Kipin%C3%A4-n%C3%A4kymi%C3%A4%20Suomesta

 

Lahtelaisten kuvataidejärjestöjen ylläpitämä taidegalleria Galleria Uusi Kipinä on vuoden 2017 toimintansa päässä. Hieman omille ajatusmieltymyksilleni vastenmielisesti galleria oli lähes koko menneeksi vuodeksi antautunut myyntinäyttelymäisen kaupalliseksi: se vuokrasi tilansa kolmen viikon mittaisiksi jaksoiksi pääasiassa vieraileville taiteilijaryhmille ja nyhti viikoista taiteilijoilta vuokrina sievät summat toimintatilojensa ylläpitämiseksi.

 

Ei niin, etteikö taiteilijalle aina aikaansaannostensa esilletuominen olisi tärkeää ja usein välttämätöntä taiteensa esittelemiseksi tai uuden tuoreen taiteilijan esittäytymiseksi. Nuo jatkuvasti vaihtuvat, kvaliteetiltaan usein kyseenalaiset, hektiset taidepyrähdykset,  olen mieltänyt piinallisina kokemuksina - Galleria Uusi Kipinän yhden suuren huoneen ja kolmen pienen kopin muodostamassa epäkiitollisessa tilakokonaisuudessa. Usein on tehnyt jo mieli sivuuttaa koko galleria ja huutaa läheiselle Salpausselän harjulle saakka apua - pyytäen näyttelyihin edes alkeellista raatia tai kuratoimista. Vaan niinkuin aina kulttuurissa, jotakin mielenkiintoista kävijä menee näyttelyyn kokemaan, nauttii tai pettyy odotuksissaan, usein myös yllättyy juuri siinä, mistä ei mitään taatusti odota kokevansa.

 

Kalle%20Mustosen%20sienet.jpg

Kalle Mustosen veistosinstallaatio hiilletystä koivusta ja männystä  (2016)

 

Vuoden viimeisin näyttely on hieno poikkeus koko Uusi Kipinä -galleriavuodelle.

 

Nähtävänä on pelkästään lahtelaista laatutaidetta. Erikoisesti riemuitsen niin veistosten kuin kuvateostenkin levollisesta, rauhallisesta ja tarkoin mietitystä ripustuksesta. Pienten tilojen seinille ja lattiatasoille on luotu pitkästä aikaa miellyttävä ja kiinnostava eri taiteilijapolvien esittely.

 

Kipin%C3%A4%20Tuomo%20Lukkari%202017.jpg

Tuomo Lukkarin kookas öljyvärityö Suomi 100 - Nousu on alkanut  (2017)

 

Kipin%C3%A4%20Vierpi%20Kanto.jpg

Virpi Kanto  Kivipuutarha (betoni, 2017)

 

Mika Heinosen puhuttelevan humoristinen Samassa veneessä -veistos, Matti Happosen tutun kierteinen Elämänjälkiä-veistosryhmä, Sirpa Pyykön ajankohtaisen informatiivinen, hätkähdyttävä Noin 20 käskyä -reliefi ja Janika Salosen kolmiulotteinen, herkän tunnelmallinen hiilipiirrostyö ovat persoonallisen luomisvoiman omaperäistä ilmaisua, kaikki taiteen vaikuttavuuden rajattomuutta.viestiviä teoksia.

 

Lahtelaistaiteilijat ovat oikeutetun isänmaallisesti röyhentäneet rintansa Suomen itsenäisyyden 100-vuotiselle olemassaololle yhteisaiheellaan Näkymiä Suomesta, mutta tekevät sen nyt tyylillä ja huolella, koko kuukaudeksi hyvällä maulla valitun, lukumääräisesti vähäisen teoskokonaisuuden katsojalle esitellen – tutustumisrauhan, levollisen paneutumisen, taidenautinnon silmille ja ajatuksille suoden.

 

Näyttelyn viimeinen aukiolopäivä on 7.1.2018.

http://galleriauusikipina.net/nyt/

 

Lis%C3%A4liite.jpg