Teatter%20Vantaa.jpg

 

Teatteri Vantaa on harvinaisuus suomalaisessa teatterikentässä. Vajaan parinkymmenenkilometrin päässä Helsingistä, Vantaan Tikkurilassa, entisen silkkitehtaan työsaliin sijatussa nousevapenkkirivisessä Silkkisalissa saa illasta toiseen parisataa kulttuurinälkäistä nauttia Suomen kenties monipuolisimmasta ja tasokkaimmasta teatteriviihteestä.

 

Jo vuodesta 1986 teatterin ideoiden keskeinen luomisvoima on ollut näyttelijä Anne Nielsen sekä hänen perhekuntansa pyörittämä omailmeinen, monipuolinen viihteen tyyssija aikuisille ja lapsille. Alusta alkaen sen tasoa on leimannut ammattiohjaajan ja Nielsenin mukanaolo produktioissa, kaikkiaan siis yli kolmekymmentä vuotta ja viimeiset parikymmentä vuotta niistä Silkkisalissa, ammattiteatteriksi valtionavun tunnustamana Teatteri Vantaana.

 

Viihdeteatterin ohjelmia, muutamin vakavin aihepoikkeuksin, on leimannut maailman teatterikirjallisuuden parhaat farssit teatterin omatuotantoina sekä monenlaiset maan eturivin teatteriviihdetaiteilijat vierailuesityksin. Seela Sella, Ulla Tapaninen, Timo Tuominen, Tiina Weckström, Jussi Tuurna, Johanna Först, Jukka Linkola, Eeppi Ursin ja tanssiryhmät sekä kuorot täyttävät Silkkisalin syyskauden vierailukalenterit sekä väkevätunnelmallisilla että nauruhermoja kutkuttavilla ohjelmillaan.

 

 

Apila.jpg

 

Kaikki edellinen - lapsille tarkoitetun ohjelmiston Viiru ja Pesonen mukaan mainiten - minun oli kirjoitettava lieventäväksi aasinsillaksi nähtyäni Teatteri Vantaan viimeisimmän omatuotannon, David Pharaon Päivällisvieras-esityksen.

 

P%C3%A4iv%C3%A4llisviera.jpg

Anne Nielsen ja Teijo Eloranta

 

Hyvä, tuhatiskuinen, moninousuinen ja -laskuinen taitavasti kirjoitettu farssi löytääkseen hauskuustasonsa, pisteliäästi kirvelevän sisältönsä vaatii vertaisensa esittäjät. Sellaisia ei Suomesta juurikaan tahdo enää löytyä, estradeilta ovat jo poistuneet Valkamat tai manan majoille menneet Heralat, Siimekset ja muut Ilkamat, joiden kaltaista nopeatempoista ja sisäsyntyistä, suvereenin jäljittelemätöntä sekä poikkeuksellisen idearikasta ohjauksellista huumorisykettä tarvittaisiin sytyttämään Päivällisvieras hauskuuteensa.

 

Teatteri Vantaan esitys ei yksinkertaisesti syty tilanteittensa elävyyteen. Alkupuoli suorastaan jumittuu teennäisyyteen eikä johda tekstin loppua kohden yltyvään käänteiden farssi-ilotulitukseen.

 

Hyvä farssi pyrkii poikkeuksetta välittämään katsojalle myös omakohtaisesti tuttua asiaa. Pharaon teksti pitkäaikaistyöttömyydestä, sen byrokratian raskaskerroksellisessa mekanismissa pyöriteltävästä ihmispolosta ja hänen perheestään, naapureistaan on tarinan keskiössä farssin purevan sanoman ydintä. Menneeseen aikaan jymähtäneen harvinaisammatin osaajan varma työttömyys, naapuriavun sattumanvaraisuus ja työnantajan suvereeni manipulointioikeus huipentavat Pharaon farssin absurdiksi arjen mielettömyydeksi.

 

Esityksen roolihahmojen karikatyyrit sekä tekstin dialogin iskevyys on vielä viimeistelemättä ja hiomatta. Jokin kovin vanhakantainen ilmaisu Vantaan Teatterin tulkinnassa rasittaa katsojaa lisää: mukaan on ympätty lauluja, tiputanssintapaista yksinkertaistettua liikuntaa ja edellisen farssin kohokohtia aina ikkunalle kiipeämiseen saakka. Vahinko. Yksittäinen katsoja saattaa hyvinkin tulla huvittuneena tästä esityksestä, mutta teatterianniltaan se jää paljon alle Teatteri Vantaalta odotetun viihdetason.

 

 

Päivällisvieras

Teksti  David Pharao  Suomennos  Aino Piirola  Ohjaus  Mira Kivilä
Rooleissa  Anne Nielsen, Teijo Eloranta, Tommi Eronen ja Teemu Koskinen


Lavastus ja pukusuunnittelu  Aino Koski  Äänisuunnittelu  Esko Paavola
Valosuunnittelu  Jukka-Pekka Saastamoinen  Tekniikka  Irina Salonen, Esko Paavola ja Eero Nykänen  Bonnot ääni: Puntti Valtonen
Kuiskaaja, assistentti, järjestäjä, koreografia  Ida Teeri

Kuvamateriaali  Paula Virta

 

Epäonnistuahan saa, farssitaiteessa se on enemmän suomalaisteatterien sääntö kuin poikkeus. Onneksi Teatteri Vantaan poikkeus - Dario Fon-Franca Ramen Avoin liitto  - on hurmaavana todisteena vieläkin tämän teatterin ohjelmistossa.

 

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2016/11/taiturien-avioliitto

Arvio kirjoitettu 26.10.17 Päivällisvieras-esityksestä

 

http://www.teatterivantaa.fi/

 

Lis%C3%A4liite.jpg