sen verrattoman tarkkamaaliset kielikuvat, havahduttavan tosi, miltei itkuun hetkotuttava julma satiirihuumori sekä tarinan makaaberi ennustettavuus kietovat katsojan hellittämättömästi pauloihinsa.

Juha Hurmeen kronologisesti etenevä selkeä dramatisointi, huikeasti jäsennellyillä ja tiivistetyillä kohtauksilla teoksesta, todistaa Lahti-romaanin syntyneen ja pysyvän klassikkona, sen eetoksen globaalistuneen jo maailman joka kolkaan tuhoisaksi elämäntodellisuudeksi. Lahti näytelmänä on jälleen uusi sivu Hurmeen tavasta peilata Suomeamme ja maailmaamme, nyt hän ajatteluaseenaan käyttää tämän hetken harvinaista, näennäisonnelaamme tervetullutta, kipeästi meihin purevaa, hulluttelevaa yhteiskuntasatiiria.

Tuloksena on jälleen myös näyttelijäilmaisultaan suurta, vaikuttavaa teatterityötä: pelkistettyä, pidäkkeetöntä mutta hallittua, joka hetki läsnäolevaa, keskittynyttä, sielusyntyisen hellittämätöntä, rikasilmeistä yhteisnäyttelemistä ja dialogia koko aavan lavan ja liki kaksituntisen esityksen täydeltä. Neljäntoista näyttelijän sisäinen voima, ihmislämpöisyys, muuntautuminen ihmishahmoista toiseen sekä kymmeniin kapiaisprototyyppeihin ja sikayksilöihin miltei miksi vain kuin viestikapulaa vaihtaen, tuntuu uskomattomalta ja vakuuttaa: teatterilla on tänäänkin oma voimansa hallita ja vaikuttaa meihin. Monet kahdenväliset dialogit ja pikkumonologit suoraan yleisölle värittyvät ja välittyvät esityksestä hienosti tulkittuina, kouraisevina kohokohtina.

Kun viimein herkkien finaalikohtausten alkaessa näyttämölle marssii viulistiduo, klassista hautajaismusiikkia enteillen, vasta tajuamme: koko esitys on toiminut ilman ainuttakaan lavastetta, rekvisiittaa, tilpehööriä, spotin tai valonvaihdosta. Teatterin bluffi illuusio on jälleen kerran osoittautunut turhaksi. Hyvä teksti  ja näyttelijälahjakkuudet luovat yleisölleen todellisen  teatteritaiteen.

Tottahan tämä ainutlaatuinen teos on ilmiasultaan myös nyky-yhteiskuntansa kaltainen, sekava, houruinen, kaaosmainen, mutta näin meille jäsenneltynä ja tarjoiltuna puistattavan ajatteluttava todellisuuskuva irvokkaassa hauskuudessaankin. En ihmettelisi, että lahtelaispäättäjä esitykseen rohkeuduttuaan häpeäisi ja menisi laillamme itseensä ja omaantuntoonsa vierailulle.

Kansanopiston%20lahti2-normal.jpg

Karlo Haapiainen ja Veera Tapanainen  liikekumppaneina, Kala-Ykänä ja faijana keskustelevat: "Olisit ruvennut junailemaan asioita kun huomasit että bisnes ei luista. Mitä helvettiä sä menet asuntosi kiinnittämään? En mä yhtään ihmettele että sä olet kusessa. Tuollainen nynny. Jos yhteistyö ei kiinnosta niin mä vedän sua turpaan.  Hakkaan sut siniseksi ja munat tohjoksi. Siitä voit olla varma. Mä olen ollut kolme kertaa linnassa. Älä viitsi suututtaa mua."

 

Lahden Kansanopiston Teatteri II

Arto Salminen   LAHTI

Sovitus ja ohjaus Juha Hurme
Puvustus  Henna Mustamo  Ohjaajan assistentti Veera Kopsala  Tuottaja Misa Palander

Näyttämöllä Ida-Sofia Fleming, Karlo Haapiainen, Inkeri Hyvönen, Joel Härkönen, Tatu Järvinen, Milla Kuikka, Jussi Lankoski, Anna-Sofia Luoma, Irina Nuutinen, Otto Pilli, Kaisa Rajahalme, Julius Susimäki, Veera Tapanainen, Aliina Tella
 

Esitykset
la 15.3. klo 15
su 23.3. klo 15
ke 26.3. klo 19
to 27.3. klo 19
pe 28.3. klo 19
la 29.3. klo 19
su 30.3. klo 15

Arvio  ensi-illasta 14.3. 2014 klo 19 Teatteri Vanha Jukossa

http://www.teatterikoulutus.fi/

 

 kynä1.jpg

Juha Hurmeen edelliset ohjaukset Lahden kansanopistossa:

http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2013/02/vanrikki-stoolit

http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2011/02/kolmetoista-sielua-belsebuubille