kaupunginjohtaja_uusi_blogi.jpg

Vapaa tiedonsaanti alkaa olla Lahden päätäntä- ja toimintaorganisaatioiden byrokratiassa jo historiallista muinaisjäännettä. Tiedottamisen hämäyksen huippua edusti viime viikolla medialle antamissaan lausunnoissa kaupunginjohtajamme Jyrki Myllyvirta. Hän kertoi, että Lahden tilinpäätös vuodelta 2014 nousi 21 miljoonaa ylijäämäiseksi. Positiivisen tuloksen aiheutti 20 miljoonan euron osalta se, että kaupunginjohtajamme myi meidän lahtelaisten veronmaksajien omistaman Kariniemen puhdistamon meidän veronmaksajien omistamalle Lahti Aqualle 20 miljoonalla eurolla. Siis kaupunginjohto operoi rahojen siirtämisen toisesta taskustamme toiseen taskuumme ja laittoi sen 20 miljoonan summan kaupungin tilinpäätöksen myyntituloihin.

Vielä vähemmän meidän kaupunkilaisten jokapäiväisen elämänkulun asialla kaupunginjohtajamme oli röyhistelemällä 300 kaupungin työntekijän vähentämisellä. Näiden, pääasiassa erilaisissa kaupunkimme palvelutehtävissä toimineiden ihmisten työpanoksella ei siis ole Lahti-kaupungissa muka mitään vaikutusta kaupunkimme asukkaiden hyvinvointiin? Entä näiden poispotkittujen koko elämän mielekkyys ja perhekuntien elämä, niistä kaupunginjohtajamme viis veisaa! Pelkän oman kilven kiillotusta tällainen yhteen- ja vähennyslasku on, kaukana avoimesta sekä rehellisestä toiminnasta ja johtamisesta. Eikö tällaisessa tiedottamisessa, päättämisessä ja tilastoketkuttelussa kysymyksessä ole kaupunginjohtajamme omaksuma korruptoitunut toimivallan väärinkäyttö yksityisen edun - oman sädehtivän tehokarriäärin - tavoitteluun.

Lipponen.jpg

Toinen malliesimerkki kansalaisyhteiskunnan turmeltuneesta tiedottamisesta on omistamamme Lahti Aquan toimitusjohtaja Martti Lipposen tapa tiedottaa: vain hän itse eikä kukaan muu saa tiedottaa yhtiöstä. Niinpä tiedotteita ei paljonkaan näy. Eikä tietoa saa, vaikka kysyy. Laskutkin ulkoistetaan erilliselle perintäyhtiölle. Edelleenkin ihmettelemme todellista tietoa vailla Lahti Aquan omimien Jalkarannan hienon Ainolan arvorakennuksen tilojen väärin ja kalliisti tehtyjä remontteja ja käyttötarkoitusta sekä Vesitornimme uljaiksi edustustiloiksi rakennettujen näköalatilojen käyttökieltoa meiltä kaupunkilaisilta. Miten nämä ylimääräiset tuhlausmiljoonat oikein on hankittu: ylihinnoitetuilla vesi- ja jätevesi- sekä vesihuollon rakentamisen maksuillamme.

Molemmat mainitut kaupunkiyhteisömme ja kaupunkiyhtiömme johtoon palkkaamamme herrat saavat ruhtinaallisilla kuukausipalkoillaan päättää ilmeisesti itse luomiensa sääntöjen mukaan mitä lystäävät ja tiedottaa miten haluavat. Heiltä on vain vallanhuumassaan ja päättämisvallassaan täysin unohtunut, että niin heidän saamansa palkka kuin myös heidän liikuttelemansa ylimäärämiljoonat ovat lähtöisin täysin yksityiseltä sektorilta - meiltä yksittäisiltä, poloisilta kunnan jäseniltä.

 

kynä.jpg

Lahti-kaupunkikonserni  on jaettu kolmeen toimialaan, joilla jokaisella on toimialajohtaja ja lukuisia alempia päälliköitä sekä tuhansittain henkilökuntaa. http://www.lahti.fi/www/cms.nsf/pages/3873D58DDC45D16DC2256F97002478E2

Tämän lisäksi Lahti on paloiteltu yli viiteenkymmeneen erilaiseen taseyksikköön ja yhtiöön, jotka tekevät omat tilinpäätöksensä ja joihin kaikkiin tarvitaan toimitusjohtaja tai vähintään johtaja ja tietenkin tiedottaja. Pelkästään Lahti-kaupunkikonsernin toimistossa on seitsemän hengen tiedottajayksikkö.

Rahat ja laskut siirtyvät pussista toiseen ja henkilökuntaa riittää tällaiseen kuntalaisia pompottelevaan ja juoksuttavaan kaupunkibyrokratiaan, varsinkin sen johtoportaisiin, lukematon määrä.

Taseyksiköt:

Lahden Ateria, Lahden kaupunginorkesteri, Lahden kaupunginteatteri, Lahden Servio, LahdenTietotekniikka,
Lahden Tilakeskus
, Lahden kaupungin elinkeinorahasto

Osakeyhtiöt ja Lahden osuus niissä:

Lahti Energia Oy 100 %, Lahden Talot Oy 100 %, Lahden Asunnot Oy 100 %, Lahden Palveluasunnot Oy 100 %, Lahden Hallit Oy 100 %, Lahden Tilatalot Oy 100 %, Musiikkiopiston Omakotisäätiö 100 %, Lahti Aqua Oy 100 %, Aqua Palvelu Oy 100 %,  Aqua Verkko Oy 100 %, Lahden Pysäköinti Oy 100 %, LE-Sähköverkko Oy 100  %, LK Kiinteistöpalvelut Oy 100 %,

Osaamiskiinteistöt Oy 54,62 %, Päijät-Hämeen Ajoharjoittelurata Oy 66,94 %, Lahden seudun kehitys Oy Ladec 74%,  Radio- ja tv-museosäätiö 50%, Riihelän Palvelukeskus Oy 80 %, Lahden Rudolf Steiner -koulun Talo Oy 91,7 %, Lahden Terveystalo Oy 82,5 %, C-Ella Oy 33,33 %, Kiinteistö Oy Lahden Laiturikadun Pysäköinti Oy 25,87 %, Kiinteistö Oy Lahden Toimistokartano 41,50 %, Kiinteistö Oy Hansaparkki 56,88 %, Kiinteistö Oy Lahden Siltavouti 93,30%, Kujalan Komposti Oy 75,75 %, Kiinteistö Oy Lahden Sammonkatu 8  31,70 %,, Lahden Sairaalaparkki Oy 79,08 %, Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy 51,49 %, Kiinteistö Oy Lahden Vesijärvenkatu 36 94,17 %, Oppilastalo Oy 79,27 %, Eteva kuntayhtymä 4,12 %, Hollolan-Lahden vesilaitos kuntayhtymä 40 %, Hämeen päihdehuollon kuntayhtymä 11,88 %, Lahden Musiikkiopisto Oy 50,57 %, Lahden Seudun Kuntatekniikka Oy 66,25 %,Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä 44,95 %, Työterveys Wellamo Oy 51,10 %, Calpro Oy 50,27 %, Lahden Jäähalli Oy 38,32 %, Päijät-Hämeen koulutuskonserni yli 50 %,
Lahden ammattikorkeakoulu yli 50%,