Maritta%20Vuorinen.jpg

Lahden kaupungin sivistystoimialajohtaja Maritta Vuorinen on antanut paikallislehdelle          (ESS 27.4.2015) lähtöhaastattelun. Siinä hän kehuu työnsä onnistuneen erinomaisesti. Tämän hallintotieteen maisteri Vuorisen mielestä koulutuksen taso on säilytetty hyvänä lakkauttamalla 15 lahtelaiskoulua ja yhdistämällä kouluja suuriksi kouluyksiköiksi.

Kaikkihan tietävät, että Vuorinen tuli Kuopiosta Lahteen saneeraamaan. Hän oli vielä avajaispuheessaan vuonna 2003 Lahden satamassa niin kuopiolainen, että erehdyksessä päätti tervehdyspuheensa ”Kuopion kaupungin puolesta toivotan” -sanoihin.

Piällysmiehen mentaliteettia alaisiltaan tarvitsi silloinen uusi, toimintahöyryinen kaupunginjohtaja (2003-2007) Tarmo Pipatti. Vuorinen toteuttikin saneerauksen käskyttämällä puolestaan sen alaisillaan, nämä taas pistivät virkaylennyksiin pyrkiessään kaikin voimin toimimaan. Eikä Vuorinen empinyt uudenkaan kaupunginjohtajan Jyrki Myllyvirran insinöörillisiä kasvatusvisioita, jotka vuodesta 2007 olivat Vuorisen saneeraustoimien kompassina. Tällöin erityisesti Myllyvirran diplomi-insinöörikoulutus ymmärsi seinäneliöt keskeiseksi kasvattamisen ja opettamisen säästämiskeinoksi. Näin jatkui Vuorisen koulutilojen karsiminen näihin päiviin saakka.

IMG_3662.JPG

Nukketeatteri Pinokkio Kiveriön kirjastossa vuonna 2012

Lahden sivistystoimialajohtajan vastuualueeseen kuuluu myös suomalaisyhteiskunnan sivistyksen selkäranka, kirjastojen kansansivistystehtävä. Vuorisen saneerausaikana Kiveriön kaupunginosakirjasto lakkautettiin. Suurta Vuorisen sivistysasiantuntemattomuutta osoittaa alkuaan monipuoliseksi kirjastotilaksi rakennetun ja juuri uudelleen ehostetun Ahtialan kirjaston kohtalo: kirjastoa ollaan siirtämässä terveyskeskuksen liian pieniin, kirjastolle soveltumattomiin tiloihin ja siirron ajan kirjasto on toukokuusta marraskuuhun asti suljettuna. Vuorisen ymmärrys ei riitä edes maankuulujen Lotilan alakoulun, Tiirismaan yläkoulun ja Tiirismaan lukion musiikkiluokkien vuosia hedelmällisesti toimineen tiiviin yhteistyön jatkumisen turvaamiseen.

Ei sivistystoimialajohtajalta siis sivistystä, edes sydämensivistystä vaadita, saati pedagogista tai kulttuuriymmärrystä. Vanhemmat ja opettajat ovat olleet Vuorisen aikana jatkuvasti ymmällään moisesta sivistämisestä. Mitä kasvottomia, mammuttimaisia liukuhihnatehtaita koulut tänään oikein ovatkaan Lahdessamme!

Launeenv%C3%A4ist%C3%B6tilat.jpg

Vanhempien aika onkin mennyt korjaamatta ja huoltamatta jääneiden tilojen kunnostamiskampanjointiin, niiden kuntoon saattamiseen edes lastensa oppivelvollisuusajaksi. Parakki jää Vuorisen toimialajohtajakaudelta monen lapsen lapsuuden ainoaksi muistoksi päiväkodistaan ja lähikoulustaan.

Opettajat ovat olleet virkansa säilymisen pelossa luikurimaisesti vaiti. Heidän esimiehensä, viimeisimpänä opetus- ja kasvatusjohtaja Lassi Kilponen, taas on tehnyt, niin kuin hänen oma esimiehensä on käskenyt, mukisematta. Tuloksista vaikuttaa, että Kilponen ei ole ehtinyt perehtyä lainkaan päätehtäväänsä opetukseen ja kasvatukseen, sen laatuisaan menneisyyteen tai sen moderniin tulevaisuuteen.

Kun tarkastelen juttuni loppuun liittämääni sivistystoimialajohtajan virkaa nyt havittelevien yhdeksän haastatteluun yltäneen hakijan nimilistaa, tulen kaupunkimme asukkaiden puolesta vieläkin surullisemmaksi. Joukkoon ovat poliitikkomme valinneet tosin monta nöyräksi virkamieheksi kelpaavaa henkilöä, mutta myös ainakin yhden Lahdessa jo pahasti epäonnistuneen ja Lahden koulukaupunkimaineen pilanneen hakijan.

 

Apila.jpg

Lahden sivistystoimialajohtajaksi oli 36 hakijaa.Heistä poliittinen valitsijalautakunta nimesi yhdeksän virkaan haastateltavaa:

Talousjohtaja, hallintotieteiden maisteri Tiina Granqvist; sivistystoimenjohtaja, kasvatustieteiden maisteri Pirjo Hepo-Oja; opetus- ja kasvatusjohtaja, musiikin kandidaatti Lassi Kilponen; kasvatus- ja opetustoimen toimialajohtaja, kasvatustieteen maisteri Tiina Larsson; sivistysjohtaja, kasvatustieteiden maisteri Pekka Lintonen; talousjohtaja, oikeustieteen kandidaatti Aapo Pispa; sivistysjohtaja, filosofian maisteri Matti Ruotsalainen; toimitusjohtaja, ekonomi Martti Tokola sekä vastuualuejohtaja, filosofian maisteri Heikki Turunen.

Lahden kaupunginvaltuusto valitsee sivistystoimialajohtajan kesäkuussa 2015.