Omppumielenosoitus5-normal.jpg

Lahden kaupunginhallituksen puheenjohtaja, Lahden kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja Harjun koulun vanhempaintoimikunnan puheenjohtaja kaupungintalon portailla tänään kesken kaupunginhallituksen kokouksen omppumielenosoituksessa. Jokaista Harjun koulun puolesta laaditun vetoomuksen allekirjoittajaa symboloi raikas tuore lahtelais-suomalainen omena, joita lahjoitettiin Lahden kaupunginhallitukselle  549 kpl, kaikkiaan viisi korillista vetoomuksen painikkeeksi.

Lahden kaupungin kehittäminen nykyaikaiseksi kaupungiksi on täysin pinnallista ja lyhytnäköistä. Pääosassa on kaiken perinteisen, historiallisesti arvokkaan ja perustaa luovan lahtelaisuuden myynti ja siitä saatava raha. Toisena periaatteena on hillitön ja loppuun asti ajattelematon, postimerkkimäinen, pala palalta -kaavoitus. Molemmista periaatteista on tullut Lahden päätäntäkoneiston tapa. Molemmat periaatteet unohtavat ahneuksissaan ja tyhmästi toteutettuina täysin Lahden tulevaisuuden: eri väestönosat, erityisesti lapset ja nuoret ja heidän lapsuutensa. Keskustan sekä kaupungin lähitaajamien lapset on ajettu tuuliajolle tässä rahakiiltoisessa pinta-ajattelussa.

Omppumielenosoitus-normal.jpg

Lahtelaisten omppumielensosoitus tänään klo 17-18 Lahden kaupungintalon edessä taustalla näkyvän Harjun koulun puolesta

Ajattelemattoman typerää on edes ajatus lakkauttaa melkein satavuotias alkuaankin koulukiinteistöksi suunniteltu erittäin terve ja toimiva historiallisesti ainutlaatuinen Eliel Saarisen piirtämä kaupunkimme ydinkeskustassa sijaitseva hieno Harjun koulu, jonka perustelemattomista lakkautusaikeista on Lahen uutisia kirjoittanut monesti.

Tänään koulun vanhempien mitta oli tullut täyteen ja sadan hengen lahtelaisjoukko oli kokoontunut omenamielenosoitukseen banderollein ja iskulausein lahtelaisarvojen puolesta. Paikalla harvinaisen pitkään viipyneet valtuuston puheenjohtaja Mika Kari ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ilkka Viljanen ottivat asian puheenvuoroissaan vakavasti. Kunnon lahtelaisia, rehellisiä suomalaisia heistä ei enää saanut koulun säilyttämistä lupaamaan, miksei?  Sitä vastoin auliisti he puolustivat tehtyjä (kaupunginhallituksessa Tilakeskuksen salaa esittämiä) kouluverkkolinjauksia ja lupasivat poliitikkojen ympäripyöreillä, juhlapuhemaisilla lapsiystävyyttä korostavilla sanakäänteillään tehdä kaiken Lahden lasten parhaaksi.

Mika%20KariKT-normal.jpg

Heidän, erityisesti Mika Karin kunniaksi on tosin luettava puheiden jälkeiset monet perusteelliset kahdenkeskiset keskustelut lasten vanhempien ja koulun säästämistä puolustavien lahtelaisten kanssa. Näissä keskusteluissa on sitä tärkeintä, asianosaisten kuulemista ennen päätösten tekoa todellisuudessa eikä vain teoriassa ja papereissa kirjoitettuna.

Harjun kouluun liittyy paljon lahtelaistulevaisuutta. Yksi Lahden pitkäaikaisista vetonauloista, harvinaisen laaja kielivalintamahdollisuus koko maatakin ajatellen ollaan taas ajattelemattomuuksissa ja toimialojen kehnossa synkronoinnissa tuhoamassa: sujuva keskustaan johtava julkinen liikenne on ollut osa lahtelaisen oppivelvollisuuden toteutumista, maahanmuuttajien sekä harvinaiskielen, kuten venäjänkielen valinneille keskustan Harjussa kätevä toteuttaa. Lisäksi runsas keskustan kerrostalokannan uudisrakentaminen lisää monin uudisrakennuksin parhaillaan keskustan lapsiperheitten määrää ratkaisevasti - ja samalla pienen, rauhallisen keskustakoulun säilyttämistarvetta.

 

Kiveri%C3%B6n%20koulu-normal.jpg

Toinen suuri ajattelemattomuus on tapahtumassa Kiveriössä. Alkuaan kenties vieläkin kaupunkimme hienoimpaan, rauhallisimpaan ja toimivimpaan paikkaan, Hirsimetsäntien metsäiseen itäpäähän, ainutlaatuisten kallioiden päälle ja upeiden ja toimivien hiihto- ja lenkkipolkujen katveeseen syntyi 1964 alueen lapsille komea Kiveriön koulu urheilukenttineen.

Kiveriön vielä purkamaton, rakennushistoriallisesti arvokas ja lajissaan ainutlaatuinen koulukompleksi voidaan kohtuuhinnalla korjata. Ei tämän arkkitehtonisen ajanlapsen, kulttuurihistoriallisestikin merkittävän rakennuskokonaisuuden korjaaminen mitenkään mahdoton ole. Päinvastoin. Missä ammattitaitoinen korjausasioiden asiantuntemus viipyy?  Nyt koulu on tullut Tilakeskuksen insinöörien mielestä homeisena tiensä päätökseen, vaikka tänään se suorastaan huutaa ympäristön vanhojen omakotialueiden sukupolvien vaihtumisesta seuraavien lapsiperheiden lapsia. Parhaillaan Kiveriön koulun paikalle suunnitellaan ei suinkaan koulua, vaan kahdeksaa kerrostaloa, joista yksi viisi- ja loput nelikerroksisia.

Minne näiden perheitten ja vanhojen omakotitaloalueiden uuden sukupolven lapset sitten oppivelvollisuuttaan menevät suorittamaan? Peruskoululain mukaista, liikenneturvallista lähikoulukiinteistöä, rauhallista oppimisympäristöä ei ole lähimaillakaan näkyvissä.

http://www.lahti.fi/www/cms.nsf/pages/60F6DBFE0887BB03C2257C6F0030B864

kOKKOKALLIO-normal.jpg

Kilometrin päähän Kiveriön koulusta kaavoitetaan juuri nyt kerrostaloja (punaisella merkityt).

Ja mitä onkaan tapahtumassa juuri nyt samanaikaisesti kilometrin säteellä Kiveriön koulusta, Ahtialantien toisella puolen, Kokkokallionkadun ja Salonaukion alueella: sinne kaavoitetaan tihenevä kerrostalorykelmä entisen koulun tontille sekä sen lähiympäristöön ja alueen vanhatkin kerrostalot ovat kansoittumassa koko ajan seuraavan sukupolven lapsiperhein. Minne nämä lapset nyt ja aivan lähitulevaisuudessa aiotaan turvallisesti sysätä oppivelvollisuuttaan suorittamaan?

http://www.lahti.fi/www/cms.nsf/pages/82E3324AAE3246A5C22579820022FB2F

 

Lahden kehittäminen on heppoisissa, pinnallisissa ja seuraamuksiltaan tuhoisissa käsissä. Nykyaikainen kehittäminen vaatii todella monipuolista kaupunkialueemme tuntemista ja sen vetovoiman todellista arvostamista sekä tajuamista. Lahden kaupunginhallituksen alainen Tilakeskus on budjetoitu tuottamaan kaupungille voittoa. Voittonsa se tekee myymällä surutta kaupunkimme kiinteistöt. Sen perässä kulkee sitten postimerkkilänteittäin kaupunkiamme kaavoittava kaavoitustoimemme, samalla tulospalkkauksella kaiken mahdollisen kaavoittaen. Tilakeskus keisarikunnan tavoin tekee mitä lystää, ajattelematta Lahden tulevaisuutta käteisrahaa ja omien virkamiestensä toimeentuloa pidemmälle. Ja kaupungin hallinto hyrrää tyytyväisyyttään tahdottomana sen perässä rahankiilto silmissään. Minne on unohtunut Lahden kaupunkikuva, sen kauniit kasvot ja sen asukkaiden toimiva arkitodellisuus.

.