Mielenkiintomme Viroon ja sen kulttuuriin on ollut aktiivista, ystävien välistä kanssakäymistä jo neljännesvuosisadan. Alkuaan lahtelaisen Lasten kuvataidekoulun opettajien ja Tallinna Kunstikoolin opettajien väliset kontaktit johtivat yhteisiin taideleireihin sekä henkilökohtaisiin perheystävyyksiin. Sittemmin kansalaisopistojen monivuotiset eestinkielen opiskelut ovat jalostuneet moniksi vuosittaisiksi kulttuurisiksi tapahtumiksi, matkoiksi ja vierailuiksi eri puolelle Viroa. Kuin sivutuotteena on syntynyt myös vuosittaisia perinteitä, jotka ovat vakiintuneet ja syventyneet odotetuiksi ja suosituiksi yhteisiksi kokoontumiskäytännöiksi..

R%C3%A4%C3%A4gime%20eestiksi.jpg

Vironkielinen adventtiajan joulujumalanpalvelus on Lahdessa muodostunut jo perinteeksi. Lahdessa asuvat virolaiset sekä vironkieltä harrastavat ja opiskelevat päijäthämäläiset kokoontuivat 4.12.16  täysin vironkieliseen jumalanpalvelukseen Launeen kirkkoon.

R%C3%A4%C3%A4gime%20eestiksi%202.jpg

Etelä-Virosta - 260 km Tallinnasta sijaitsevan Urvasten seurakunnasta - pastori Üllar Salumets avustajinaan rovasti Kaarina Koho-Leppänen ja kanttori Lauri Tõldsepp toimitti lämminhenkisen jumalanpalveluksen ehtoollisineen runsaalle kirkkokansalle. 

Eestinkieliset jumalanpalveluskaava ja virsikirja oli jälleen jaettu seurakunnalle ja jouluisen kirkkotapahtuman päätti moniherkkuinen kahvitarjoilu, seurustelu ja huipennukseksi vironkielisten joululaulujen yhteislaulutuokio lahtelaisten omasta, vironkielisten laulujen vihkosesta.

Vironkielisen joulujumalanpalveluksen järjestelyistä vastasi Päijät-Hämeen Tuglasseura yhdessä Lahden ev.lut. seurakuntien kanssa.

http://www.paijat-hameentuglas.fi/

 

R%C3%A4%C3%A4gimekirik.jpg

Keskieurooppalainen eestiläinen kulttuuri vaikuttaa jo pelkällä aikaperspektiivillään. Urvasten Pyhän Urbanuksen seurakunnan pieni, 350 hengen kirkko juhli  600-vuotista elämäänsä. Juhlassa viime kesänä oli 800 hengen juhlayleisö. 

http://urvaste.eelk.ee/