Tamperelaiset ja vaasalaiset vieraat Galleria Uusi Kipinän aivan liian usein vaihtuvissa näyttelyissä tuovat invaasiollaan tänne Lahteemme takaisin uskon tämänkin gallerian mahdollisuuksiin taiteen määrän lisäksi myös sen laatuun.

Neljän taiteilijan omiksi nimikkohuoneiksi ripustetut teoskokonaisuudet todistavat, kuinka taiteilijapersoonallisuuksiltaan kovin erimuotoisen ilmaisun sekä taideajattelun perustalta taideteokset syntyvät sittenkin osaavasta tekniikasta ja kokonaisuuden tavoitteellisuudesta - oivalluksista ja selkeistä päämääristä.

Menneitten vuosisatojen akvatintatekniikasta ja vuosituhansien öljyvärien sivelystä aina aikakautemme akryylivärien ja kierrätysajan lähes muovimaisen asfalttisiin veistosmateriaaleihin asti luotua, hallittua, rauhoittavaa, innostavaa ja hauskuttavaakin taidetta on nyt koko gallerian täydeltä.

 

Uusikipin%C3%A4syys2015c.jpg

 

Erno Peltosen kameraotosmaiset muotokuvat kumpuavat lapsuuden tiedostamattomista tapahtumista nyt kuin ahaaelämyksinä tietoisiksi muuttuneina hauskoina tilityksinä urheilusta, kodin TV-ohjelmien käytännöistä, ajan sarjakuvatietoudesta spontaanisti ja yllätyksellisesti aiheesta toiseen kimpoillen. Niinpä Hannu Karpo ja Ensio Itkonen saavat Peltosen siveltimistä lähes mainosmaisen realistisen ohjelmaformaattinsa tai Seppo Räty keihäineen taiteilijan oman keskiaikaisen sarjakuva-arsenaalirinnastuksensa. Kookkaista muotokuvamestarin maalauksista heijastuu kokonaisuutena lämmin, hyvien aikojen lapsuus, jonka taiteilija nyt meille haluaa kullaten, hieman aikansa ihanteille piruillen, mutta hymysuin, kaihoisasti ikävöiden muistella ja tarjoilla.

Kipin%C3%A42015syys.jpg

Juha Tammenpään värikkäät akvatintavedokset haltioittavat kokijansa huipputekniikallaan ja mielikuvituksellisella koko maailmaa syleilevällä aihekirjollaan. Minutkin, lasin taakse suljettujen kuvateosten kammoajalle, teosten sisällöt ja insinöörintarkka tekniikanhallinta vakuuttavat ja lumoavat - vaan ah jos sittenkin joskus nämäkin teokset näkisin ilman lasinkiiltoista kahlitsevuutta, huokailen pinttyneissä ajatuksissani.

 

Uusikipin%C3%A4syys2015b.jpg

 

Marianna Piepponen luo levollisuuden tunteen sisimpäämme harmonisilla, silmiä hellivän kauniilla akryylikuvillaan. Niiden piirrosmaista, valokuvan luonteista hienoa työtä ja taitoa on turvallista, kotoista kokea, niiden pysähtyneisiin tunnelmiin, aiheidensa yllättävästi herättäviin näkyihin uppoutua ja tajuta, miten tätä maailman kauneutta ja sopusointua voi löytää koko ajan ja kaikkialta, jos vain omaa Piepposen kaltaiset kyvyt nähdä sitä. Taiteilija avaa nyt näkemisen taidon meille kaikkeen visuaalisesta krääsästä sokeutuneille.

 

Kipin%C3%A4syys2015d.jpg

 

Laura Laukkanen antaa meille mustan verhon takaa näkökyvyn kuvitella ja haltioitua tilaan ja sen tunnelmaan. Miltei lattiatasoisen teoksen asfalttisten näkymien limittyessä jäämäisin sidoksin koko tilan peittäväksi kokonaisuudeksi koemme poikkeuksellisen hallitun sommittelun vangitsevan pauloihinsa ja pysähdymme mittaamattomaksi ajaksi mielikuviimme - taiteen pysähdyttävä, rauhoittava ja kaiken arkemme tavanomaisuuden ylittävä voima on temmanut ajatuksemme ja mielikuvituksemme syleilyynsä.

 

Galleria Uusi Kipinä, Kymintie 1, Lahti    9.9.2015 -  27.9.2015