Tänään Lahti-kaupunki viettää Taidelauantaita.  Kaupungissa on taiteen nimissä tarjolla useitakymmeniä erilaisia tilaisuuksia.

 

Mihin yksi kansalainen ehtii, mitä hän ymmärtää monista samaan aikaan tapahtuvista tilaisuuksista valita. Oikeastaan suurin osa  kaupungin taidelauantaista ei olekaan taidetta vaan kullttuuria - ruumiin tai hengen sellaista.

Siksi juuri tämä ennen taidelauantaita koettu musiikkielämys kärjistäköön kaupungin tiedottajat ja Lahden asukkaat ajattelemaan taidetta ihmistä jalostavana jokapäiväisenä välttämättömyytenä, taiteen niputtaminen pelkin hintalapuin ja huono tiedottaminen eristävät tehokkaasti suurimman osan meistä kuntalaisista pois taiteesta.

 

Lahen uutisia tekee myöhemmin erillisen yhteenvedon taidelauantain kokemuksistaan.

 

 

 

Suomi100.jpg

Orkester Norden 

Sibeliustalo 25.8.17

 

Orkesteriohjelma.jpg

 

Pohjoismaiden ja Baltian maiden lahjakkaista nuorista muusikoista koottu Orkester Norden juhli 100-vuotiasta Suomea järjestämällä konserttikiertueen Tanskaan, Latviaan, Viroon ja Suomeen. Kiertueen nimenä on Bring on ’17.

Sibeliustalon konsertin lisäksi orkesteri konsertoi Suomessa Porvoon Taidetehtaalla.

Orkester Norden on nuoria muusikoita kokoavalla periaatteella toiminut jo neljännesvuosisadan: se kokoaa joka kesä seitsemisenkymmentä 15-25-vuotiasta lahjakasta nuorta eri Pohjoismaista orkesterileirille.

Orkesterileiriä seuraa syksyinen konserttikiertue, jossa tänä vuonna tulkittiin pohjoismaista klassista musiikkia, solisteina ja orkesterinjohtajana ruotsalaiset sopraano Susanna Andersson, sellisti Jakob Koranyi ja kapellimestari Johannes Gustavsson.


 

Ohjelma:


Segelnde Stadt, B. Byström
Hillborgin, Sibeliuksen, Alfvénin ja Griegin liedejä
E. Elgarin sellokonsertto


J. Sibeliuksen sinfonia nro 1

 

SopraanoON%20in%2017.jpg

Kuva New  ID Studio London

Konsertin alkuosan lied-osuus Susanna Anderssonin tulkitsemia liedejä nosti kuulijan suoraan maailmanluokan musiikkitaitureiden musisointiin. Tavattoman kaunisäänisen sopraanon ääni soi korumaisesti, harvinaisen pehmeästi ja hänen tulkintatapansa intensiivisyys, lyriikkansa erittely hipoivat täydellisyyttä - jopa suomenkielinen kalevalainen liedlyriikka sujui nautinnollisesti. Orkesterin säestys oli sekin aistikkaan tehokkaan kontrastista: vuoroin herkän hengittävää, vuoroin alleviivaavaa ja innostuneen palavaa mukana elämistä laulujen tunnelmissa.

 

SellistiOn%20in%2017.jpg

Kuva Anna-Leena Ahlström

Toisen solistin Jakob Koranyin sello soi kenties koskaan kuulemistani sellonäänistä jumalaisimmin ja itse instrumentisti käsitteli soitintaan taiturin hallituin ottein tulkiten teoksen sisällön nautinnollisen varmasti. Hänen suvereeni sisäistynyt ja hallitusti eläytynyt musisointinsa korostui nuoren orkesterin intuitiivisen elävyyden rinnastuessa sellon vakavuuteen - molempien osuuksien sulautuessa inhimillisen tunteikkaaksi, väkeväksi kokemukseksi.

Kapellimestari%20%3Dn%20it%2017.jpg

Kuva Anna Hult

Jos vielä taitavan kapellimestari Johannes Gustavssonin musiikkiotteesta yritän jotakin osata kuvailla, niin se on kaunis Sibeliuksen 1. Sinfonian eläytyvä, innostava johtaminen, jolla hän sai teoksen moninaisen orkestraalisen osuuden soimaan kuin taikoen - en voi enää täydellisemmästä nautinnosta haaveillakaan.

Kun vielä tutun hurja ja pauhaava ylimääräinen Sibeliuksen Finlandia soi niin tuoreesti ja silti niin paatoksellisen vakuuttavasti, olin myyty ihastelemaan taas kerran oikeaa musiikkia ja musisointia, jotka niin usein täällä Lahdessa saa kyllä nauttia tavanomaisella ammattitaidolla tulkittuna, sisällön kuulijan sielua liiemmälti koskettamatta.

 

kyn%C3%A4.jpg

Kuulemani konsertti oli paripäivää aikaisemmin täyttänyt ääriään myöten Tallinnassa Estonian suuren Konserttisalin. Sain sieltä viestin tallinnalaiselta ystävältäni mennä pian Sibeliustalolle. Mikään lahtelainen tiedotusväline ei ollut konserttia tajuntaani noteerannut. Siis nopeasti sippetalolle!

Kanssamme yli tuhatpaikkaisessa Sibeliustalon suuressa salissa oli muutamkymmen kuulijaa. Ihmettelimme, miksei lahtelainen tiedottaminen tai musiikkimaailma olleet taaskaan ajan tasalla ja tilaisuudesta tietoiset sekä hälyttäneet edes musiikkilukiotaan tai musiikkioppilaitostaan kuuntelemaan nuoren muusikko-orkesterin taitavaa, innostavaa soittoa ja maailmanluokan solistien musiikkia.

 

Noloa, noloa, noloa!

 

Suomi100.jpg

 

Lis%C3%A4liite.jpg