Meriteatteri3.jpg

”Ei kukaan luvannut, se muista, et elämä ois haahkan untuvista.”

 

Viimeinen Meriteatterin kolmiosaisesta tilityksestä merestä, sillistä ja sen pyytäjistä suuren meren ja pienen kyläyhteisön kotikutoisesta lämpimyydestä       ”Eikä merta enää ole” on äärimmäisen hellä, kaunis ja liikuttava balladi ihmisistä ja työstä, joita ei enää ole.

Näytelmä on samalla harvinaisen komeaa, koettua tositarinaa ja paikalliskertomusta Naantalin Röödilän sillinpyytäjistä ja sillitehtaasta 1940-luvulta 2000-luvulle, kuuluisan Saukko-laivan sillinpyynnistä, rajusta merellisestä luonnosta ja sen työteliäistä, hyväsydämisistä, vaatimattomista, mereen ja sen antimiin luottavista ihmisistä armottoman luonnon hurjassa syleilyssä. Sen teksti on kiinnostavan autenttista, taitavasti kerrottua sujuvaa dialogia, musiikki tenhoavan omasävelteistä ja koko esitysgenre elämänmakuista, vauhdikkaan tyrskyistä voimakkaine tunnelmallisine suvantoineen sekä ylinnä koko teatteriseurue eläytymisen ja yhteisnäyttelemisen saumatonta, rikasilmeistä, taidokasta perhettä.

Kotimatkan laulu on ihmistensä, Tyynen, Tuulikin, Uskon, Voiton ja Urmaksen, vilpitöntä elämäntilityksen mutkattomuutta, totuudellisuuden raikkautta ja sieluamme hyväilevää vuoroin haikeaa, vuoroin rempseän ilottelevaa elämänsykettä niin täynnä, että pelkästään sen monet laulelmat ja musisoinnit kitaroin, haitarein, tanssein, verrattomin kuplettisin ja serenadisin yhteistulkinnoin vievät vieläkin ajatuksemme, silmämme ja kasvonjuonteemme onnentunteesta ja hyvästäolosta messingille.

Tulkinnan huippuina piirtyvät teoksen lämpimän tunteikkaat kohtaukset lapsuuskokemuksista. Julman meren suojeluksessa leikityt merelliset lasten leikit kruunautuvat vanhuuden takautuvissa, sydänlämpöisissä muisteluissa  trilogian huiman hienoksi finaaliksi. Vaikuttavaa, unohtumatonta, elävää teatteria!

 

EIKÄ MERTA ENÄÄ OLE  Kotimatkan laulu

Käsikirjoitus ja ohjaus: Anni Mikkelsson
Lavalla: Antti Autio, Laura Halonen, Mait Joorits, Jaakko Ohtonen ja Vera Veiskola
Tuotanto: Suvi Ahoniemi

Meriteatteri on vuonna 2013 perustettu vapaa ammattiteatteri, jonka kotisatama on Sillimuseokeskus Dikselissä, Naantalin Röölässä. Talvisin teatteri kiertää esityksillään Suomea. Meriteatterin edelliset esitykset olivat “Merimies, muija, kalamiehen koira” (2013) ja “Laulu on meren laulu” (2014).

http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2015/04/elamansuolaisissa-ilon-ja-surun-myrskyissa

http://www.meriteatteri.fi/