Tukholman Moderna Museet, modernin ja nykytaiteen museo Skeppsholmenin saarella on syntymävuodestaan alkaen (1958) ollut kokijalleen jokaisella käynnillä vaikuttava elämys: sen monipuolinen uniikkisen oma valikoima taiteen modernismia 1900-luvun alusta alkaen on jatkuvasti uusiutuvailmeinen kymmenientuhansien teosten kokoelma maailman merkittävimpien taiteilijoiden töitä - kokonaisuus, joka ei jätä kylmäksi tai sanattomaksi taiteen tuntijaa saati taiteesta mitään tietämätöntä kävijäänsä.

Kurkistamme muutamin välähtein yhden maailman merkittävimmän naistaiteilijan, kuvanveistotaiteen uudistajan sekä taidekäsityksemme shokeeraajan, ranskalais-yhdysvaltalaisen Louise Bourgeoisin muistonäyttelyn teoksiin, jotka Modernassa ovat esillä 17.5.2015 saakka.  

Modernamuseotukholma.jpg

Louise Bourgeois Maman [1999]

Tämänkeväisellä käynnillämme jo Moderna Museetin pihalla kohtaamme Louise Bourgeoisin tuotannolle ja elämälle ominaisen hämähäkkiaiheen. Tämä yli 9 metriä korkea veistos on valmistunut 1999 ja kiertää näyttelyn yli sadan teoksen kanssa maailmaa, matkaten seuraavaksi Malagan Picasso museoon, jossa sama näyttely avataan kesäkuussa 2015.

Tuholma%20modernamuseo1.jpg

Louise Bourgeois (1911-2010)

 

Tukholma%20modernamus%203.jpg

The Couple (2003) [alumiini]

Bourgeoisin, tämän  monipuolisesti intellektuellin ajattelijan ja kokeilijan aistillisesti voimakastunnelmaisessa, seksuaalisuuttakin ronskisti korostavassa ilmaisussa erilaiset materiaalikokeilut, suurikokoiset veistokset ja niiden päätäpyörryttävät näyt antavat katsojan ajatuksille ja mielikuville vauhtia ja vapauttavan huumaavaa ärsykettä myötä- ja vastareaktioihin.

Tukholma%20modernamus.5.jpg

Seven in bed (2001) [kangas ja ruostumaton teräs]

Teosten hallitut, sisällöllään koskettavat ja puhuttelevat kokonaisuudet mykistävät omaperäisyydellään, lämmittävät sydämellisellä huumorillaan sekä vähintään yhtä usein myös ärsyttävät esteettisyyytensä vastenmielisyydellään.  

Tukholma%20moderna%20museet5.jpg

Untitled (2004)

Näyttely ihastuttaa kaikessa kokeilevassa yllätyksellisyydessään sekä ennen muuta todistaessaan taiteen voimasta tuottaa luovuutta läpi taiteilijan koko elämän - oheisista teoskuvista suurin osa on Louise Bourgeoisin yli 90-vuotiaana tekemistä veistoksista.

http://www.modernamuseet.se/Stockholm/Utstallningar/

http://fi.wikipedia.org/wiki/Louise_Bourgeois

http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2015/03/tukholmaan-jalleen-1