Olen paljasjalkaisena lahtelaisena saanut jo kolmevuotiaasta alkaen olla sekä mukana että seuraamassa lahtelaissivistyksen nousuja ja laskuja. Sodanjälkeisen hyvinvoinnin tavoittaessa suuret ikäluokat ja eri kansanluokat, saimme tänne laajamuotoisen koululaitoksen, musiikin erinomaisen opinahjon, kaupunginorkesterin ja viimein teatterin. Museolaitoksemme, kirjasto ja koulut laajenivat ympäri kaupungin, erikoistuivat ja jalostivat lahtelaisia iästä, sukupuolesta tai sosiaalisesta taustasta riippumatta aina vuosituhannen taitteeseen saakka.

 

Toisin on tänään. Nyt elämme todellista Lahden sivistyksen laskukautta. Mueon, teatterin ja orkesterin kannattavuus lasketaan pelkissä euroissa, ei sivistyksellisissä tai taiteellisissa saavutuksissa. Kirjastosta tulee omakohtaiselle sivistykselle ja laaja-alaiselle kirjallisuudelle niukka-antinen, tehoton, rauhaton ja luovalle ajattelemiselle vieras paikka. Koulut karsitaan, niin että 50% nykyisistä hävitetään vuoteen 2025 mennessä ja lapset sekä nuoret kerätään kasvatettaviksi 600-800 yksilön massaksi, tuotantolaitoksiksi, joiden yhteispäämäärä on tasapäistää ihmiset tasa-arvoisiksi.

 

Taidelauantai2015-6.jpg

Vuonna 2007 Lahden kaupunginjohtajksi valittiin Jyrki Myllyvirta Mikkelistä.

 

Lahden kaupunkiin tuntuu pesiytyvän yhä useammin ulkopuolelta kaupungin sekä riemuksemme että harmiksemme ketkuja ihmispoloja. Heitä riittää kaupunginjohtajiksi, virkamiehiksi, yrittäjiksi, urheilijoiksi, taiteilijoiksi sekä myös tavallisiksi kanssataapertajiksemme.

 

Parhaillaan käydään julkista keskustelua kirjaston merkityksestä suomalaisen ihmisen sivistykselle Lahdessa. Keskustelun alkusyy on kaupunginjohtaja Jyrki Myllyirran ajatus tehdä kirjastoista ja kouluista yleinen fooruminen tapahtumapaikka, jossa saa kaikenlaista palvelua ja viihdykettä maan ja taivaan väliltä. Siinä sivussa Myllyvirta on lopetuttanut parikymmentä koulua ja muutamia sivukirjastoja noin vain sanojensa painikkeiksi. Päivänpolttavassa kirjastokeskustelussa ei muisteta suomalaisen sivistyksen pohjaa, joka on lukeminen ja kirja. Niissä piilee myös suomalaisten menestyminen kaikkialla maailmalla, jopa kansakuntia vertailevissa sivistyneisyyden mittauksissa (esim.Pisa).

http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2012/06/kaupunginjohtajan-kirjaroviot

http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2014/04/kaupunginjohtajan-piinapenkki

 

Lastenkirjasto.jpg

 

Niinpä ilmeisesti viimeisiä omia pätemistarpeitaan tyydyttääkseen jo kolmattavuosikymmentään Lahden kirjastonjohtajana häärinyt (Heinolasta meille tullut) Marja Malminen on alkanut tyhjennyttää Pääkirjastomme kirjahyllyjä suoraan roskalavoille saadakseen tilaa ja esiintymisareenoita kaikenlaisille Myllyvirran ajatuksissa pyörineille päähänpinttymille kirjastosta avoimena tapahtumafoorumina.

 

 

Museot.jpg

 

Simanainen.jpg

 

Museonjohtaja Timo Simanainen saapui vuonna 2012 valintaprosessin jälkeen Lahteemme lahjaksi Riihimäeltä jossa hän toimi mm. Kokoomuksen varapuheenjohtajana. Hänellä ilmeisesti on virkavuosia sen verran jäljellä, että hänellä on tarve näyttää reviirinsä ennen eläkkeelle pääsyään ja kokeilla myös mahdollisia hengenvoimiaan. Edeltäjänsä, Jouko Heinosen, kaltaiseen tietoniekkaan, byrokratiajyrään ja persoonallisuuteen hänellä kuitenkaan ei tunnu olevan edellytyksiä.

 

Ensitöikseen Simanainen teki meille, lahtelaisille ja kulttuurillemme osaamattomuudessaan pelkkiä virheitä.

 

Liisa Ruusuvaaran teräsbetoninen veistos Kukkatervehdys Lahden kaupunginsairaalan sisäänkäyntiaukiolla ennen poissiirtämistä.

 

1.Aikanaan Kaupunginsairaalan potilaiden iloksi jo rakennusvaiheessa kulttuuritantta Sirkka Lankisen johdolla kutsukilpailuna toteutetun, harvinaisen betoniveistoksen kaupunginsairaalan edustalla Simanainen päätti omana päätöksenään romuttaa huonokuntoisena. Väliin ehti kuitenkin pieni, nuori kansalaisyhdistys Liekki r.y., joka teki museonjohtajan päätöksestä oikaisuvaatimuksen. Silloinen Liikunta- ja kulttuurilautakunta olikin sitä mieltä, että Simanainen ei ollut perehtynyt asiaan eikä asiantuntijan tutkimuksen ja veistoksesta tarkoin laatiman kunnostusohjelman sisältöön, jonka yhteenvedossa veistos todetaan suhteellisen helposti kunnostettavaksi. Lautakunta hylkäsi Simanaisen päätöksen. Erilaiset kulttuuritahot löysivät teokselle kunnostajan ja nyt veistoksesta on jo osa kunnostettuna nähtävänä Vuoksenkadun ja Oikokadun risteyksessä sekä loppukin on kunnostettu, mutta pystytystä vailla.

http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2012/03/koko-lahti-purkukuntoista    

http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2013/10/kenelle-patsaan-hengenpelastusmitali

 

Kukkatervehdys6-normal.jpg

 

2.Seuraavaksi Simanainen yritti nousta kaupunkimme säästäjäparrasvaloihin hylkäämällä Museokortin. Sitä saa ostaa useimmista Suomen museoista, sillä pääsee yli 200 suomalaiseen museoon ja se on voimassa vuoden ostopäivästä. Simanaisen mielestä museokortti-idea veisi Lahden museotoimelta tuloja ja yleisöä. Kovan julkisen lehdistöpaineen alaisena hän puolenvuoden päästä pyörsi päätöksensä. Museokortti kelpaa nyt Lahdessa ja sitä saa myös täältä ostaa.

 

Museokortti.jpg

http://www.museot.fi/museokortti

 

 

3.Vielä suurempi, valtakunnallinen ja kansainvälinen munaus on Simanaisen yritys näyttää kunnan päättäjille, kuinka hän pystyy museorahoista säästämään sulkemalla museot omalla päätöksellään sunnuntaipäiviksi vuoden 2015 alusta. Eipä nolompaa kulttuurin ammattilaista enää voisi olla. Näin vuoden alusta 2015 Lahden museoihin ei ainoana Euroopan museoista päässyt lainkaan sunnuntaisin.

Simanainen sai kymmeniä kannanottoja moisesta päätöksestään, myös kirjallisesti häntä pyydettiin perumaan typerä päätöksensä, jonka järjettömyyttä jopa monissa museoissa ihmeteltiin. Asiasta tehtiin kunnallisvalitus helmikuussa 2015. Valituksen asiakirjoissa pari muutakin lahtelaisvirkamiestä, liikuntatoimenjohtaja Tommi Lanki ja silloinen sivistystoimialan va.toimialajohtaja Tiina Granqvist nolaavat itsensä puoltamalla Simanaisen päätöstä.

Kunnallisvalitus ilmeisesti pelästytti päättäjät ja edelläluetellut virkamiehet korjaamaan museonjohtajan tekemä  ajattelematon aukiolopäätös, asia kun on vielä kesken Hämeenlinnan hallinto-oikeuden käsittelyssä.Tämän vuoden 2016 uusi Lahden Liikunta- ja kulttuurilautakunta tammikuun 28.päivän kokouksessaan päättikin yksimielisesti pistää Simanaisen järjestykseen ja avasi museomme takaisin kansainväliseen käytäntöön avoimeksi myös sunnuntaisin.

http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2014/12/virkamiesta-oikaisemaan

 

 

4. Näinä päivinä Simanainen julistaa tekevänsä Taidemuseon Paavolaan, nykyisen aikuiskoulutuskeskuksen tiloihin. Me asiasta perillä olevat tiesimme muiden ideoimista museoaikeista jo runsas vuosi aikaisemmin. Mikäpäs siinä - sopiihan se maine ottaa sieltä, mistä se on helpoimmin saatavana silloin, kun omaa meriittiä ja näkemystä ei asialle ole.

Olisi kaupunkilaistenkin hyvä tietää, ketkä oikeastaan ovat tuon kiinteistön omistajia ja keitä henkilöitä Simanaisen toisilta lainattujen ajatusten taustalle tällä kertaa liittyy.

 

Ilmakuvamuotsikasa.jpg

Louhenkadun ja Kannaksenkadun kulman Muotoiluinstituutin siipi (1.) aiotaan purkaa ja tilalle tehdä uudenlainen suurisalinen rakennus Kannaksen lukiolle (2.). Lisärakentamista suunnitellaan (3.) aikuiskoulutuskeskuksen eli Wellamo-opiston parkkipaikan seuduille ja korkeampaa rakennusta saman rakennuskompleksin avoimelle pohjoispihalle (sinipunainen neliö). Muotoiluinstituutin rakennuksiin siirtyisi myös ehkä Tiirismaan lukio. Kaikkea mahdollista ja mahdotonta on piirroslaudoilla suunniteltavana.

http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2015/02/lahden-sivistyksen-tuhlaustivoli

 

Tavallisimmin uudet ihmiset harmittomuudellaan ja poikkeuksellisella personallisuudellaan vain värittävät peruslahtelaista ihmisolemustemme summaa, mutta nykyisin yhä useammin myös tuhoavat kaupunkiamme, sivistysmahdollisuutemme ja siinä mukana oman uskottavuutensa.

Olen ottanut ihmislajimme moniväritteisestä raadollisuudesta tarkasteltavaksi otsikon suurennuslasiin pari lahtelaista sivistystoimialan virkamiestä: he ovat julkisuuden henkilöitä, heidän työnsä puolustaminen ja arvostelu on meidän kaupunkilaisten yhteinen oikeus ja velvollisuus.

 

 

Lisäkirjoitus 9.3.2016

Olen tänään 9.3.2016 peruuttanut Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen helmikuussa 2015 tekemäni kunnallisvalituksen museonjohtaja Timo Simanaisen päätöksestä, jossa hän eväsi Lahden museoihin pääsyn sunnuntaisin.

Asia ja vaatimukseni kuntalaisena ovat mielestäni ratkenneet Lahden Liikunta- ja kulttuurilautakunnan asiassa tekemässä uudessa päätöksessä 28.1.2016 § 20 ja uusi myönteinen päätös Lahden museoiden aukiololle myös sunnuntaisin on saanut lainvoiman 23.2.2016.

Ajattelin nyt antaa armon käydä oikeudesta ja peruuttaa valitukseni, koska asia itse on saanut oikean tolkun, eikä minulla ole mitään pelkkää tarvetta asettaa ymmärtämättömiä virkamiehiä syytteeseen osaamattomuuksistaan.

Tarmo Virtanen