Saiturin%20jouluy%C3%B6.jpg

Charles Dickensin A Christmas Carol -joulutarinasta Lahden kaupungintalon sisäpihalla syntyy viehättävän tunnelmallinen lahtelaishistoriasta ammentava joulukuvaelma, vaikka kertomus kuljettaakin katsojat vuoden 1943 sota-ajan todellisuuteen, pommien putoillessa kaupunkiimme.

 

Jepulis%20penjami2.jpg

Kaupungintalon tornienkelit

Tutut joululaulut, sota-ajan iskelmät, Eugen Malmstén, Harmony Sisters soivat taustamusiikkina radiossa ja levysoittimissa. Sotilaspoikainnostus, tarinat Lahden kaupungintalon letkutornin enkelihaltioista ja tietenkin sotarintaman ja lahtelaiskotien välinen kirjeenvaihto, elintarvikkeiden puute sekä mustapörssi tuntuvat nekin lujittavan tarinan kokonaistunnelman kotoisen lämpöiseksi ja yhteisölliseksi.

Lahden vielä elävälle vanhemmalle ikäpolvelle tutut henkilöt, poliisimestari Sivén, rovasti Hovila sekä hevosmies Taavi Ahola ovat vähintään tosikertomuksina, mutta monien ihan itse näkeminä ja kokemina muistikuvia ja jäävät joulukuvaelman nostalgisina yksityiskohtina todellisuuspohjan takeeksi.

 

Jepulis%20Penjami1.jpg

Poliisimestari ja Jepulis Penjami

Ajan käymälät ympäri kaupungin, osin vielä keskustassakin vaativat määräajoin tyhjentämisen. Monien pikkumökkien perheissä se tehtiin itse, tavara lannoitteeksi pieneen pihamaahan kaivettuun kuoppaan kuljettaen. Suuret yhteiset käymälärakennukset tyhjensi usein hra Taavi Ahola, alias Jepulis Penjami, varsin omalaatuinen hevosmies, joka sontakärryllään liikkui ympäri kaupungin. Nuukuudestaan tunnettuna hän mielivaltaisesti saneli hinnan työstään ja jos asukas ei suostunut hintaa maksamaan, kippasi sontakuorman siihen paikkaan. Sota-aikanakin juopottelu yleisellä paikalla oli kielletty, mutta Jepulis Penjamin paras kätkö väkeville lämmikkeilleen oli täysi sontakuorma, jonne hän pujautti virvokkeensa. Työpäivän pullostaan nauttineena hän juopuneena silloin tällöin vietti yönsä kaupungintalon putkassa.
 

Talviteatteri Suomen talvisessa Lahdessa on ainutlaatuinen kokemus. Viime sunnuntain sankassa vesisateessa täysi, lähes kahdeksankymmenpäinen yleisö seurasi tiiviisti myhäillen katsomopenkeissä näyttelijäosuudeltaan tyylikkään, sisällöltään paikallishistoriallisesti lämminhenkisen, mielenkiintoisen joulukuvaelman.

 

Ainopuiston teatteri

SAITURIN JOULUYÖ

 

TEKSTI JA OHJAUS Timo Taulo

 

ROOLITEHTÄVISSÄ:

TAAVI AHOLA, Jepulis Penjami, hevosmies – Miikku Tolonen
TAAVIN ÄITI HENRIIKKA – Leena Mäki

ORIEL, menneiden joulujen tornienkeli – Inka Mantsinen
SARIEL, nykyisen joulun tornienkeli – Iida Rauhala
ELIEL, tulevien joulujen tornienkeli – Kim Ruuska
PUTTO, pikkuenkeli – Minea Toivanen

AINO PAASIVIRTA, sotaleski – Marianne Siikalampi
EINO PAASIVIRTA – Urho Notkola
MAIJA PAASIVIRTA – Vieno Pesonen

ANTTI SIVÉN, poliisimestari – Mikko Hannula
NTI LEHTIMALLAS, mielitietty – Ulla Laakso

 

Jäljelläolevat

ESITYKSET:

to 7.12. klo 10
la 9.12. klo 12
la 9.12. klo 15
su 10.12. klo 12
su 10.12. klo 15
to 14.12. klo 10
la 16.12. klo 12
la 16.12. klo 15
su 17.12. klo 12
su 17.12. klo 15

http://www.ainopuistonteatteri.fi/

Lis%C3%A4liite.jpg