Nuori nunnakokelas Maria on luonnonlapsi. Itävallan vuorilla kasvaneen orpotytön lohtuna on aina ollut laulu ja musiikki eivätkä hänen rallatuksensa ilahduta luostarin tiukkapipoisimpia nunnia. Niinpä  Maria lähetetään kotiopettajaksi leskeksi jääneen kapteeni Georg von Trappin seitsemänlapsiseen perheeseen. Vaimonsa kuolemasta aiheutuneeseen suruun sulkeutunut kapteeni ei pysty suomaan lapsilleen hellyyttä eikä huomiota. Maria tarttuu työhönsä koko sydämellään ja tuo musiikin ilon takaisin lasten elämään. Lapset ihastuvat Mariaan, mutta hänen työpestinsä on jäämässä lyhyeksi, sillä kapteeni von Trapp on menossa pian uusiin naimisiin paronitar Schräderin kanssa. Hitlerin joukot lähestyvät Itävaltaa...”.

 

Trappin%20lapsetLeea_Maki%2C_Henna_Maatt

Ensi-illan Trappin lapset ja Maria: Leea Mäki, Henna Määttänen, Anni Kajos, Daniel Ivanov, Inka Laukkanen, Edith Mäki, Roosa Lehtinen, Evert Mäki

 

Lahden kaupunginteatterin The Sound of Music on hieno, teatterillinen ja musikaalinen täysosuma. Esitys saa loisteliaan, sielukkaan, energisen ja harvinaisen musikaalisen perusvireensä ihanan temperamenttisen ja kaunisäänisen Anni Kajoksen hurmatessa meidät Maria-kotiopettajattarena aikamme kenties täydellisimmässä, klassisessa musikaali-tarinassa. Sen musiikin loisteliaisuuden takaa Trappin perheen laulava ja näyttelevä seitsemän lapsinäyttelijän joukko, joka hellyttää meidät ihastuttavilla taidoillaan. Marian ja lasten osuus teoksen musiikillisessa ja näyttämöllisessä luontevuudessa on täydellistä – heidän musiikkinsa kirkkaan valoisaa ja puhdasta, suvereenin valloittavaa.

 

Abbedissa%20ym.%202018.jpg

Abbedissa ja Maria

Laulajien tähdistöön liittyy harvinaisen kaunisvärisellä tummasävyisellä äänellä ja poikkeuksellisen lämminhenkisellä näyttelijätyöllä Ulla Raiskio Abbedissana. Esityksen musiikkikokonaisuuden laajentaa taiturillisesti laulavien nunnien kuoro sekä virtuoosisen monipuolinen, viidentoista soitinmuusikon teatteriorkesteri näyttämön aidossa orkesteritilassa kapellimestarin johdolla tarinan ikivihreän sävelsanoman melodioiksi ja rytmeiksi loihtien.

 

Kokonaistoteutus täyttää muutkin kansainväliset musiikkiteoksen tasovaativuudet, sillä tällä suurteoksella on annettavana katsojille harvinainen näyttämöllinen loisto, Minna Välimäen upea lavastus, joka ei jätä hienoissa, toimivissa, suurissa rakenteissa, näyttämökuvien vaihdossa enää mitään toivomisen varaa. Sykähdyttävän taianomaisesta vuoristomaisemasta alkaen kapteeni von Trappin perheen hovimaisen uljas koti, jylhärakenteinen nunnaluostari ja sen kappeli, hautausmaa, Wien toteutuvat lavastustaiteen mestarillisena kokonaisuutena, uljaina ja kiehtovina, teknisesti hämmentävän kätevästi vaihtuvina koko suuren näyttämön täydeltä.

 

Ilkka Laasosen ohjaus sisällön selkeydessä, esitysrytmissä, henkilöohjauksessa, suuren näyttämön kokonaisasemoinnissa ja itse tarinan dramaturgisessa kerronnassa on teatteritaiteemme ohjaushuippua, jälleen yksi suomalaisten musiikkinäytelmien vaikuttavia, aikamme uniikkeja ja ikimuistettavia kokonaisluomuksia.

 

Anni_Kajos%2C_Mikko_Porhola.jpg

Maria ja kapteeni von Trapp - Anni Kajos ja Mikko Pörhölä

 

Mikko Pörhölän kapteeni von Trapp saa tyypillisen, varakkaan upseerihahmotelman, johon on helppo uskoa, luottaa ja rakastua. Jori Halttunen näyttelee hovimestari Franzinsa koomisella kehoasennolla tunnistettavaksi isännälleen uskolliseksi palvelijaksi, Eeva-Kirsti Komulainen luo perheen taloudenhoitajan rva Schmidtin lämpimän sydämelliseksi ja hoivaavaksi, rakastettavaksi perheen sieluksi ja Timo Välisaari tekee perheen maailmanmies-tuttava Maxista mainion, kujeilevan, perheen etua ajavan byrokraattiveijarin - tosin ohjaus vie hänen Salzburgkilpailu-osionsa viivyttelynumerot jo täysin tyylittömäksi pilaksi. Tomi Enbuska antaa teoksen vakavaan vaarateemaan, naapurimaan heränneeseen natsismiin taitavasti näytellyn, lipevän lieromaisen hahmotelman ja Laura Huhtamaa näyttelee paronittarensa ketterän tanssilliseksi, sopivan viileäksi bisnes-maailmannaiseksi.

 

Koko yli kolmenkymmenen näyttelijän taiteilijaensemble tuo esitykseen liikunnallista energiaa ja elämäniloa Johanna Keinäsen kekseliäin, leikkisin koreografiakuvioin. Ylinnä tässäkin Marian ja Trappin lasten osaavat ja hauskat laulujen esityskoreografiat sekä tanssit räiskyvät valloittavaa elämäniloa näyttämön täydeltä.

Monet esityksen muut kohtaukset - kuten Lieslin (Roosa Lehtinen) ja Rolfin (Marko Nurmi) polkupyörärakastuminen - saavat liikunnan kautta sopivan keveää syvyyttä ja luontevuutta esityksen sanomaan.

 

Puvustus on kauttaaltaan huoliteltua ja tyylikästä, sen timanttisena huippuna Marian persoonaan täydellisesti istuva, aivan häkellyttävän kaunis hääpuku.

 

Lavastusilluusiot täydentää osaava ja tarkka-ajoituksellinen valaistus, äänimaailma on taitavasti luotu ja antaa lähes akustisen luonnollisen kuulemiskokemuksen.

 

Ohjelmalehtinen toteutuu kauniin edustavana ja avaa tiedoillaan esityksen taustaa ja henkilögalleriaa mielenkiintoisesti

 

 

Lahden kaupunginteatterissa suurten musikaalien tulkintoihin on kehittynyt yhteisnäyttelemisen taitavan monipuolinen ensemble, ja  luontevasti näyttelevät musikaaliset lapsinäyttelijät sekä teatterimme musikaalien taiteilijavierailija Anni Kajos tuovat jälleen musiikin, ihastumisen ja rakastumisen teemat tunteisiimme nyt vain entistä raikkaammin, vapautuneemmin ja tenhoavammin.

The Sound of Music -musikaali syntyi lähes kuusikymmentä vuotta sitten. Se perustuu tositarinaan itävaltalaisesta von Trappin perheestä natsiheräämisen varjoissa – tänään sama kansallinen ylimielisyys ja rotusorto on jälleen pinnalla maanosassamme. Loistava Lahden The Sound of Music -tulkinta antaa ikivihreän tarinansa musiikin soida vapaan ajatuksen ja vapaan ihmisen elämän kunniaksi.

Sound of Music Alleluja Maria My favourite things Do re mi Sixteengoing on seventeen Lonely goatherd The Party crossover Grand Waltz Länder So long farewell Climb every mountain  No way to stop it  Something good Gaudeamus Domino Processional Edelweiss Finale

 

 


 

The Sound of Music

MUSIIKKI Richard Rodgers
LAULUJEN SANAT Oscar Hammerstein II
ALKUPERÄISTEOS Howard Lindsay ja Russel Crouse
SUOMENNOS Esko Elstelä

OHJAUS Ilkka Laasonen
KAPELLIMESTARI Antti Vauramo
KOREOGRAFIA Johanna Keinänen
LAVASTUS Minna Välimäki
PUKUSUUNNITTELU Sari Suominen
VALOSUUNNITTELU Harri Peltonen
ÄÄNISUUNNITTELU Sami Järvinen

ROOLEISSA
Tomi Enbuska, Jori Halttunen, Laura Huhtamaa, Anni Kajos (vier.), Eeva-Kirsti Komulainen, Roosa Lehtinen (Tamk), Marko Nurmi, Mikko Pörhölä, Ulla Raiskio (vier.), Aarre Reijula, Timo Välisaari sekä
Samuel Aaltonen, Anna Helemaa-Hollo, Kristiina Lanki, Tiina Leinonen, Outi Leppänen, Anne Majaniemi, Eemeli Miettinen, Riikka Mäkelä, Eevaliisa Tapaninen

Trappin perheen kaksoisroolitettuina lapsina:Topi Eskolainen / Daniel Ivanov, Henna Määttänen / Eedit Taipale, Evert Mäki / Pietari Puska, Ella Koski / Inka Laukkanen, Jessica Lajunen / Edith Mäki ja Leea Mäki / Aini Ryymin

Valokuvat Johannes Wilenius


Arvio ensi-illasta  Lahden kaupungintreatterin Juhani--näyttämöllä 1.9.18

https://www.lahdenkaupunginteatteri.fi/produktio/206/the_sound_of_music

 

Lis%C3%A4liite.jpg