Lahen uutisia on kirjoittanut sananvapauden ja sanomisen vapauden oikeutuksella monista kaupunkimme epäkohdista ja myös Lahden erinomaisista ominaisuuksista kulttuuri- ja koulukaupunkina. Julkisen sanan sananvapauden suurin vaikuttaja kaupungissamme on Etelä-Suomen Sanomat kera ESS-konsernin omistamien muiden pienempien julkaisujen. Tätä suurta vastuuta lehtemme on kantanut viimeiset yli kymmenen vuotta kovin asenteellisesti juttunsa värittäen. Siksi sen yksinvaltius ja monopoliluonteinen sanomisvalta on ollut toistuvasti myös tämän Lahen uutisia -julkaisun kritiikin kohteena.

 

Uusi päätoimittaja Perttu Kauppinen on vasta vuoden alusta johtanut ESS-lehden toimitusta, edellisen päätoimittajan Heikki Hakalan saatua monivuotisesta pestistään yllättäen potkut.

 

 

Nyt uuden päätoimittajan kymmenisen kuukautta luotsaama lehti hakee selvästi jo uudenlaista paikkaansa lahtelaisten ajatuksissa, tosin päätoimittajan otteet ovat tuiki varovaisia, sovittelevia ja kriittisesti ottaen liian ympäripyöreitäkin. Hyvää ovat pääkirjoituksiin ilmestyneet useat kapean päättäjäeliittimme vastakkaiset kunnallispoliittiset näkemykset asioista ja perusteista (mm. kaupungin akilleenkantapäiden Rantakartano- sekä Harjun koulu -asioissa). Mutta vielä jatkuvat kaupunkimme napoleonkompleksisten euroopankeisareiden, kuten Jorma Ratian yksipuolisen mahtailevat yleisönosastokirjoittelut palstatilat täyttäen ja paikalliskulttuuriamme mitättömäksi räksyttäen. Miksei maakuntalehti asemassaan kyseenalaista ja kritisoi tällaista rahalompakollista, poliittisesti värittynyttä tyhjäpäistä, sivistymätöntä kirjoittelua? (ESS 22.10.15 Mielipiteet)

Komeasti ESS on kuitenkin ottanut asiakseen valaista meitä jurrikkahämäläisiä vääjäämättömästä kansainvaelluksesta, jonka tuomisina pakolaistulva täyttää jo monien asutuskeskusten tyhjiä tiloja, muuttaa seutukuntien toimintasuunnitelmia sekä nousee joka päivä maamme ykköspuheenaiheeksi. Tässä ESS on hienoilla haastatteluillaan ja raporteillaan, pääkirjoituksillaankin lähes puolueettomasti ja lähimmäisrakkaudella avannut meille ymmärrystä pakolaisten elämäntilanteille ja motiiveille: elämänmahdollisuudet ovat lähtijöiden kotimaissa epäinhimillisen sietämättömät ja hengenvaaralliset.

 

Näin sananvapausviikolla on meidän sinivalkoisten näppisosastoissa puskien piiloista nimettöminä huutelevien suomalaisten ja omasta mielestään aina oikeassa olevien julkisuushakuisten ratioiden muistettava, että valtaosa Eurooppaan ja Suomeemme pyrkivistä pakolaisista ei omassa isänmaassaan ole voinut enää elää, saati ilman rangaistusta käyttää sananvapauttaan. Sen sijaan heillä on tieto Euroopasta ihannemaanosana: Euroopan ihmisoikeussopimuksen 10. artiklan 1. kappaleen mukaan jokaisella on sananvapaus. Tämä oikeus sisältää vapauden pitää mielipiteitä sekä vastaanottaa ja levittää tietoja ja ajatuksia alueellisista rajoista riippumatta ja viranomaisten siihen puuttumatta.