Eduskuntavaalit2015.jpg

Tällaisia Lahden kaupungin yleisille paikoille pystytettyjä vaalimainoskokonaisuuksia löytyy vaalivuosina muutamista paikoista pitkin kaupunkia. Keskeltä Lahden ydinkeskustaa löysin tämän ainokaisen, senkin huoltamattomana, yhden ehdokasryhmittymän ehdokasmainos maahan revittynä.  Vaaleista on tullut siis vain rahalla toimivat vaalit: mitä enemmän ehdokkaalla on varaa tehdä ja ripustuttaa ympäri kaupungin omaa itsekästä vaalipropagandaa erinomaisuudestaan sitä paremmin hän luulee vaaleissa pärjäävänsä. Voin suoraan sanoa, että muutaman keskeisen vaaliehdokkaan jättikuvat ja kaupunkiympäristömme joka tolppaa koristavat naamat luovat ällöttävän kroisosmaisen ja itsekkään kuvan ehdokkaasta.

Tätä kirjoittaessani mietin liian monia ihmiskohtaamisiani, joissa valehtelu on muodostunut keskeiseksi eteenpäin pyrkimisen tai omanarvontunnon nostamisen keinoksi. Valehteluun liittyy monenlaista muotoa: valehtelu suoraan päin silmiä ja korvia, tahallinen olennaisesta kertomatta jättäminen, hätävalhe tilanteesta luikahtamiseksi, tiedonpuutteesta johtuva valehteleminen, erilaisiin yhteiskunnallisiin kytköksiin liittyvä valehtelemiskäytäntö sekä asioiden salailemiseksi tai taloudelliseksi voitoksi suunniteltu valehteleminen.

Viime maanantaina kokoontuneen kaupunginvaltuuston jäsenistä voisi - pelkästään heidän valtuustokokouksissa esittämiään puheenvuoroja luettuaan - koota melkoisen suuren valehtelijoiden klubin. Valtuuston kokouslistalta paljastuu myös räikeästi asioiden valmistelijoille tyypillinen tarkoitushakuinen, oman ja esimiehen arvostusasemaan liittyvä valehteleminen: kertomatta jättämisenä, vieläpä asiakirjojen karsimisena terästettyinä.                                 Kysymyksessä oli mm. valtuuston kokouksen § 36, Kiveriön koulun kaava, joka jo Teknisen lautakunnan päätöksenä perustui asioihin, joiden faktoista osa oli piilotettu, eikä päätös siten ollut totuudenmukaisesti valmisteltu ja valtuustoon päätettäväksi esitetty. Näin valhe alemmasta valmisteluportaasta siirtyy korkeammalle päättäjätasolle. Tällaisista asioiden valehteluketjun aloittaneista virkamiehistä hallintokunnissamme löytyisikin jo melkoisen kokoinen valehtelijoiden klubi - se kun toimii täysipäiväisesti, palkan edestä totuutta tahallisesti muuntaen ja kiertäen.

Ei siksi ole ihmeteltävää, että parhaillaan kadunvarsien, radion, television ja lehdistön täyttävien vaalimainosten sloganeissa informaatio on enintään ympäripyöreää ja suurimmilta totuuksiltaan päinvastaista, kuin mitä vaaliehdokas on täällä Lahdessa itsestään näyttänyt, päätöksillään sekä toimillaan osoittanut. Oma valehtelijoiden klubinsa näistä ehdokkaista muodostaisi harvinaisen värikkään, poliittisella puoluepolitiikalla siunatun, entistä suuremman poppoon.

Vielä reilut kolmekymmentä vuotta sitten julkista valehtelua pidettiin hauskana. Niinpä MTV:n kuuluisa hupiohjelma Valehtelijoiden klubi nauratti päättömyydellään kansaa ympäri Suomen niemen. Melkein saman teki pari vuotta sitten pyörinyt, mutta vaisumpi Totuuden Torvi -ohjelma uskomattomuudessaan.

vALEHTELIJOIDENKLUBI.jpg

Valehtelijoiden klubi -huviohjelmassa oli ideana, että sen jäsenistä sentään yksi puhui totta ja muut valehtelivat. Ohjelman juonsi Helge "Heguli" Herala.

Lahtikonsernissa tavaksi tulleesta valehtelemisesta (asioiden salaisen valmistelun nimissä) versoo kansalaisten suurin luottamuspula virkakoneistoon ja heidän kauttaan päättäjiin: virkamiestemme on helppo siirtää omantunnon kolkuttamatta vastuut asiavalheistaan luottamuspäättäjille. Valehtelijain klubi Lahden kaupunkikonsernissa ja siitä valikoivasti vain hyväksyvästi kirjoittavassa Etelä-Suomen Sanomissa on muuttunut tärkeissä päätöksissä yhteiskunnan oikeudentajua murentavaksi ja sananvapautta rajoittavaksi käytännöksi. Eduskuntavaalitulokset näyttävät tänään valehtelijaklubien suuren vaikutuksen lahtelaisehdokkaiden pahasti leipiintyneeseen ja kansalaisista vieraantuneeseen uskottavuuteen - lahtelaisten kansanedustajien häpeällisen pienenä määränä.

http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2015/03/mina-suojelen-sinua-taiteelta

http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2015/03/mielipidekirjoituksin-eduskuntaan