Lev%C3%A4t%20kukkivat%20valoa2.jpg

Valokuva Samuel Salminen/Fern Orchestra

 

Itsevalaisevista levistä koostuva installaatio hohtaa Lux Helsinki -valotapahtuman aikana Kaapelitehtaan Valssaamossa (Tallberginkatu 1, Helsinki) 3.–9.1.2019 kello 15-22. . Valotaiteilija Vespa Laine ja äänitaiteilija Markus Heino ovat yhteistyössä Åbo Akademin ympäristö- ja meribiologian tutkijan Conny Sjöqvistin kanssa tuottaneet taiteellisen luontoelämyksen.

Kaapelitehtaalla yleisön nähtävillä on kineettinen teos, jossa pääosaa esittää Alexandrium ostenfeldii -niminen levälaji. Panssarisiimalevä Alexandrium ostenfeldii on yhteyttävä mikrolevä, joka elää Itämeressä ja joka on sekä näkyvä että näkymätön. Yksisoluiset levät ovat niin pieniä, ettei niitä näe paljain silmin, mutta kun soluja on riittävän paljon yhdessä ja ne ovat liikkeessä, tämä levälaji tuottaa sinisävyistä valoa, joka hohtaa häikäisevän kauniisti vedessä.

 

Installaation nimi Breath tulee siitä, että mikrolevät tuottavat puolet ilmakehän kaikesta hapesta. Alexandrium ostenfeldii osallistuu elämää ylläpitävään hapen tuottamiseen, mutta tämä kaunis levä on myös erittäin myrkyllinen.

Levä on hengenvaarallinen, jos sitä nielee. Installaation kautta haluamme nostaa esiin ihmisen ristiriitaisen suhtautumisen levään. Toisaalta se on kaunista katsottavaa, toisaalta sen yleistymistä ovat edistämässä isot ongelmat, kuten ilmastonmuutos ja meren rehevöityminen, Laine kertoo.

Antroposeeni tarkoittaa nykyisin meneillään olevaa aikakautta, jossa ihmisen toiminta on vaikuttanut maapallon ilmastoon ja ekosysteemiin globaalisti ja myös mikroskooppisella tasolla. Antroposeeni vaikuttaa aivan kaikkeen. Vielä ei kuitenkaan ole liian myöhäistä toimia, Sjöqvist toteaa.

Lahen uutisia käy tutustumassa Lux-Helsinki -valotapahtumaan ja erityisesti tänään 3.1.19 ensiesityksensä saavaan,  elinkuntamme ainutlaatuisimman tieteen ja taiteen avulla  luonnon ihmeellisyyksiä välittävään installaatioon ja sen tekijöihin - tulevassa viikonvaihteessa Helsingin Kaapelitehtaalla.

 

 

 

https://www.luxhelsinki.fi/

vespa@fernorchestra.com

-  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  - 

 

PS  Aikaisempi Fern Orchestran esitys oli laulavien kasvien ihme viime kesänä Tampereen Teatterikesässä 8.8.18

 

KASVIT  LAULAVAT Arboretum – Plant Series II

Reilun kilometrin päässä kaupungin keskustasta Pyhäjärvenkatu 7 pihalta pitäisi löytyä kuplan mallinen pergola, sieltä Tampereen Teatterikesän historian kenties poikkeuksellisin esitys.

.

Teatterikes%C3%A4%2018%20-kupla%20b.jpg

Kuvassa Vespa Laine, Markus Heino ja Janne KIlpiö

Siellä esityksen pääosassa ovat kasvit, jotka laulavat. En ollut uskoa korviani ja silmiäni vielä tuota ohjelman esittelyä lukiessani ja ajatuksissani jalkaisin paikalle tallustaessani. Vakuutuin tutustuttuani ja nähtyäni, miten kolmen asiantuntijan luoma elämys, tanssija Janne Kilpiön orgaaninen liike ja kinesteettinen älykkyys luovat hengittävän symbioosin, joka avaa katsojalle uudenlaisen näkymän kasvien elämään. Esityksen äänisuunnittelijana toimii muusikko Markus Heino, joka myös esitystä valmentaa, varustaa ja treenaa kasveja. Esityksen konseptista ja visualisoinnista vastaa Vespa Laine.

Sain vielä lopuksi jammailla ja soitella monilla eri kasveilla puolentoista tunnin kokonaisuuden päätteeksi ja koin samalla asiantuntijoiden taitavuuden houkutella nuo kasvit soittamaan. Teoksessa kasveihin kiinnitettyjen sensoreiden lähettämä tieto muutetaan ääneksi, niitä suihkutetaan ja liikutellaan, hyväillään ja kosketellaan.
Nyt voin todistaa kenelle tahansa: kyllä elävät viherkasvit osaavat äännellä, mikä bassona, mikä korkeana sopraanona tai tenorina. Jokaisella on oma äänensä. Ehkä seuraava vaihe onkin laatia kullekin kasville omat stemmansa ja antaa niiden sitten soitella vaikkapa omia sävellyksiään. Niin tai ehkä jo seuraavissa Teatterikesän keskusteluissa replikoida ja käyttää puheenvuoroja!

Ihmisen luontokäsitys saa ainakin tästä esityksestä suuren haasteen, sillä elollinen keskinäisriippuvuus on nyt todistettu.
 

Arboretum – Plant Series II on esitysessee kasvien aisteista. Teoksen äänistä vastaa Fern Orchestra, jonka instrumentteina toimivat kasvit.

 

Teatterikes%C3%A4%2018%20Kupla3.jpgArboretum on kuplan muotoinen pergola, johon kokijat voivat tutustua sen ulko- ja sisäpuolelta haluamansa ajan. Esityksen jälkeen (kesto n. 80 min) yleisöllä on mahdollisuus soittaa kasveja.

 

https://www.facebook.com/events/1092109230928506/?ti=icl

https://www.teatterikesa.fi/ohjelmisto/off-tampere/arboretum-plant-series-ii/


https://web.facebook.com/FernOrchestra/

 

Lis%C3%A4liite.jpg