656217.jpg

Lahden kaupungin ja sen asukkaiden hyvinvoinnin järjestelyissä ja huoltamisessa raha on sivuuttanut järjen ja tunteen. Lahti on leimautunut kovaksi, rahamääritteiseksi insinöörien kaupungiksi. Insinööriajattelulle perustuva lähimmäiskäsitys asettaa ihmisten kanssakäymisen lähtökohdaksi infrastruktuurin ja kaiken uuden, tarpeettomankin rakentamisen. Tiet, tunnelit, parkkiluolat, jatkuva uudisrakentaminen, meidän kaupunkilaisten omistaman vanhan historiallisesti merkittävän, vahvan rakennuskannan hävittäminen ja halvalla myyminen, uusien monikerroksisempien rakennuskolossien aikaansaaminen tilalle ja kaiken uudistaminen nopeasti, kilpailuttamalla on pääasiana tässä insinöörilähtöisessä ajattelussa.

Tuloksena on ylikansallinen, monien ammattitaidottomien tekijöiden aliurakoitsijakirjon tuoma laadultaan vastuuton työ ja sen monin tavoin ihmiselle terveysvaarallinen, mielenterveydellisesti kelvoton asuinympäristö. Insinööriajattelu tarttuu helposti pyrkyriominaisuuksia omaaviin lahtelaislähimmäisiimme ja valtaa niin hallintomme, sivistysmahdollisuuksiemme kuin terveydenhoitomme käytännön.

Tyypillistä insinööriajattelulliselle kaupungille on palkata Lahden ulkopuolelta höyrypäisiä, oman egonsa korottamiseen tähtääviä, Lahden ainutlaatuisesta sijainnista ja luonto-ominaisuuksista piittaamattomia pyrkyreitä mylläämään koko kaupunki ja sen kaikilla toimialoilla hyvin toimivat, edulliset käytännöt täysin uusiksi. Täällä nopeasti asiat sekaisin myllättyään nämä tehokkaat, korkeasti palkatut yhteiskuntavandaalit jatkavat muille, korkeammille tunkioille oman erinomaisuutensa ylistyslaulua kiekumaan. Tällaisten nopeasti läpi Lahden kunnallisbyrokratian juosseiden asiantuntijoiden määrä on viimeisten lähivuosien aikana jo kymmenpäinen. Hälyttävää!

Lahdessamme on tälle insinööriajattelulle syntynyt luontainen kunnallishallinnollinen tilaus paremman puuttuessa. Kahdeksan vuotta sitten pelastavaa messiasta odotellessa pelastus paljastuikin insinööriksi. Kaupunginjohtajamme tuli Mikkelistä ja valittiin tiukan poliittisen äänestyksen jälkeen virkaansa. Hänkin Mikkeliä korkeamman Lahden tunkiolla muutaman vuoden oltuaan yritti täältä läpijuosta ylemmälle tunkiolle Suomen Kuntaliittoon, muttei onnistunut.

Mikä tässä kovassa, loppumattoman yksisilmäisessä lahtelaisessa insinööriajattelussa on kaupunkimme luontaisten ominaisuuksien, ainutkertaisten hienojen harjujen ja vesien lisäksi unohtunut? Ihminen arvoineen: elämisen mielekkyys, arki, työmahdollisuudet, henkinen kunto, sivistysmahdollisuudet, kulttuurikokemukset, haaveet ja toiveet. Unohdettujen arvojen mukana meissä jokaisessa sisäänrakennettu normaali yhteisöllisyys ja lähimmäisrakkaus sekä sydämen sivistys on kahlittu ja jäädytetty kohta iki-ajoiksi.

 

 

Kynä als.jpg

Viimeinen toisinajattelija, älykäs, sydämensivistynyt  ja osaava poliitikko on jättämässä Lahden.

 

Eero%20Vainio%201.jpg

Lahden lähes ainoa ja koko Suomessakin harvinainen sydämensivistynyt poliitikko, Eero Vainioon toiminut  Lahden kaupunginvaltuutettuna vuodesta 2009 alkaen. Hän on hoitanut monia, myös valtakunnallisia  luottamustoimia - Lahden ympäristölautakunnan sekä juuri nyt kaupunkimme sivistyslautakunnan puheenjohtajana hän on yksityisesti ja julkisesti ottanut päätettäviin asioihin selkeästi kantaa. Vainiolla on taito kyseenalaistaa erityisesti Lahden kouluolojen tila ja tulevaisuus ja tehdä esityksiä sekä aloitteita kaupunkimme arjen, asukkaiden ja perheiden inhimillisen elämän kannalta tärkeistä asioista. Nyt hän onperheinee n jättämässä kaupunkimme. Kunnallishallinnon opintojen valmistuessa hänet on valittu Petäjäveden kunnanjohtajaksi.


https://fi.wikipedia.org/wiki/Eero_Vainio