Julkaisin laajan kirjoitussarjan omaishoidosta muutama vuosi sitten. Päähenkilönä oli lämminsydäminen, järjeltään tarkka, mutta fyysiseltä keholtaan täysin nosteltava, toisen ihmisen jokahetkistä läsnäoloa tarvinnut taiteilija Antero Mäkelä. Hänen kuolemansa jälkeen olen ollut lähimmäiskysymyksistä ja niiden silloisista laki- ja toimivuusorganisaatioista tyrmistyneenä vaiti. Tuolloinhan mikään yhteiskunnan kehittämä järjestelmä tai sopimus ei palvellut tyypillistä kotona asuvaa pitkäaikaissairasta Antero-ystäväämme. Vähintään kaikki oli kalliisti lisämaksullista ja kaameinta oli, että omaishoitajaksi joutui, vaikkakin omasta vastuunhalustaan, Anteron iäkäs puoliso. Sokeaa Anteroa ja hänen puolisoaan kehotettiin useaan kertaan hakeutumaan lepoon pilottikokeiluun erään hotellin lisäideakseen keksimään kotihotelliin omaan kotikaupunkiinsa Lahteen. Onneksi tuota kokeilua ei enää ole, kun hotelli meni nurin ja sen mukana myös tuo hädänalaisten rahastaminen, johon koko yhteiskunta, mm. Lahden sosiaali- ja terveystoimi keskeisesti osallistui.

http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2007/03/onnelliist-voimiist

Kuluneena maanantaina 28.7.2014 lukijani heräsivät kauhuissaan yhteiskunnan nykytilasta luettuaan aamun lehtensä ja siitä oheisen ilmoituksen.

Dila1-normal.jpg

Lahden kuuluisa, Viipurista sodan ahdingosta tänne Lahteen evakoitunut Diakonissalaitos (nykyisin Diakonialaitos eli Dila) on nykylahtelaisille tutuin yksityislääkäriensä nopeasta, pätevästä, kalliista vastaanotosta ja sairaalapalveluista. Myös sen Veljeskoti, johon vain joillakin lahtelaisilla on varaa laittaa itsensä tai omaisensa viimeisten elinvuosien jokapäiväiseen ympärivuorokautiseen hoitoon, alkaa olla tuttu jo monelle varakkaammalle lahtelaiselle.

Diakonialaitoksen kotihoitopalvelujen laajinta, useimmat kansalaiset tavoittavaa toimintaa ovat ateriapalvelut, joissa lämminaterian voi ostaa Dilan ravintolasta tai tuotattaa suoraan kotiin vaikka joka päivä.

Kun Lahden Diakonialaitos ilmoittaa toimintansa perustuvan kristillisen uskon ja lähimmäisenrakkauden pohjalle, tuntuu vähintään moraalittomalta kertoa oikein lehdessä, miten kallista todellisuudessa on laitoksen tarjoama pelkkä lähimmäisen puolen tunnin kävelyttäminen. Oheisessa ilmoituksessa vielä hehkutetaan edulla saada kuukauden ajan kävelyttämisestä 50 %:n alennus. Lahden Diakonissalaitoksen alkuperäistehtävänä toimia köyhien, sairaiden ja pienten palvelemisessa raha on muuttunut ahneeksi bisnekseksi, josta diakonia-arvot ovat häpeällisen kaukana.

http://www.dila.fi/dila

http://www.dila.fi/dila/hallinto/hallintoneuvosto

http://www.dila.fi/palvelut/kotihoitopalvelu/asiointi-_ja_saattopalvelut