Me%20rosvolat1-normal.jpg

Saana Hyvärinen, Jari-Pekka Rautiainen, Liisa Loponen

Lahden kaupunginteatterin syyskauden käynnistykseksi nimetyssä Me Rosvolat -näytelmän avoimessa lehdistötilaisuudessa saivat enteellisen aikuismaisesti ensin teatterinjohtaja ja sitten ohjaaja arvojärjestys-hierarkian mukaisesti ensimmäiset puheenvuorot. Näytelmän valinta-ideasta kertoessaan ja sen sisältöä kuvatessaan ohjaaja esitteli myös kirjantekijän, näytelmäksi sovittajan, lavastajan, koreografin, ääni- ja valototeuttajat sekä lopuksi myös näyttelijät - nyt  näytelmän valmistamishierarkian mukaan.

  Me rosvolat2.jpg  

  Olka Horila                                                                                                                              Näytelmän saamisesta ensimmäisenä Suomen teattereista juuri Lahteen ohjaaja Olka Horila koki itseoikeutettua pientä ylpeyttä. Me Rosvolat on Siri Kolun kirjan näytelmäsovitus. Kirja kertoo aivan muusta kuin tavanomaisen hyväkäytöksisen ja hyvänormisen perheen hierarkiasta: se antaa raikkaita näköaloja kaiken pakollisen, lukkiutuneen, ennalta tarkoin määrättyjen rutiinien romuttamiseen perheen inhimillisyyden pelastamiseksi ja antaa luvan lasten ja nuorten oikeuksille olla aidosti eri mieltä perinteisten aikuisten auktoriteettien kanssa. Lähinnä alakouluikäisille tarkoitettu näytelmäsovitus on esittäjiensä mukaan hurjaa, pikkuanarkista, toimivaa äksonia ja jännitystä täynnä, mutta ehdottomasti lasten oikeuksien puolella kyseenalaistaessaan kotien pikkutarkan säntillistä, aina nalkuttavissa säännöissään ahdistavaa, urautunutta perhearkea ja ylistäessään aitoa välittämistä ja rakkautta.

Parikymmenpäinen yleisö sai maistella pienen kohtauksen  Me Rosvolat -perhekunnan ruokailusta, jossa todentotta terveelliset ruokailutottumukset sekä korrekti ruokailukäyttäytyminen saivat rasvaista ja kaikenahmivaa kyytiä railakkaasti - tosin entistäkin tiukemmassa lauman nokkimisjärjestyksessä niin vauhdikkaasti, ettei  Rosvoloiden syödessä, häslätessä ja puhuessa ruokasuussa koko näyttämöpuheesta saanut tolkun tolkkua. Mutta esitys onkin valmis vasta kahden viikon kuluttua, silloin 4.9.2014 se kantaesitetään Eero-näyttämöllä.

 

ME ROSVOLAT

KIRJOITTANUT  Siri Kolu   SOVITUS Selja Ahava   OHJAUS Olka Horila  LAVASTUS / PUVUSTUS  Annukka Pykäläinen
KOREOGRAFI Marko Keränen   VALOSUUNNITTELU Harri Peltonen   ÄÄNISUUNNITTELU Jukka Vierimaa
ROOLEISSA  Liisa Loponen, Saana Hyvärinen, Jari-Pekka Rautiainen, Aki Raiskio, Ritva Sorvali, Jori Halttunen, Anna Vihanto

http://www.lahdenkaupunginteatteri.fi/produktio/101/me_rosvolat