Nuokun%20sirkus1-normal.jpg

Yli-Marolan Kotieläinpiha on pitkin kesää vertaansa vailla oleva Lahden 4H-kerhon ylläpitämä  lahtelaiskokemus. Kesän päätteeksi siellä vieraili myös Nuokun sirkus akrobaatteineen, pelleineen, taikureineen, jonglööreineen. Kaikki toiminta, järjestely, ylläpito ja ohjaus perustuvat vapaaehtoistyöhön.

Viime viikonvaihde osoitti, miten useimmiten lähes tapahtumaton pieni Lahtemme voi sattumien summana täyttyä jopa kulttuurilla: Block party -tapahtuma, Lahden runomaratonin runovideofestivaali, Höyryjunamarkkinat, Pikkuveskun puuhapiknik,Yli-Marolan kotieläinpuiston ja Nuokun sirkuksen yhteinen kesätapahtuma, Suomi-Venäjä-seuran juhlakonsertti kalugalaisine sympaattisine vieraineen, Kansainvälinen ravintolapäivä kenen tahansa pistää ravintola pystyyn yhdeksi päiväksi minne tahansa, Kansainväliset markkinat, Mölkyn MM-kisat sekä kymmenet taidenäyttelyt ja muut tapahtumat todistivat, että kun Lahdessa tarjontaa on, se on niin runsasta, ettei yksi ihminen kykene kokemaan siitä kuin murto-osan.

Kaluga2-normal.jpg

Lahden Suomi-Venäjä-seura on toiminut jo kaksikymmentä vuotta. Juhlan kunniaksi se järjesti konsertin Kasisalilla, jonne oli saanut vieraakseen mm. yhden toimintansa inhimillisimmistä ja tuloksellisimmista projekteista: Lahden ystävyyskaupunki Kalugan Azarovin lastenkodin väkeä. Lastenkodin solistit ja kuoro pitivät mittavan sekä monilta osiltaan puhuttelevan ja vaikuttavan konsertin meille lahtelaisille. Konsertti perustui Lahden ja Kalugan väliseen monivuotiseen tiiviiseen vuosittaiseen yhteistyöhön. Konsertti oli juhlivan lahtelaisseuran yhdessä paikanpäällä Azarovin lastenkodissa organisoima ja lähti Lahdesta kiertueelle ympäri Itä-Suomen. Kaikki järjestelyt hoidettiin vapaaehtoistyönä.

Konsertissa aisti, ettei naapurimaassamme ainakaan ystävyystoiminnassa mikään ole kaaoksessa. Pitkän konsertin ohjelmanumerot vuorottelivat hallitusti, soolo-osuudet olivat suomalaisillekin esimerkiksi hyvin harjoitettuja, esiintyjät osasivat ottaa yleisön mukaansa ja kokonaisuus oli rohkean monipuolinen. Juhlassa oli myös Lahden kaupunginvaltuuston puheenjohtajan tervehdys ja konsertin väliajan jälkeisen osan lauloi lahtelainen Sudarushka-kuoro.

Sudarushka-normal.jpg

Arvokkaimpina listasin nuo täysin vapaaehtoistyöhön perustuvat tapahtumat. Niiden takana on määrätietoista, vapaaehtoista, uhrautuvaa työtä, usein yhdistystoimintaa, joka ei tänä bisnesaikana juurikaan ole muodissa. Vapaaehtoistyö vaatii tekijöiltään aikaa ja pitkäjänteisyyttä, yhteistyötä, paneutumista, uskoa asiaansa ja oman itsensä unohtamista. Vapaaehtoistyön tuloksia ei mitata rahassa, vaan sen kaikille tuottamassa hyvässä mielessä.