Juoksuhaudantieb.jpg

Kahden lahjomattoman terävähuumorisen klovnin Suomen maaperää kiertävä teatterillinen anti on kestänyt jo kolme vuotta. Ensimmäisellä produktiolla - Juoksuhaudantie - on nyt takana 75 esityskertaa ja tuhansien katsojien jalostama hauskuusvoima. Esitys käynnistyi uudella ensi-illalla Helsingin kaupunginteatterin Hämeentien Arena-näyttämöllä 1.11.17, nyt täyden viisisataapaikkaisen katsomon teatterifriikeillä täyttäen ja heidän nauruhermoillaan eläen.

 

Red Nose Companyn kolmesta teoksesta olin nähnyt sentään kaksi, ensin Punainen viiva -esityksen sen vieraillessa Lahden kaupunginteatterissa: tulkinta kiehtoi kahden taipuisan, loistokkaan klovnin hurmaavana teatterileikkinä. Se eli ja räiskyi sisältönsä spontaanisti improvisoiduin, rinnastavin Suomenmaan sosiaalisen vaurauden rajapyykein, kitaroin, haitarein, herkin livemusiikkinumeroin nykyaikaamme sitoen. Huippuina se kärjisti päivänpolttavan pinnallisuuden medialööppisiin päättäjien nyrkkitervehdyksiin ja vihapuheisiin: koko upea ensemble Ilmari Kiannon klassikkoromaani peilinään.

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2016/03/punainen-viiva-naurun-voimalla

 

Sitten toisena näin tämän syksyn uutuuden Keisarin uudet vaatteet, jollaista yhtäaikaista lasten ja aikuisten oikeamielisyyden riemua niin osallistuvana, kommentoivana vuoroin kuiskauksen hiljaisuudeksi hiljentyneenä vuoroin valtoimenaan ääneen asiaan reagoivana en koskaan ennen ole kokenut. Noiden kahden, maata yhä kiertävän teoksen esityskertoja en edes tiedä, mutta naurun määrän ja sen vallattoman vilpittömän laadun olen saanut todistaa ja oman kyynisyytenikin niissä unohtaa, esitykset pysyvästi huumorin huippuhetkiin elämässäni ikuistaa.

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2017/10/veijareita

 

 

Juoksuhaudantiessä Timo Ruuskanen (Zin) ja Tuukka Vasama (Mike) esittävät kannesta kanteen Kari Hotakaisen Finlandia-palkitun romaanin kahdessa tunnissa. Tarina Matti Virtasesta horjuvine perheonnineen, joka yritetään korjata rintamamiestalo-ostohaaveen toteuttamisella, on meille jo tuttu.

 

Klovnikaksikon syvältä kumpuavan sydämellisen hauskuuden perusmuoto on yhteistyössä ohjaaja Otso Kauton kanssa jo tässä ensimmäisessä produktiossa selkiytynyt ja pysynyt esitysten vankkana perustana. Pohjana on aina kertoa suomalaisille jo tuttu tarina, keinoina tulkita se yleisöstä koko ajan impulsseja poimien ja havainnoiden, sekä loihtia impulssit heti suurenmoisella klovnerialla eloon inspiroiden huumorin ilotulitukseen - vain muutamiin nerokkaasti oivallettuihin, tarkoin harkittuihin ja harjoiteltuihin kiinnekohtiin esityksen runko ankkuroiden.

 

 

Ehkäpä Juoksuhaudantiessä loistokkaimmaksi nousi tuo keinojen suvereeni hallinta, taitavasti inspiroitu klovneria, katsomon mukaan ottaminen: yksikään aivastus yleisössä ei jäänyt huomaamatta tai yleisön aplodeerausten reagointihitaus ihmettelemättä. Ja esitysrunkoon oli löytynyt monta verratonta ideaa, kuten ympyräoven mekaniikan hullaannuttava äimistely ja sen koreografian yksinkertaisen nerokas ideatoteutus. Muistakin heidän taidoistaan, kuten tyyppikarrikoinnin valloittavasta galleriasta sekä kaikissa näissä esityksissä laulut – nyt kansainvälisten klassikkohittien kitaroiden säestyksellä ja rimputuksilla Neil Youngista U2:teen ja Johnny Cashiin itse instrumentein säestetyt tulkinnat - olivat jo perin tuttuja teatterikeinoja duon esitysgenrelle.

 

 

Klovniduo Mike ja Zin aloitti hauskuuttamistaipaleensa tällä Kari Hotakaisen Juoksuhaudantie-romaanin tulkinnalla, jotenkin se oli katsomislistaltani aikanaan pudonnut. Eilen asia korjautui. Näin, nautin, ihastuin ja nauroin sydämeni pohjasta.

 

 

JUOKSUHAUDANTIE

Teksti  Kari Hotakainen ja työryhmä
Näyttämöllä  Mike (Tuukka Vasama) ja Zin (Timo Ruuskanen)
Ohjaus  Otso Kautto
Pukusuunnittelu  Tuomas Lampinen
Juliste Tero Ahonen
Tuotanto  Niina Bergius, Tinni Torikka (Red Nose Company)

 

Ensi-ilta Teatteri Avoimissa Ovissa, Helsingissä 24.1.2014
Kiertueella ympäri Suomen v. 2014-2016, yli 70 esitystä
Uusintaensi-ilta Arena-näyttämöllä 1.11.2017

Arvio esityksestä 21.11.17 

 

http://www.rednose.fi/

 

Lis%C3%A4liite.jpg