Teatterifesatri2015a.jpg

Ola Blick näytelmässä Kaarnalaiva 2015

Lahden kaupungin kulttuurisesta omaperäisyydestä viestitetään kovin harvoin. Sinfonia Lahti ja Lahden kaupunginteatteri sentään on noteerattu viime aikoina tyydyttävästi julkisissa medioissa. Erityisesti iloitsen Lahden kaupunginteatterin ohjelmistovalintataidosta, sillä sen näyttämöillä on kuluneen vuoden aikana riittänyt ajankohtaisuutta maamme itsenäistymisjuhlavuosien paineissa sadan vuoden takaisiin tapahtumiin niin, että teatteriin ovat kiiruhtaneet vanhat ja nuoret sekä erityisesti juuri nuoret ympäri eteläisen Suomen. Mielenkiintoinen sisältö ratkaisee nykyisin jo hyvin usein teatterikäynnin kynnyksen ylittämisen.

 

Lahden kansanopisto on Lahdessa ainoa opintie saada syvällisempää ohjausta teatterin ensitaipaleelle.

 

Kun vuosittain näin kesäkuun alussa julkaistaan Aalto-yliopiston Teatterikorkeakoulun eri koulutussuuntautumisvaihtoehtoihin hyväksytyt uudet oppilaat, Lahden kansanopisto on näyttänyt toisinaan taivaan merkit koulutuksensa tehokkuudesta. Usein yli tuhannen hakijan joukosta on juuri kansanopistomme teatterilinjalla teatteriin orientoituneita valittu yllättävänkin paljon näyttämötyön ammatteihin johtaviin ammattiopintoihin.

 

Tänä vuonna pyrkijöitä oli jälleen toistatuhatta. Näyttelijätaiteen koulutusohjelmaan valittiin hakijamäärästä kaikkiaan 14. Näistä neljä on lahtelaistaustaista ja täällä alkutaitonsa teatterin tekemiseen hankkineet ja harjoittaneet.

 

Äärimmäisen riemuissani olen pitkään teatterin erilaisissa tehtävissä puurtaneen lahjakkaan ja monipuolisen Ola Blickin valinnasta. Hän on valmistunut Lahden kansanopistosta ja tehnyt sen jälkeen monen kesäajan ryhmänsä kanssa lastenteatteria aivan maamme kärkiryhmänä, upeina esityksinä. Hän on toiminut usean vuoden erilaisissa tehtävissä myös Helsingin eri teatteritaloissa. Teatterikorkeakoulun valintaryhmä on oivaltanut myös sensuellin Ella Lymin synnynnäisen lahjakkuuden näyttelijäammattiin koulutettavaksi, vaikka hänellä on vain yksi kansanopistovuosi takanaan, mutta sitäkin laajempi teatteritaiteen pitkäaikainen elämänkokemus. Kansanopiston eväin myös Esko Korpelainen on päässyt Teatteriopettajan maisterikoulutusohjelmaan sieltä teatterin erilaisiin ohjaustöihin valmistuvaksi ammattilaiseksi: Korpelaisella on Lahden kansanopistoajan jälkeen ollut monta vuotta erilaisia kiinnostavia ja vaikuttavia ohjaustöitä sekä Lahdessa että Helsingissä.

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2018/05/kansanopiston-teatterifestareilla-sooloillen

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2016/10/miehen-tanssi

 

Linda%20H%C3%A4m%C3%A4l%C3%A4inen.jpg

Linda Hämäläinen LAUKESin Mökkinaapurit -näytelmässä kesällä 2016

 

Ja lopuksi onnittelut muutaman vuoden takaisen ja Lahden kaupungin hylkäämän Lahden musiikki- ja draamainstituutin työlle ja kasvateille Linda Hämäläiselle ja Henna Wallinille - heidät on valittu Teatterikorkeakoulun Näyttelijätaiteen maisteriohjelman opiskelijoiksi. Näillä molemmilla taiteilijattarilla on jo tosin hieno ura NYT-musiikkiteatterin, monen suomalaisteatterin vierailijana sekä Lahden Uusi kesäteatteri -ohjelmistojen keskeisinä musikaalisina näyttelijöinä.

 

Lahen uutisia onnittelee valittuja ja toivottaa heille yhä innostunutta tietä teatterin suureen, lumoavaan maailmaan, sen mielikuvituksellisen rajattomaan, elämää suurempaan ammattiin!

 

Lis%C3%A4liite.jpg