Rymiksen%20kes%C3%A4n%C3%A4yt.29015.jpg

Kreivi de Valmont ja Madame de Tourvel

 

Usein draamataiteesta meille katsojille välittynyt teatterillinen kuva menneiden vuosisatojen nokkelista aateliston ja ruhtinaiden sanailusalonkikomedioista on pysähtynyt, täynnä enintään häikäisevän värikkäitä ja uskomattomia pukuluomuksia, ennen näkemättömän uljaita krumeluurisia hiuskuontaloita, puuteria, miekkoja, sohvia, vuoteita ja hienoiksi lavastettuja saleja tarjoiluineen sekä ylväitä, pysähtyneitä aatelisnaisia ja kumartelevia ruhtinasherroja keskustelemassa sivistyneesti keskenään.

Suomenlinnan jo historiallisesti puhuttelevan tunnelmallisen kesäteatteritilan, Hyvän Omantunnon linnakkeen, Valheet ja Viettelijät on ulkonaisesti tätäkin kaikkea ajoitettuna vallankumouksen tuuliin ja 1770-luvun henkeen.                      

Mutta teoksen yty on terävän kirjemuotoisen romaanin näppärästi viritetty ja klassisen yleispätevästi oivallettu dialogin ajankohtaisuus, heittäytyvä, maulla rytmitetty, pääosin kiihkeän kiimahenkinen ja huipuissaan uskottavan sensitiivinen ja taitava näyttelijätyö sekä teoksen vauhti ja temperamentti, jotka leiskuvat, räiskyvät, ravistelevat ja ihastuttavat tunnekirjollaan katsojansa - kera hurmaavien mystisten hovikoodattujen akrobaattitanssien, valojen ja kekseliästä kekseliäimmin toimivan lavastuksen.

 

Toisiaan kiusaavia ja toistensa syliin kaipaavia ihmisiä, aatameita ja eevoja on riittänyt läpi maailmansivun ja meitä riittää yhä. Vallankumouksen tulevaa vapautta odottaessa, toimettomuuttaan ja ajankuluaan kattaakseen tunnettu naistenmies, Varakreivi de Valmont (Antti Virmavirta) ja Markiisitar de Merteuil (Minna Suuronen) solmivat pirullistakin juonikkaamman sopimuksen. Markiisitar suostuttelee oman aatelisen vaikuttavuutensa ja kostonhimonsa välikappaleeksi varakreivin häpäisemään tunnettujen hovisukujen nuoret naiset ja lupaa palkkioksi varakreiville etuoikeuden omaan vuoteeseensa ja hameidensa alle. Markiisitar vaatii kuitenkin kreiviltä kirjalliset todisteet naisvalloituksistaan ja kieltää häneltä tämän himoa kiihdyttääkseen oman ruumiinsa ja halunsa ennen todisteiden täyttymistä. Näyttämö tulvii ääriään myöten viettelyä, nautiskelua, valheita, petoksia, lupauksia, julmuutta, halua, leikkiä, itkua, iloa, hekumaa, ihastusta ja pettymystä. Madameita ja kreivejä vilisee, palvelijoita, kirkonmiehiä riittää, kirjepostin tehosalaisuus nostaa tunnelmia kihelmöivän salaperäisiksi ja draaman pyöritys näyttämöllä on kuin hurjavauhtista ilkeilyn ja lemmiskelyn pikamenuettia.

 

Ryhmiksen%202015%20kes%C3%A4juttu.jpg

                    Markiisitar de Merteuil

 

Minna Suuronen luo napakan määrätietoisen, katkeruudessaan piehtaroivan markiisittarensa taitavasti - hänen piirtämänsä naisen hekumallisuuteen ja älykkyyteen sortuisi kreivejäkin laskelmallisemmat miesoliot. Suuronen on esityksen pettämättömän intensiivinen ja valloittavan vangitseva, jäljittelemättömän originelli voimalataus, jonka hyppysissä tämä elämän ja suloisen koston leikki pyörii nautittavasti. Antti Virmavirta välittää kreivistään turhankin poissaolevan ja rutinoituneen naistenmiehen, jonka retkumaisen valehtelevaan hippihahmoon naissukupuoli niin kovin helposti lankeaa. Virmavirta syttyy vasta esityksen jälkipuoliskossa sisäiseen hehkuunsa ja vauhdikkaaaseen hurmioittavuuteensa. Madame de Tourvelina Saija Lentonen tulkitsee naisen aitouden, herkkyyden ja uskollisuuskamppailun herkästi ja satuttavasti - farssissakin tuo Lintosen välittämä ihmisluonnon hyvyys ja pyyteettömyys tarvitaan yhdeksi kulmakiveksi tarinaan uskomiseksi. Nuorten Paavo Kinnusen yli-innokas ritari ja Sonja Salmisen hauskan naiivi, lössö Cécile täydentävät tyyppigalleriaa, jonka huipulla koreilee Tarja Heinulan ailahteleva, mutta ulkokuoreltaan uskomattoman komeasti pyntätty Madame de Volangen epätodellisen mielikuvituksellinen hahmo.

 

Tarja%20Heinula.jpg

Madame de Volange

 

Kaipasin tekstiin vieläkin julmempaa, räävittelevämpää ja nähtyjä pikkutuhmuuksia härskimpää sävyä. Hieman vaistosin myös varsinkin esityksen alkupuolen rullaavan ja junnaavan jo liian tottuneesti ja innottomasti - kenties monienkymmenien esityskertojensa kuluttamissa urissaan.

 

Poikkeuksellisessa historiallisessa projisoinnissaan tähän päivään, näyttelijätyönsä tinkimättömyydessä ja ohjauksensa toiminnallisessa nerokkuudessa esityksestä väreilee mielialaamme kesän täysiravinteisinta, tyylikkäintä teatteriatmosfääriä.

 

 

Ryhmäteatteri: Valheet ja viettelijät
Choderlos de Laclosin romaanin pohjalta ohjannut ja sovittanut Juha Kukkonen

Lavastus Janne Siltavuori Äänisuunnittelu Jussi Kärkkäinen Valosuunnittelu Ville Mäkelä
Puvut Niina Pasanen Maskeeraus Riikka Virtanen Koreografia Panu Varstala ja Eero Vesterinen Taistelukoreografia Oula Kitti

Rooleissa Minna Suuronen, Antti Virmavirta, Saija Lentonen, Eeva-Maija Haukinen, Sonja Salminen, Tarja Heinula, Paavo Kinnunen, Juha Pulli  Tanssijat Johannes Hiltunen, Karoliina Kauhanen, Justus Pienmunne, Laura Sorvari

Valokuvat Ilkka Saastamoinen

http://www.ryhmateatteri.fi/kalenteri