LAhden%20vesitorni-normal.jpg

Miksi lahtelaiset eivät pääse enää omaan vesitorniinsa?

 

Lahden hieno ja näkyvä vesitorni on ollut jo pitkään jokaisen aitolahtelaisen hampaankolossa. Me lahtelaiset ja vieraamme olemme jatkuvasti ihailleet sen olemassaoloa. Meistä sadastakymmenestätuhannesta lahtelaisesta arviolta vielä 35000 on kokenut aikakauden, jolloin tuo vesitorni maksullisine hisseineen oli meidän kaikkien käytettävissä: siellä tornin pikkukahvilassa katsella yhdessä toispaikkakuntalaisten tai ulkomaisten vieraittemme kanssa kaupunkiamme ja sen hienoa, vetovoimaista luontokokonaisuutta.

 

Martti%20Lipponen.jpg   Jouni%20Lillman.jpg

Martti Lipponen                                    Jouni Lillman

 

Lahti Aqua on 100% Lahden kaupunkikonsernin omistama osakeyhtiö. Sen toimitusjohtaja vaihtui kesäkuun alussa. Yli 15300 €:n kuukausipalkkaa saanut Martti Lipponen eläköityi ja tilalle valittiin Jouni Lillman, joka ennen toimitusjohtajavalintaa toimi saman yhtiön teknisenä johtajana. Lillmanin palkkaa emme tiedä, se on yhtiösalaisuus.

 

Ainolan huvila Jalkarannassa on jäänyt vähälle käytölle.

Kuva Juha Peurala

Lipposen aikana monia henkilökohtaisia etuja kuten lisäsopimuspalkkausta tuntui hänelle itselleen löytyvän. Yksi kuuluisimmista kiistakapuloista oli Lahden museotoimen varjelema Lahden pohjavesialueella sijaitseva rakennushistoriallisesti arvokas Ainolan kiinteistö, jonka Lipponen yhtiölleen osti ja saneerasi arvottoman moderniksi rantahuvilaksi. Sen nykyinen käyttö ei ole meidän kaupunkilaisten julkisessa tiedossa. Toinen yhtiön monopolihallintatapa oli ostaa Lahden Vesitorni köyhältä Lahden kaupungilta ja saneerata se oman yhtiön käyttöön.

 

 

Meitä kaupunkilaisia edustaa Lahti Aquan päätöksissä seitsemän valtuutettua

Lahti Aquan hallitus

Puheenjohtaja Kari Lempinen,    varapuheenjohtaja Hannu Rahkonen

Lahti Aquan 11 henkilön nykyisessä hallituksessa on meidän kaupunkilaisten edustajina seitsemän poliitikkoa: Ville Lahtinen, Hannu Rahkonen, Harri Rummukainen, Maarit Tuomi, Neea Similä, Anita Kokkonen ja Kari Lempinen. Nykyinen hallituksen puheenjohtaja on Kari Lempinen, tätä ennen Alettin Basboga, Martti Heino sekä Pekka Oinonen ja Ilkka Simolin. Kahden viimemainitun aikana toimitusjohtajan palkka nousi pilviin.

 

 

Lahden näkötornin lähitaustaselvittelyä

 

1. Vielä 2014 yritimme selvittää Lahti Aquan monopoli-asioita pyytämällä kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirtaa niitä selvittämään pitkänäperjantaina 2014:

 

Jyrki%20Myllyvirta-normal.jpg

Jyrki Myllyvirta

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2014/04/kaupunginjohtajan-piinapenkki

 

 

 

OSAKEYHTIÖ MYLLYVIRTA

Olette profiloitunut osakeyhtiö-kaupunginjohtajaksi ja johtanut virka-aikananne kaupunkimme organisaatiorakennetta tarkoituksellisesti monien kymmenien osakeyhtiöiden ulospääsemättömään viidakkoon. Yhtiöittämisessä ja kilpailuttamisessa meidän kaupungin veronmaksajien arjen ja käytännön edut katoavat johtaen kaupunkilaisen kannalta heikkoon, asiakaskielteiseen palveluun, salattuihin päätöksiin ja valmistelun demokratian ulottumattomiin, sekä ratkaisut kaupunkilaisille kalliiseen byrokratiaan.

11. Miksi lahtelaiset eivät enää pääse katselemaan kaupungin upeita maisemia ja esittelemään vierailleen kaupunkiamme, kahvittelemaan ja kokoontumaan omaan vesitorniinsa? Sen on ominut omaan hallintaansa ja sisustanut loisteliaasti omaksi juhlimistilakseen meidän veronmaksajien täydellisesti ylläpitämä vesiyhtiömme Lahti Aqua ja vain yhtiöt saavat sitä maksusta Lahti Aquan oman yksinvaltaisen harkinnan mukaan vuokrata. Minne demokraattinen päätösjärjestelmämme tällä kohdalla on kadonnut? Emmekö me kaupunkilaiset, jotka yhtiötä verovaroin ja vesilaskumaksuin ylläpidämme, ole tasa-arvoisia asiakasosapuolia tai yleensä minkään arvoisia?

 

Kaupunginjohtaja Myllyvirran vastaus:

 

"Yksi kysymys koski Lahden vesitornin käyttöä. Se on Lahti Aquan vastuulla. En tiedä, millä perustein ja koska on luovuttu vesitornin yleisestä aukiolosta, mutta on vaikea kuvitella, että siellä voisi taloudellisesti ylläpitää yleisölle avointa kahvilatoimintaa. Tila, hissit ja sijainti eivät siihen oikein sovellu. Tilauskäytön rajaaminen pelkästään yrityksiin on seikka, jonka perusteita voin tiedustella."

 

Mitään muuta vastausta emme asiasta koskaan Myllyvirralta saaneet.

 

 

Alettin Basboga

 

2. Myös Alettin Basbogaa yritimme v. 2015 saada selvittämään asioita: kunnostetussa Vesitornissa käynti tuolloin ja nykyisin on mahdollista vain maksukykyisille yrityksille, jotka valitsee Lahti Aquan hallinto hakemuksesta. Basboga sähköpostivastauksessaan kieltäytyi yhtiösalaisuuksiin ja yhtiölakiin vedoten puuttumasta Lahti Aquan käytäntöihin.

 

 

LAhden%20vesitorni-normal.jpg

3. Nyt olisi jälleen lahtelaisuuden paikka, päättäjien luoda mahdollisuus lahtelaisten edes muutaman kerran vuodessa saada vierailla tuossa kaupunki-identiteettiämme hallitsevassa hienossa näköalakohteessa.

Löytyykö tasa-arvoiselle asukaskohtelulle vielä sijaa Lahden päätäntäkoneistossa?

Lähetän tämän artikkelin niiden tuhannen vakiovilkaisijan lisäksi myös Lahti Aqua -yhtiön uudelle toimitusjohtajalle ja yhtiöpäätöksiä tekevän hallituksen jäsenille.

 

"Ethän empine...äänestä Lempine" oli jo edellisissä kuntavaaleissa Kari Lempisen (dem) hauskan vetoava vaali-iskulause. Toteutuuko se nyt vastavuoroisesti myös käytännössä kiinnostavan lahtelaiskohteen avaamisessa kaikkien kaupunkilaisten tasa-arvoiseksi tutustumismahdollisuudeksi?

 

Lis%C3%A4liite.jpg