Laulu%20on%20meren%20laulu.jpg

Me sisämaan kravut harvoin saamme kokea oikeaa merta, aistia sen voimakaskirvelteistä suolaista vettä, hengittää kalanperkuun väkevänhajuista ilmaa, ihailla aallon ja tuulen syövyttämiä ikivuotisia kalliorantoja, elää odotuksen ja jäähyväisten ainaista myrskyävää vuorovettä niin täydellisesti mukaan tempautuen kuin mitä Meriteatterin esityksessä saimme.

Teatteri Vanha Jukon uuteen, tummien verhojen rajaamaan teatterisaliin oli paulottu Naantalin saariston Rymättylän Röödilän sataman sillitehdasmaailma, sen ihmisten elämä, toiveet, pettymykset, kuolemat, kokonaiset elämänkaaret liikuttavin, huumaavan hienoin tanssein, lauluin, arkkiviisuin, monin soljuvan kerronnallisin, melodisen korumaisin omin sävellyksin ja sanoituksin toimivan rekvisiitan illusoimaksi lämpimän haikeaksi, hurmaavaksi teatteriesitykseksi.

Käsikirjoittaja-ohjaaja Anni Mikkelssonin taitavasti luoma merellinen balladikokonaisuus          LAULU ON MEREN LAULU vaihteli elämänmahlaisella karheudellaan ja onnenpisaroidensa kimallluksin mielialojamme, repäisi tansseillaan ja liikekielellään väliin riehakkaaseen elämänkarkeloonsa jos kohta taas hiljensi herkillä elämäntarinoilla meidät liikutuksesta sanattomiksi hengityksemme miltei salvaten.

Kokonaiskudelman väritti ja välitti tiiviin taitavasti yhteenpunottu näyttelijätyö. Sen Saukko-laivan kapteeni Aallon (Hannes Mikkelsson) hurlumhei-tyylikkäästi vauhditeltu ja paisuteltu kapteenihabitus, Onni (Antti Autio), herkän untuvainen messikalle taitavasti tulkituin elämänkaarineen, Merenkyntäjä Anderssonin (Jussi-Pekka Parviainen) intensiivisen eläytyvästi luotu merimieshahmo maukkaine bluesviisuineen, Jokke Jonssonin (Esa-Matti Smolander) huimasti toteutettu tanssillinen rakastuminen ja elämänlopun koskettava näyttelijätyö, Lahja Laineen (Laura Halonen) naiivin herttainen täyttymättömien toiveiden ikuinen liekehtivä ja sammuva elämänkaipuu sekä Lempin (Vera Veiskola) vahva laivaemäntä, viidenkymmenen vuoden pituinen pesti merielämään sekä hänen suunnattoman kauniisti tulkitsemat laulunsa luovat kehykset, joista esitys tulvii ehtymättömät, katsojan vangitsevat elämänvoimansa.

Meriteatterin näyttelijät ovat Lahdessa teatterikoulutuksensa alkuaskeleet ottaneet. Tällainen komea, uusi näyttämöballadiharvinaisuus, nuorten tulkitsijoidensa ammatillisesti upea esitys, on vierailuna kunniaksi paitsi Teatteri Vanha Jukolle myös koko lahtelaiselle teatterielämälle. Harvoin katsoja saa näyttämöltä näin täysipainoista tunteen ja järjen vuorottelua, elämänuskoa ja iloa ajatustensa ja sielunsa pysyväksi ravinnoksi.

MERITEATTERI

LAULU ON MEREN LAULU - LÄHDÖN JA PALUUN BALLADI

Käsikirjoitus ja ohjaus Anni Mikkelsson

Rooleissa Antti Autio, Laura Halonen, Hannes Mikkelsson, Jussi-Pekka Parviainen, Esa-Matti Smolander, Vera Veiskola.

http://www.meriteatteri.fi/meriteatteri/