Helsingin kaupungissa on sivistystä

Helsinki on monella tavalla suomalaisen sivistyksen esimerkkikaupunki. Sen monet käyntikohteet ovat vertaansa vailla arkkitehtuuriltaan, maamme menneisyyttä ja nykyisyyttä kuvaamassa sekä jokapäiväistä kulttuuria tarjotessaan.

Kesäisen Helsingin ehkä vilkkainta elämää saa seurata Kauppatorilla, aivan Presidentinlinnan sylissä: sen monenlaiset vihanneskauppiaat, aidot rantaan ankkuroidut saaristolaiset harvinaisine, tuoreine kala-antimineen, käsityöläiset sekä tietenkin krääsäkauppiaat ja kahvikojut keräävät päivittäin tuhannet kävijänsä.

Virkagallerisa-normal.jpg

Monelle helsinginkävijälle on vielä tuntematon torin pohjoisreunan Kaupungintalo. Se on kaikille avoin käyntikohde ja sen  ensimmäisessä kerroksessa on Virkagalleria ja aina poikkeuksellisen mielenkiintoinen näyttely, tällä kertaa 1950-60 -lukujen osuuskauppaliikkeen julistenäyttely.

Virkagalleria2-normal.jpg

Pullastan%C3%A4yttelyb-normal.jpg

Kalevi Mustosen juliste vuodelta 1953

Tähän kävijämäärältään suurimpaan suomalaisgalleriaan kannattaa jokaisella Helsingin käynnillä poiketa ja ratkaista vinkiksi omalle kotikaupungilleen, miksi se on niin suosittu käyntikohde - ilmainen sisäänpääsy kun ei ole suosion ainoa tae…..

http://www.virka.fi/fi/galleria/index

 

Lahden Taideinstituutti Kaapelitehtaalla

Anna%20Ylinwn%20n%C3%A4yttelykuva-normal

Anna Ylisen öljyvärityö

Lahden Taideinstituutin näyttelyssä kohtaa odotetusti kahdeksan valmiin kuvataiteilijan suurenmoisia töitä. Petri Fills, Päivi Hynninen, Annika Leppäaho, Joel Pihlaja, Angelica Saukkonen, Anna Träff, Jenni Vakkilainen ja Anna Ylinen ovat löytäneet omailmeiset vakuuttavat ilmaisunsa: Lahden Taideinstituutin opetustyö on tuottanut erinomaisia tuloksia ja valmistanut jälleen osaavia, monitaitoisia taiteilijoita suomalaiseen taidemaailmaan.

Annika Leppäaho1.jpgAnnikan%20kuva-normal.jpg

Näyttelyn valvontavuorossa Annika Leppäaho ja vieressä yksi työ hänen laajasta serigrafiasarjastaan

On jo tässä kohden huomautettava, etteivät nämäkään taiteilijat suostuneet enää Lahteen lopputöitään ripustamaan - heidän hienon oppilaitoksensa lopettaminen on loppusuoralla, vain kaksi vuosikurssia on enää jäljellä. Täällä Kaapelitehtaalla suuret, kookkaat teokset ja teossarjat ovat mitä parhaimmassa paikassa ja upeilla tekniikoillaan, persoonallisilla näkemyksillään edustavasti esillä sekä viestimässä pian katoavasta tasokkaasta lahtelaisesta kulttuurikoulutuksesta.

Anna%20Tr%C3%A4ffin%20kuva-normal.jpg

Anna Träffin puhuttelevaa surrealismia

Lahden Taideinstituutin kahdeksan kuvataiteilijan opinnäytetyöt ovat näytteillä Helsingin Kaapelitehtaan suuressa näyttelyhallissa 17.6. - 6.7.2014.

http://www.15140.fi/

 

Art Kaarisilta

Keramiikka- ja muotoilunäyttely Sanomatalossa on avoinna 4.6 - 6.7.2014.

Art%20Kaarisilta-normal.jpg

Minna Purasen keramiikkatyö

Nastolan Erstaalla vaikuttava työyhteisöllinen toimintakeskus Kaarisilta on jo usean vuoden voinut pitää omaa näyttelytilaa aivan Helsingin keskustassa, Sanomatalossa. Sen sympatiaamme vetoavat taiteilijat ja taideteokset ovat aina Helsingin matkan väärtti.

Tällä kerralla taiteilijat ovat syventyneet erityisesti keramiikan tekniikkaan. Puoli Valtakuntaa -näyttely kuvaa kenties persoonallisemmin kuin koskaan, miltä kuninkaallinen valtakuntamme henkilöineen näyttäisi. Jos taiteilijain ohjaus on ollut määrätietoista tekniikaltaan ja laadultaan, niin itse toteutukset ovat sitäkin omakohtaisempia, mielikuvituksellisempia sydämemme täysin sulattavia luomuksia.

Seinille on vielä ripustettu taiteilijoiden valtakuntansa muotitulevaisuuteen luomia ja painamia kankaita, joiden sävyt ja kuvioitus puhuvat omaa suurta kauneuden kieltään.

 

Kaarisillankuva-normal.jpg

Kristina Valyginan Valtaistuin

Art%20KAarisiltaa-normal.jpg

Päivi Nykäsen mahtaileva Tuhkimo

Kaarisilta114-normal.jpg

Pia Martikaisen Susi-istuin

Lisätietoja ja kartta näyttelyyn: http://www.artkaarisilta.fi/

 

 kynä1.jpg Kaikkiin tässä artikkelissa esiteltyihin gallerioihin on aina vapaa pääsy!