LAhen vaakuna.jpg

Lahden kaupungin kulttuurikeskus nimenä kuvastaa kaupunkimme yleistä paikalleen jymähtänyttä byrokratiaa. Entinen nimi Lahden kulttuuritoimi kertoi toimivuudesta, keskus taas jostain mittavasta byrokraattisesta keskusvirastosta.

 

Lahden kulttuurikeskus täyttyi 22.3.16 arviolta yli seitsemänkymmenen hengen voimin lahtelaisista kulttuurin erilaisista päättäjistä, tuottajista, käyttäjistä, organisoijista, toimijoista, jotka olivat saaneet kutsun tai tiedon saapua keväiseen kokoontumiseen kaupungin kulttuuriasioiden puitteissa.

Lyhyessä paikalla olijoiden esittelykierroksessa teattereita, seuroja, järjestöjä, taiteen oppilaitoksia, yksittäisiä taiteilijoita riitti kymmenittäin todistamaan lahtelaisen kulttuurikentän laajuuden.

 

Kulttuurikeskustelukev%C3%A4t16.jpg

 

Tilaisuudesta jäi kuitenkin kovin byrokraattinen olo. Jokainen alustaja selitti tulevia kiireellisiä aikatauluja kalvosulkeisin ja kehotti noudattamaan niissä annettuja päivämääriä erilaisille päätettäville avustuksille, apurahoille ja kirjattaville toimintaehdotuksille. Kun muutamassa projektissa hakuaikaa oli enää viikko tai vähemmän, tuntui, että koko kokous oli pahasti myöhässä.

 

Kulttuuritoimisto.jpg

Lahden kulttuurikeskuksen kulttuurituottaja Vuokko Kortelainen

 

Jokainen alustaja kehotti myös ottamaan kulttuurikeskukseen yhteyttä. Viimeistään tällä kohden Lahden kulttuurikeskus uutta nastolalaista työntekijäänsä myöten tuntui kuin jäänteeltä jostakin 1500-1600 -luvun maailmanmenosta. Englantilaisen Francis Baconin teksti Jos vuori ei tule Muhammedin luo, Muhammed menee vuoren luo tuli mieleeni seuratessani tunnin todella byrokraattista kulttuurityötä. Kerrankin suuri vuorellinen kulttuurin idearikkaita toimijoita oli saatu yhtäaikaa paikalle ja heitä opetettiin tuo aika kuin pieniä alakoululaisia sisälukuun kalvolta ja kädestä pitäen täyttämään kaavakkeita.

 

Entä uuden läänintaiteilijan puheenvuoro? Siitä ei selvinnyt enempää hänen fyysinen työpaikkansa kuin yhteystietonsakaan. Eikä hyvältä tuntunut hänen esittelypuheenvuoronsa osa, jossa hän luetteli niitä asioita, jotka eivät hänelle läänintaiteilijana kuulu. Kulttuurin ammattilaiselle kuuluvat kaikki kulttuuriasiat! Lienee liian tuore läänintaiteilija osatakseen asiastaan vielä ymmärrettävästi viestiä.

 

Avoin ja vastavuoroinen tiedotus on aina kansalaisyhteiskunnan toimivuuden ja tuottavuuden peruskysymys. Nyt vaikutti siltä, että suurin osa paikalle rientäneistä oli tullut saliin siitä näyttäytymisvelvollisuudesta, että arvoisat Lahden kaupungin kulttuurirahojen jakajat heidät jakopäätöksissään huomaisivat.

Avoimuutta lisäisi myös rahavirroista puhuttaessa ainakin näin laskevien suhdanteiden aikoina kertoa kulttuuriväelle

- Kuinka suuri on Lahden koko liikunta- ja kulttuuriasiain budjetti, siten esitettynä, että liikuntamenot ja kulttuurimenot näkyisivät siinä erikseen plus kaupunginorkesteri, kaupunginmuseo ja kaupunginteatteri omina könttäsumminaan,

- Minkälainen kokonaisbudjetti esimerkiksi viime vuonna kulttuurikeskuksella oli,

- Minkä verran edellisinä vuosina on ollut näitä kaupungin eri toimijoille jaettavia kulttuurirahoja,

- Miten rahat jakautuivat efektien, talvikarnevaalien, nuorisoteatterin, haettujen ja jaettujen vuosiavustusten, tilavarausten sekä muiden verovaroin kustannettujen kulttuuritapahtumien tai satsausten kohdalla,

- Mitkä erilaiset tahot sekä yksityiset ovat olleet näiden Kulttuurikeskuksen päätösten kohteina ja kuka ne on päättänyt,

- Minkä verran ja mille tahoille kaupungilta on herunut rahaa ja

- Myös vielä pieni katsaus, taulukko tai yhteenveto viime vuosista, kuinka niissä erilaisia toimijoita rahavirrat ovat kohdanneet.

Näin ainakin mahdolliset uudetkin kulttuuritahot olisivat voineet hahmottaa toimintojen rahoitusta ja vaikkapa yrittää toteuttaa jokapaikan byrokratiatermit  "innovoitua ja verkostoitua"  toistensa kanssa.

 

Matti%20Karhos.jpg

Lahden kaupungin kulttuuriasiainpäällikkö Matti Karhos

 

- Eikö tietoa, jos sitä kerran on, olisi pitänyt antaa myös koulun kerhotoiminnasta, jota järjestävät kaupungissamme monet samat tahot kuin kulttuuritapahtumia. Uusien ns. Parkour-rahojen hakeminen on tehtävä 18.3.-13.4.2016 suoraan Opetus- ja kulttuuriministeriöön, joka asioista myös päättää.        Lahden kaupungin kulttuuriasiainpäällikkö Matti Karhos tuhahti asian organisoinnin menneen pieleen ministeriössä. Ei pelkkä tuhahtaminen riitä Lahdelle ja sen erilaisille kulttuuritoiminnoille, kun OKM:n koulujen (myös kaupungin Sivistyslautakunnan asia ?) merkittävän laaja 28 miljoonan lisärahoitus lastenkulttuuriin, taiteeseen ja liikuntaan on kaupungissamme juuri nyt ajankohtainen, mikäli mielii noita Opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustuksia havitella. Muuten Karhos selviytyi lyhyistä johdatteluistaan pitkästä aikaa kelvollisen kunniakkaasti.

http://www.minedu.fi/OPM/Tiedotteet/2016/03/koululaiskysely_harrastamisesta.html

.

Nuo lomakeasiat olisi voitu kätevästi netissä tai pikkumonisteessa toteuttaa ja lähettää ne vaikka ennakkoon tilaisuuteen ilmoittautuneille riittävän ajoissa.

Kynä als.jpg

Kulttuuri suorastaan loisti kuin paremmassakin kulttuurikaupungissa näin monen monitaitoisen lahtelaisen kulttuuri-ihmisen läsnäolon voimasta! Ja kulttuuri maistui ihan suussakin, sillä osanottajille tarjottiin kahvit tyylikkään sivistyneesti oikein kunnon posliinikupeista.

Mutta tilaisuuden kulttuuriantia kahlitsi virallisiksi papereiksi käpristynyt byrokratian pakkovalta - koskahan se Lahdessa edes vähän hellittäisi laajan, innostuneen, yhteisen suunnittelun, aidon lahtelaiskulttuurin eduksi.