Tudu%203a.jpg

 

Viron tasavalta aloittaa ensi kuun 24. päivänä itsenäisyytensä 100-vuotisjuhlinnan.

Satavuotta sitten Viron maapäivät kokouksessaan helmikuun 23. päivänä 1918 Pärnussa päätti maan itsenäistymisestä ja irrottautumisesta Leninin hallituksen johtamasta Venäjästä. Päivää myöhemmin 24.2.1918 päätös julkaistiin Tallinnassa ja kaikkialla maassa ja päivä nimettiin Viron itsenäisyyspäiväksi.

 

Viron satavuotisjuhlinnan merkkipaaluja kestää putkeensa kolme vuotta seuraavia tapahtumia muistellen: Vapaussota 1918-1920 ja Tarton rauhan solmiminen 2. helmikuuta 1920, jolloin Viro irtautui lopullisesti Neuvosto-Venäjästä, joka tunnusti Viron itsenäisyyden. Samana vuonna Viro perusti ensimmäisen Riigikogun eli yksikamarisen 101-jäsenisen parlamenttinsa.

 

Juhani%20Salokannel.jpg

Juhani Salokannel eilen Lahdessa

 

Lahdessa järjestetään monia tilaisuuksia Viron 100-vuotisen itsenäisyyden merkeissä. Eilen illalla kirjailija-kääntäjä Juhani Salokannel loi värikkään katsauksen Viron vaiheisiin, 700 vuoden maaorjuudesta aina II maailmansodan kynnykselle vuoteen 1939 saakka ja perusti virolaismentaliteettia luotaavan luentonsa kirjailija A.H.Tammsaaren teoksiin.

 

Tämä Viron merkittävimmän, kansalliskirjailijan,  aseman saanut  A.H.Tammsaare ja erityisesti hänen laaja kirjallisuutensa sai poikkeuksellisesti Viron kansallisen heräämisen, itsenäisyysajan sekä Viron myöhemmän II Maailmansodan jälkeisen pitkän Neuvostoliiton miehitysajankin olla rauhassa - jopa Stalinin diktatuurin ajan - koskemattomana – toisin kuin muiden virolaiskirjailijoiden, joiden useimmat teokset kiellettiin tai muuten sensuroitiin.

                       Tammsaare%20Totuus%20ja%20oikeius.jpg

 

Juhani Salokannel on suomentanut Tammsaaren 3000-sivuisen Totuus ja oikeus, viisiosaisen teosjärkäleen, joka sijoittuu ajallisesti 1870-1920 -lukujen väliin. Suomennostyö kesti 12 vuotta. Salokannel on kirjoittanut myös pääasiassa Totuus ja oikeus -kirjasta ja sen eri osista heijastuvan, A.H Tammsaaren elämäntyöhön pohjautuvan, hienon virolaisuutta avaavan kirjan Nuoren Viron omatunto suomalaisia varten 2017.

 

                                    Nuoren%20viron%20omatrunto.jpg

                                   

 

Siinä missä meille Aleksis Kivi ja Väinö Linna luetaan kansalliskirjailijoiksi, siinä rivissä etummaisena virolaiset pitävät juuri A.H.Tammsaarea. Kouluissa hänen kirjallisuutensa on valio- ja vakiokirjallisuutta, jota luetaan, josta tiedetään, jota tutkitaan ja jota esitetään vuodesta toiseen ympäri maan. Paraikaa on teoksen ensimmäisestä osasta valmistumassa suuri elokuva.

 

Meille virolaiskulttuurin harrastajille Salokanteleen Tammsaare-luennosta välittyi maailman klassikkokirjailijoita yhdistävä keskeisin perusteema. Tammsaaren monien teosten, tyylivaihtelujen, uusien ja yllättävien näkökulmien, ironian ja omaperäisen huumorin läpi virtaa voimakkaana ajatus rakkaudesta - mitä se on, miten sen kanssa täytyy elää. Se on kansakunnan, ihmisen ja elämän peruskysymys.

 

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2017/08/viron-syleilyssa

 

Alla linkki 100-vuotiasta itsenäisyyttä esittelevään ohjelmasarjaan:

https://etv.err.ee/v/elusaated/ehitadeseestit/saated/62fda2ea-96cb-422c-8841-626800650fe3/ehitades-eestit-312-teel-soome

 

Lis%C3%A4liite.jpg