Seili1.jpg

Kuvaaja Otto-Ville Väätäinen

Seili on Turun saariston saari, jonne 1600-luvulta alkaen on suljettu sairaita aina 1960-luvulle saakka. Alkuaan parantumattomat spitaaliset olivat saareen suljettu, sieltä poispääsemätön, yhteiskunnan hylkäämä ja eristämä sairaiden ihmisjoukko. Sittemmin eri sairauksista ja erityisesti vakavista mielenhäiriöistä diagnosoidut saivat loppuelämäkseen passituksen Seiliin.

Tämän saaren historiaan liittyy monia ihmiskohtaloita, joista kaikista voisi laatia koskettavan ja puhuttelevan dokumentin ihmisen elämästä. Muutamat saaresta löytyvät hautapaadet ovat vain todisteita ja alkua ajatuksellemme Seilistä ja sen asukkaista. Muistitiedon varassa osa ihmistarinoista on välittynyt jälkipolville, tuomioarkistoista löytyy selvimmät todisteet mielentilatutkimuksissa hulluksi määritellyistä tappajista ja murhaajista, jotka saarelle oli karkotettu. Viimeiset yli 70 vuotta saareen oli toimitettu vain naisia - todellisuus kertoo miesvaltaisen yhteiskuntamme arvoista ja vakiintuneesta näennäismoraalista sekä niitä myötäilevästä oikeuskäsityksestämme.

Kulttuurikaupunki Turun remonttievakossa Logomo-kulttuurikeskuksessa parhaillaan toimiva Turun kaupunginteatteri on tarttunut rohkeasti paikallishistoriaan. Se on valmistanut Seilin yhdestä ihmiskohtalosta näytelmän, kauniin musiikkiballadin, joka hienoilla projisointinäyillään, liikunnallaan, lavastuksellaan, valoillaan saa kyyneleet silmäämme ja herkistää ajatuksemme koskettavaan sanomaan. Tähän päivään esitys on nivottu tehoavasti suomalaisten nykypolven naismuusikkojen sävellyksin, joista lyhyin teemaottein ja sanoituksin on kypsynyt tenhoava musiikkinäytelmä myös korvien aistia, eritellä ja viestiä tarinaa sielumme sopukoihin.

Tarina kuljettaa katsojansa Sofian elämään, joka ajan tavoille uskollisesta isän oikeudesta naittaa tyttärensä valitsemalleen miehelle pakenee ennen vihkimistään, kohtaa pakomatkallaan Johanneksen ja molemminpuolinen rakkaus syttyy hetkessä ikuiseen tuleensa. Elantoa hankkiakseen Sofia tapaa väkivaltaisen asiakkaan, joka yrittää hänet väkisinmaata ja kamppailussa Sofia surmaa miehen. Matka Seiliin alkaa.

Sofian ja Johanneksen suhde kestää intensiivisenä, herkkänä ja jännittävänä koko esityksen, näyttelijätyönä Helmi-Leena Nummelan ja Petja Lähteen roolityöt kantavat uskottavuudellaan, ja erityisesti Lähteen lauluosuudet ovat uhkuvan upeita. Riipaisevan Alma-hoidokin tulkitsee ja laulullisesti esityksen vaikuttavimmat soolot esittää makaaberin tummalla altollaan väkevästi Kirsi Tarvainen. Mika Kujala piirtää viiltävän sadistisen lääkärin hahmon  ja Johanneksen vaimona Jennie Storbacka luo ehyen luonnehdinnan petetystä, reaalijärkisestä vaimosta. Suuri orkesteri soittaa miltei läpisävelletyn teoksen mallikkaasti ja osaavasti.

Näytelmän eetos on episodimaisessa perustelemattomuudessaankin vakuuttava ylistys puhtaan rakkauden ikuisesta voimasta. Se on samalla myös tarpeellinen opetus ihmiskuntaa edelleen riepovasta naisten alistamisesta sekä toistemme julmasta kriminalisoinnista ja aliarvostamisesta.  Ennenkaikkea teos on kuitenkin onnistunut paikallishistoriallinen kulttuuriteko opiksemme ja ajateltavaksemme.

 

SEILI

Käsikirjoitus Satu Rasila, Ohjaus Mikko Kouki, Musiikin sovitus ja johto Jussi Vahvaselkä, Koreografia Reija Wäre, Lavastus Jani Uljas, Pukusuunnittelu Tuomas Lampinen, Projisoinnit Sanna Malkavaara, Valosuunnittelu Mika Randell ja Jarmo Esko, Äänisuunnittelu Jari Tengström, Naamioinnin suunnittelu Heli Lindholm

Rooleissa Jukka Aaltonen, Minna Hämäläinen, Mika Kujala, Ulla Koivuranta, Petja Lähde, Helmi-Leena Nummela, Petri Rajala, Riitta Salminen, Jennie Storbacka, Kirsi Tarvainen

Tanssijat: Sofia Arasola, Antti Kankainen, Kiira Kilpiö, Taru Miettinen ja Elina Pohjonen

Orkesteri: Jussi Vahvaselkä/Ismo Laakso, kapellimestari/piano, Marko Mäki bassot, Ilpo Murtojärvi kitarat, Jani Riihimäki rummut/lyömäsoittimet, Ismo Laakso/Ville Vihko, koskettimet/piano, Emilia Salpaharju viulu, Jukka Aaltonen alttoviulu, Eerika Ketonen sello, William Thorburn trumpetti/flyygelitorvi, Jusu Heinonen altto-/tenorisaksofoni, klarinetti, harmonikka, Ismo Laakso harjoituspianisti

Arvio Seilin esityksestä 14.2.2015.