Lolablau%20b-normal.jpg

Noin vuosi sitten kuulin Anna Pukkilan esittämänä kuusi laulua Georg Kreislerin Lola Blau -teoksesta ja kirjoitin: Ilmaisevassa plastisuudessa ja sen tarkkaliikkeisessä, eläytyvässä merkkikielessä sekä ennen muuta sanottavan älykkäässä, äärimmäisiin pikkuvivahteisiin saakka pettämättömän musikaalisessa ajattelussa katsoja saa tuntea ja rakastua hetkessä ja lopullisesti suuren teatteritaiteilijan kokonaisuuteen, jollaista ei ennen näillä main, tänä aikana, näillä areenoilla ole syttynyt. Näin Anna Pukkilassa poikkeukselliset esittäjävalmiudet suureksi, tulevaksi teatteriestradiemme tähdeksi.

Saimme ensi-illassa kokea nyt koko Lola Blau -musiikkinäytelmän, tuon revyymäisen tositarinan, jossa juutalaissyntyinen näyttelijätär matkaa levottoman natsistisen 1930-luvun Euroopan keskeltä henkensä hädässä pakoon kohti tuntematonta Amerikkaa, kohti suurta tähteyttä: teatteri on hänen elämänflownsa, haaveensa, onnensa ja pettymyksensä.

Anna Pukkilan taide on tullut sille rajalle, jonne näyttelijät vain joskus uransa aikana pääsevät, monet eivät koskaan. Hän on vapautunut kaikesta teatterimaisuudesta, pystyy tekemään näyttämöllä ihan mitä vain, kuin keskustelemaan meidän katsojien kanssa, eläytymään silti syvältä sädehtien ja kokien, ja mikä suurinta - välittämään sanottavansa meille mielemme syvimpiin sopukoihin asti. Monet tekstin ja elämän pettymykset sekä onnenhurmiot saivat pieteettisen koskettavat tulkintansa eri laulunumeroin ja koko tarina uskottavuutensa maulla pohditussa näyttämöllisen niukassa, näppärässä toteutuksessa. Jotenkin vain itkettää -laulu riipaisevalla koruttomuudellaan pelkisti ajatuksissani teatteri-illan niin inhimillisen yleistajuiseksi, kaihoisaksi, kauniiksi, voimattomaksi antautumiseksi maailman mahtien ja kaipuun vastoinkäymisille, elämänkohtaloksemme, että vielä kauan iltaa kertailen.   

Lahden kaupunginteatterin Aino-näyttämön verhoin katetun tilan köyhtynyt akustiikka ei ole parhain estradi luomaan riittävää, korvin eroteltavaa balanssia Anu Silvastin iskevän eläytyvälle, miltei hurmioituneelle pianosäestykselle ja Anna Pukkilan syväluotaavan herkälle, upealle - rakkaudenosoitus teatterille - musiikkiteatterityölle.:

Tänä iltana Lola Blau!

KÄSIKIRJOITUS Georg Kreisler   SUOMENNOS Liisa Urpelainen    LAVALLA Anna Pukkila    PIANISTI Anu Silvasti  Tuotanto Janne Jämsä

Vierailuesitykset Lahden Kaupunginteatterissa
Perjantai 11.4.2014 klo 19:00   Lauantai 12.4.2014 klo 13:00    Lauantai 26.4.2014 klo 19:00

http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2013/04/lola-blau-hurmaa