Veteraanihuhla1.jpg

Tänään Lahti juhli mieliinpainuvasti veteraanien liputuspäivää komealla valtakunnallisella pääjuhlalla. Entinen synkkä murehdinta ja pateettisuus eivät ohjelmanumeroita enää vallinneet, perinteisissäkin isänmaallisissa musiikkinumeroissa ja kuoron yhteisesityksissä Sinfonia Lahden ja Kaartin soittokunnan kanssa tuntui yhteisrintaman voimaa riittävän tulevaisuususkoiselle Suomelle jaettavaksi ilman otsanrypistelyjä.

Juhlan monetkymmenet sotaveteraanit, Päijät-Hämeen suurkuoro, Koulutuskeskus Salpauksen sirkusakrobaatit sekä juonellinen kertomus rintamalta ja kotirintamalta tuoreuttivat isänmaa-käsitettä, sen historiaa mielenkiintoisesti ja suomalaisuutta tulevaisuustoiveikkaaksi.

 

Veteraanip%C3%A4iv%C3%A4.jpg

 

Liikuttavan tunnelmallinen oli seppelkulkueen lähtö juhlasta viemään  seppeltervehdys Lahden sankarihaudoille, herkän Narvan marssin tahdissa, yleisön noustessa seisaalleen tekemään kunniaa 600 lahtelaissankarivainajan muistolle.

 

Veteraanin%20iltahuuto2.jpg

 

Vaikuttavin  laulunumero soi suurkuoron ja orkestereiden, eri ikäpolvista vuorottelevien solistien komean rytmikkäänä yhteisesityksenä Kalervo Hämäläisen Veteraanin iltahuuto -laulun tulkintana.

 

Veteraanijuhla%206.jpg

 

Koulutuskeskus Salpauksen sirkusopiskelijoiden laaja ohjelmistokokonaisuus avasi uhkarohkeilla taidoillaan suurhallin yläilmoissa ihmismielen vapaudenkaipuun hienoin trapetsisin yksilösuorituksin ja vaativin joukkuehyppynumeroin.

 

Presidentti on Lahden kaupungissa harvinainen vieras, sensijaan sotaveteraanijuhlissa hän jaksaa aina paikalle.

 

Veteraanijuhla3%20SN.jpg

 

Juhlapuheessaan presidentti Sauli Niinistö sivusi levotonta maailmantilannetta ja sen arvaamattomuutta, Suomen asemaa Euroopassa, korosti suomalaisen asevelvollisuuden merkitystä ja oli selvästi ylpeä maamme armeijan suuresta koosta pieneen maahamme suhteutettuna.

 

Suurelle 2500 hengen juhlayleisölle hän pyrki huolestuttavien tosiasioiden vastapainoksi valamaan enemmän itseluottamusta:

 

Kun hyvää mitataan ja vertaillaan, Suomi sijoittuu lähes kaikessa maailman kärkimaihin. Meillä on sananvapautta, meillä on luovuutta, olemme maailman vakain valtio ja liki korruptiovapaa yhteisö. Sukupuolten tasa-arvossa on edistytty.  Suomalaistytöillä on maailmassa toiseksi parhaat mahdollisuudet toteuttaa itseään. Niin, ja me olemme tutkimusten mukaan varsin onnellisia ihmisiä, uskottava kai se on, vaikkemme sitä aina ulospäin niin näytäkään. ”

 

Presidentti Niinistö lainasi 30 vuotta sitten, ensimmäisen veteraanijuhlan juhlapuhujaa akateemikko Matti Kuusta useaan otteeseen, samoin suomalaisia suurmiehiä Snellmania, Paasikiveä ja Ehrnrootia ja jatkoi:

 

Olen tänään lainannut nimeltä monia suomalaisia merkkihenkilöitä ja heidän yhä ajankohtaisia ajatuksiaan, mutta itsenäisyytemme historia ei suinkaan kiteydy pelkästään suurmiesten ja suurnaisten mietteissä. Vaikka historia ei teistä jokaista nimeltä tunnekaan, eivät uhrauksenne ja arvonne koskaan unohdu - ne elävät ajatuksissamme ja sitä kautta myös toiminnassamme.”

 

Puheensa presidentti päätti runoilija Sirkka Seljan säkein:

"Turhaan et iloinnut ja surrut, turhaan et vertasi vuodattanut. Katso: ne elävät - siemen, jonka kylvit, teko, jonka teit, ajatus, jonka ajattelit. Katso, ne elävät ja loistavat helminä meidän jälkeemme. Uuden ajan alttarilla."

 

Kaikkiaan Väinö Weckströmin kirjoittama, tyylikkääksi ja toimivaksi ohjaama ja juontama juhla oli valoisassa ilmeessään, raikkaassa liikunnallisuudessaan, ohjelman visuaalisessa tyylikkyydessä, sisältönsä monipuolisuudessa lähes kahdensadan ohjelmansuorittajansa tulevaisuudensininen kunnianosoitus itsenäisen 100-vuotiaan  Suomen sotaveteraaneille.

 

Kuvamateriaali ja tekstiotteet Ylen suorasta TV-lähetyksestä Veteraanipäivänä 2017 Lahden Suurhallista.

 

Lis%C3%A4liite.jpg