Mikkelin%20kes%C3%A4teatteri.jpg

Mikkelin Naisvuorella on huimat puitteet kesäteatterille. Tänä vuonna tässä perinteisessä miljöössä koetaan jotakin uutta, kun lyriikan asiantuntija Heikki Salon käsikirjoittama 506 ikkunaa kieputtaa nostalgisista Miljoonasateen hiteistä, pienen lähiöyhteisön ihmissuhdesotkuista, ajankohtaisesta päivän politiikasta sekä ripauksesta maailmantuskaa viihdyttävän musiikkikomedian.

Pääosassa Pikkuveli-Tarmoa esittää vastavalmistunut näyttelijä Marko Nurmi, joka kannattelee paikoin koko esitystä nuoruuden innolla, vuorovaikutuskyvyllä, monipuolisella liikkumisella sekä kauniilla lauluäänellä. Tuuli Anikari yltää vahvoihin suorituksiin molemmissa rooleissaan. Robottina hän on niin hyvä, että katsoja hämääntyy hetkeksi: onko lavalla sittenkin oikea robotti?!

 

Mikkeli%203a.jpg

 

Uskomattoman muuntautumiskykyinen Vintte Viitanen nähdään niin suurvallan päämiehenä kuin seiniin sulautuvaa Minionia muistuttavana ujona insinöörinä sekä vakuuttavana, velkoja perivänä Koiran miehenäkin. Riitta Havukainen ja Risto Kopperi selviävät ajoittain vaivaannuttavan stereotyyppisistä rooleistaan ammattitaidolla ja sympaattisella lämmöllä.

Esityksen musiikki on aitoa Miljoonasadetta, joka soi tallenteelta. Kaikkia lempikappaleitaan ei tietysti pääse kuulemaan, mutta muutama kappale olisi sopinut tekstiin sen verran hyvin, että herää epäilys niiden poisjäämisestä resurssipulan vuoksi. Roolihahmojen taustanauhojen päälle tulkitsemat laulut täydentyvät Kira Riikosen koreografioilla, joista vaikuttavin on turkkiin sonnustautuneiden zombiemaisten hahmojen Köyhät-kappale. Myös Tarmon ja Melin (Nurmi ja Anikari) rakkaustanssi valloittaa. Ami Laukkasen taidokas ja toimiva lavastus vie katsojan osaksi 506 ikkunan yhteisöä, aivan kuin katsoisimme heitä sieltä naapuritalon ikkunoista.

Esitykselle annetaan naurutakuu. Jotta katsojien rahoja ei olisi tarve palauttaa, teksti pyrki kiihkeästi, ajoin lähes epätoivoisesti naurattamaan joka mutkassa. Kliseisiin kielikuviin ja vitseihin hukutettu katsoja jäi kaipaamaan aitoutta ja syvyyttä – niitä tavallisen, harmaan arjen hienoja yksityiskohtia, joita se on tottunut Miljoonasateen kappaleista löytämään.

Ensimmäisen puoliajan hauskuus sekä ajoittainen ”hauskuus” saivat väliajan jälkeen rinnalleen tummempia sävyjä. Elämässä ilo, onni ja rakkaus eivät tunnu miltään, ellei tiedä, mitä on olla niitä ilman. Myös esityksen uskottavuus ja dynamiikka nousivat uudelle tasolle, kun mukaan uskallettiin ottaa niitä vaikeampiakin tunteita ja ajatuksia. Rakkaushuolien lisäksi katsojat saivat myötäelää mm. läheisen menetyksen, turvapaikkapäätöksen odotuksen sekä pölyttäjien häviämisen myötä tuhoutuvan maailman aiheuttamia ajatuksia ja ahdistuksia. Naurutakuuta enemmän katsojaa hymyilyttää Heikki Salo -takuun toteutuminen: ripaus maailmantuskaa tekee kevyestä musiikkikomediasta koskettavan tuoden sen lähelle ihmistä ja jokaisen omia ratkaisuja ja valintoja.

Näytelmä on isolla asialla monessakin mielessä. Uusi, ennen kokemattoman näytelmätekstin esittäminen kesäteatterin lavalla on Mikkelin teatterilta rohkea teko ja 506 ikkunaa saaneekin tulevina vuosina tulkintoja myös muilla lavoilla. 506 ikkunaa on kantaesitys, jonka kantava teema on tavoitellusta huolettomuudesta huolimatta se suurin: rakkaus.

Hanna Virtanen

 

 

http://www.mikkelinteatteri.fi/resources/images/logo.png

506 ikkunaa -näytelmän esitykset Mikkelin kesäteatterissa 3.7.-11.8.2018.

Käsikirjoitus: Heikki Salo

Laulut ja musiikki: Miljoonasade

Ohjaus: Pekka Laasonen

Rooleissa: Riitta Havukainen, Aarni Kivinen, Marko Nurmi, Tuuli Anikari, Katriina Honkanen, Vintte Viitanen ja Risto Kopperi

Valokuva: Jere Lauha

Esitysarvio on tehty 4.7. ensi-illasta

Lisätiedot: http://www.mikkelinteatteri.fi/ohjelmisto?ohjelma=110

 

Lis%C3%A4liite.jpg