Lev%C3%A4t%20kukkivat%20valoa2.jpg

Itsevalaisevista levistä koostuva installaatio hohtaa Lux Helsinki -valotapahtuman aikana Kaapelitehtaan Valssaamossa (Tallberginkatu 1, Helsinki) 3.–9.1.2019 kello 15-22. Valotaiteilija Vespa Laine ja äänitaiteilija Markus Heino ovat yhteistyössä Åbo Akademin ympäristö- ja meribiologian tutkijan Conny Sjöqvistin kanssa tuottaneet taiteellisen luontoelämyksen, joka on vielä tänään viimeistä päivää koettavana.

Jatko-osa artikkeliin https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2019/01/levat-hohtavat-valoa-lux-helsingissa

Ihminen ei arjessaan paljonkaan ehdi pohtia hengittämäänsä ilmaa kunhan sitä vaan riittää. Hapen hän kuitenkin on oppinut pitämään sen tärkeimpänä alkuaineena. Vaan mistä happi sitten syntyy. Kaapelitehtaan valoilmiönäyttelyssä selvisi, että merien ja muiden vesien mikrolevät tuottavat puolet koko maapallon ilmakehän hapesta..

Merituli%206.jpg
 

Helsingin Kaapelitehtaalla käynti oli jännittävä elämys - täysin pimennetyssä suuressa hallissa ja vielä mustin verhouksin seiniltä ja katosta vuoratussa tilassa käyskentely tuntui aluksi toivottamalta ja pelottavalta, vaikka tilan ulkopuolella ohjeet ja ylläoleva kartta sekä allaoleva tietoisku ennen pimeään tilaan siirtymistä opastivat.

Merituli5.jpg

 

Merituli4.jpg

Pimeästä silmien mukautumiskyvyn tasaantuessa erottuivat viimein laboratoriopullot, joita pienin mekanismein hieman liikuteltiin, ja pullot alkoivat hehkua valoa. Tutkijat olivat päässeet valolähteen alkuperään ja selvittäneet, ettei se ollut fosforia tai varsinaista planktonia, vaan merivesi oli täynnä tuota erittäin myrkyllistä panssarisiimalevää. Nähtävillä oli siis laboratorioissa sakeaksi monistettua mikrolevävettä laboratoriopulloissa. Levämuoto oli myrkyllinen Alexandrium ostenfeldi, jota tutkijat olivat löytäneet merkittävän määrän Ahvenanmaan Förön matalista merilaguuneista.

 

Merituli7.jpg

Saksalaiset tutkijat ovat jo pidemmällä ja kartoittavat laboratorioissa tämän levän myrkyllisyysastetta Saksassa ja vähitellen ympäri Euroopan merien. Periaatteessa tätä silmän erottamatonta erittäin mykyllistä mikrolevää on Suomen merivesissäkin kaikkialla. Sen valoloistoa ei nyky-yhteiskunnan keinovaloisissa satamissa ja merenrannoissa silmä erota., mutta täysin pimeässä Suomen syksy-yössä se näkyy.

 

Merituli, toiselta nimeltä vesisäihky ja kolmannelta noidantuli, tarkoittaa kansanperinteen tuntemaa, veden alta tulevaa loistetta. Loiste on yleensä planktonin ja itsevalaisevien eliöiden aikaansaama. Ilmiö näkyy varsinkin valtamerissä ja Suomessa Itämeressä. Suomen järvissä se on harvinainen. Tropiikissa ilmiö on yleisimmillään, mutta sitä on myös kylmissä valtamerten osissa.

Suomalaiset ovat tunteneet meritulet kansanperinteessä ja selittäneet ne noitien aikaansaannoksiksi. Åbo Akademin tutkimus on nyt tuon noituuden selvittänyt tieteen avulla biologiseksi luonnon reaktioksi, mutta sen voimistuminen tulee olemaan ihmiskunnan tulevaisuuden kannalta ratkaisevaa selvittää ajoissa - ja Åbo Akademin tutkimus jatkuu.

Vaivan palkaksi Åbo Akademin installaatiossa Kaapelitehtaalla avautui maallikkoakin ravisteleva ja mietityttävä kineettinen teos, joka kertoi havainnollisesti paljon ympäristömme nykytilasta. Näyttelyn tekijöillä on jatkossa ja tutkimusten edetestarkoitus pystyttää näyttely muillekin paikkakunnille Suomeen.

Tuonne Ahvenanmaalle, pieneen Förön viidensadan asukkaan kuntaan syys-lokakuun yönä tekee mieli mennä vielä asiasta vakuuttumaan.

 

Tiedot näyttelyn tekijöistä ja valokuvista:

 

https://web.facebook.com/FernOrchestra/

https://www.facebook.com/events/1092109230928506/?ti=icl

 

Lis%C3%A4liite.jpg