1341843.jpg

Hlestakov Tampereella v. 2008                                                Kuva Jonne Renvall

On jo seitsemän vuotta viimeisestä näkemästäni Reviisori-esityksestä. Tuolloin Tampereen yliopiston näyttelijätyön laitos (Näty) esitti kantaesityksenä Gogolin Reviisorin oopperana, Kaj Chydeniuksen säveltämänä ja Yrjö Juhani Renvallin ohjaamana. Suomen koulutusasiat, varsinkin teatteritaiteen osalta olivat juuri silloin ensi-illan aikoihin erittäin ajankohtaiset: opetusministeri oli jo ilmoittanut, että Tampereen Näty lopetetaan säästösyistä ja teatterikoulutus siirretään kokonaan Helsinkiin. Vaan kuinkas kävikään? Opetusministeri kävi tutustumassa esitykseen ja Nätyyn ja pyörsi lopettamispäätösaikeensa. http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2008/03/taiteen-vakevat-voimat

Tänään, seitsemän vuotta edellisestä, ovat valtakunnan sivistämisen supistamis- ja lopettamismanööverit entistäkin hurjemmassa vauhdissa: ammattikorkeakoulut, yliopistot ja vapaan kansansivistystyön alueet ovat oikein lainmuutosten tähtäimissä. Myös Lahden kansanopistossa on jo yt-neuvottelut käynnissä. Nyt supistukset aiotaan ulottaa maan joka kolkkaan. Onneksi vaalit ovat juuri käsillä ja niiden pelossa ministerit vetivät opetusta supistavat valmiit lait pois eduskunnan päätöskoneistosta omaa reviisorista arvovaltaansa näin säästöpäätöksillä tahraamatta. Jännityksellä odotetaan vaalien jälkeisiä kulttuurisupistuspäätöksiä - tuleeko niitä taas.

GOGOL

Reviisori4.jpg

Kun Lahden kansanopiston teatterilinja I tarjosi tänään maistiaisena hurmurillisen vauhdikkaan kohtauksen tästä tulevana perjantaina 20.3. ensi-iltansa saavasta klassikkohuvitelmasta, tuosta silmänpalvojain, takintääntäjäin, salailun ja tyhmyyden pönkittämän arvovallan, ihmisen hölmöyden paljastavasta teoksesta, tuntui Reviisori jälleen harvinaisen tuoreesti päivitetyltä - kuin juuri tämänpäivän mielettömältä, farssimaiselta todellisuudelta Timo Raidan ohjaamana. Nähdyn katkelman pohjalta voi naurunsa välissä syystä sanoa, että tsaarinvallan aikaisesta herrojen sokeasta ja hurmokseen saakka yltävästä päättäjien palvonnasta ei ole tähän päivään tultaessa paljonkaan muututtu, ryhdistäydytty tai opittu. Niin tosi ja tragihauska tuo yhteiskunnallinen itsensätehostamishurmos on tänään Lahdessakin ja tietenkin koko Suomi-valtakunnan, etenkin maamme poliittisen ilmapiirin käänteissä ja sen farssilta tuntuvassa vaali-ilmapiirissä.

DOSTOJEVSKI

Sorrettuja%20ja%20solvattuja.jpg

Teatteriopintojensa päätösvaiheeseen jo yltänyt Lahden kansanopiston teatterilinja II toi meille tänään tuntumaa  valmistuvaan esitykseensä kiertuenäytelmästään. Teatterilinja II:n uhkarohkea näytelmävalinta kiertää kohta Suomen Lappia esityksellään - paksun tiiliskivisen Dostojevskin Sorrettuja ja solvattuja -romaanin Titta Halisen dramatisoimalla ja ohjaamalla suomalaisella kantaesityksellä. Jo etukäteen kunnioitusta herättänyt näytelmävalinta vakuutti pienen näytekohtauksen toteutuksella koko suuren taiteilijaryhmän vaikuttavan ja monipuolisen osaamisen sekä sai meidät odottamaan ensi-illalta 21.3. muodoltaan ja näyttelijäpaneutumiseltaan kypsää, mielenkiintoista ja raikasta lahtelaista teatteritapausta.

Lisää esityksistä ja lipuista:  http://www.teatterikoulutus.fi/