Lahen uutisia on runsaat kaksitoista vuotta ilmestynyt ja keskittynyt artikkeleissaan kertomaan kunnallisten päätösten, henkilöiden ja lahtelaisuuden lähihistorian tapahtumien synnystä ja taustoista sekä pyrkinyt esittelemään lahtelaisten tavoitettavissa olevia kulttuurielämyksiä.

Näissä vuodatuksissa tämä julkaisu keskittyy siis Lahden kolmen hallintotoimialan asioihin ja sulkee tahallisesti liikuntakulttuurin artikkeliensa ulkopuolelle vain poikkeustapauksissa siitä viestittäen. Sisällön puutteena on myös kovin pieni lahtelaisen kuvataiteen esittely sekä syvemmän, vakavamman musiikkikulttuuriin vähäisyys, johon julkaisu aikoo jatkossa kykyjensä karttuessa enemmän paneutua.

 

Kotikaupunkimme ainutlaatuiset, korvaamattomat harju-, järvi- ja muut luontonäkymät sekä metsät ja niiden kokeminen alkavat olla jo kadotettua lahtelaisparatiisia, edesmennyttä lahtelaisuutta, joista ei ole juurikaan mitään arvokasta enää jäljellä tai myönteistä kerrottavana.

 

 Lupasin kuitenkin alkaneen vuoden 2019 kunniaksi heti esitellä muutamia tosi lahtelaisuuden merkkejä ja toimivia ratkaisuja, joista me kaupunkilaiset ja kotikuntamme Lahti voimme aidosti ja rehellisesti olla tänään ylpeitä - onneksi niitäkin tuntuu riittävän elämämme joltiseksi sujumiseksi.

 

 

Lehtiojan palvelukeskuksen kaikille avoin kulttuuritoiminta

 

Lehtiojan%20palvelutalot.jpg

 

Entisen Kilpiäisten vanhainkodin tontilla asustaa kohta runsaat 170 ikääntynyttä lahtelaista kodinomaisessa Lehtiojan palvelutalossa ja sen palvelukeskus on esimerkillinen vapaan kulttuuritoimintansa harvinaisuudesta koko maassa.

Taloon voi tutustua ja käydä asioimassa, vierailemassa, nauttimassa sen kulttuuriannista kuka tahansa, lapsi, nuori, aikuinen, ikääntynyt, sillä talon viikko-ohjelmassa on useita kulttuuritilaisuuksia:

vanhoja hyviä elokuvia, vierailevia muusikoita, laulajia ja musiikkiyhtyeitä sekä esiintyviä taitelijoita, teattereita ja taidenäyttelyitä.

Viikko-ohjelma löytyy Päijät Hämeen hyvinvointikuntayhtymän sivuilta tai seutumme sanomalehtien viikko-ohjelmista.

 

- Kerran jo palvelutalon alkuvaiheessa kävimme tilaisuudessa, jossa esiteltiin lahtelaisteatteritoimintaa. Tilavan tapahtumasalin täyttivät talon asukkaat, asiakkaat ja kaupunkilaiset - teatteriasioista ja kulttuurista kiinnostuneet kansalaiset. Estradilla esiintyivät kaupungin kulttuuri-ihmiset, kaupungin teatterinjohtaja, näyttelijä, tilaisuuden organisoinut kulttuurituottaja, teatterikriitikko ja harrastuksekseen teatteria koko elämänsä tehneitä kulttuuripersoonia..Keskustelu yleisön ja esiintyjien vuorovaikutuksena oli vilkas ja havaintoaineisto harvinaista lahtelaisteatterin kuvatarjontaa.

 

NUkketeatteri%20ja%20Tuomikko.jpg

Terhi Tuomikko

- Toisen kerran taas kävin aikuisille tarkoitettua Nukketeatteri Niveltämön esitystä katsomassa ja siitä nauttimassa. Sen anti oli lämminhenkinen taiteilijansa oma teksti. Tarina kertoi vanhasta tädistä ja hänen yksinäisyydestään ja monista lämpimistä elämänarkipäivistä, läheisten odotuksesta ja puhelemisesta omille lempiesineilleen ja kukilleen. Salin täysi ja tiivis tunnelma oli koskettava, aplodit raikuivat.

-Viimeisin käynti oli laulukonsertti, jossa Seppo Hilska lauloi lähes kaksikymmentä tuttua Oskar Merikannon suomalaisten rakastamaa laulua Kimmo Puunenän säestyksellä. Jälleen sali oli täynnä, nyt pääasiassa palvelukeskuksesssa käyviä kuntoutusasiakkaita, talon vakituisia asukkaita ja meitä lehti-ilmoituksen tilaisuudesta lukeneita kaupunkilaisia. Tutut laulut näkyivät kuulijoiden huulilta sanojen tapailuina ja tietenkin aina esityksen päätyttyä raikuvan kiitollisina kättentaputuksina.

 

Nämä kolme vierailukäyntiä huipentuivat kohdallani tämän viimeisimmän,viime joulukuisen konsertin hurmaavaan tapaukseen. Istuimme ihan viimeisessä rivissä ja viereeni tuli pyörätuolilla pieni, hymyilevä mummo. Ennen konserttia aloimme tietenkin keskustella. Hän kertoi rakastavansa näitä talon tilaisuuksia ja tulevansa niihin aina, kun vain on mahdollista. Häntä harmitti vain se, että ikä tekee tehtävänsä ja vaikka hän asuukin tässä palvelutalossa, hänet on näin pyörätuolilla tuotava tänne tilaisuuteen. Tiedustelinkin, että mikä se noin nuorekkaan ja valoisan ihmisen ikä sitten on -103 vuotta vastasi vierustoverini.

 

https://web.facebook.com/LehtiojaPHHYKY/.

https://www.lahdentalot.fi/ajankohtaista/uudisjaperusparannuskohteet/lehtiojanpalvelutalo/

 

 

 

Terveyskioski

Lahden%20terveyskioski.jpg

Lahden kaupungin Sosiaali- ja terveystoimiala on lakkautettu. Terveyskioski on nykyisin Päijät-Hämeen Hyvinvointikuntayhtymän alainen.

 

Lahden Terveyskioskin toiminnan painopiste on lahtelaisten terveyden edistämisessä. Asiakkaita palvellaan ilman ajanvarausta Kauppakeskus Trion pohjakerroksessa. Palvelu on yleensä maksutonta.

Palvelualttius, mutkattomuus ja monipuolinen neuvonta ovat tätä lahtelaisen terveydenhoidon ehdotonta toimivuutta ja suurenmoisuutta.

Omat kokemukset rokotusten, punkkien poiston, verenpainemittausten, erilaisten kipujen hoitomahdollisuuksien selvittelyssä ja monet neuvot ovat olleet asiantuntevuudessaan ja toimivuudessaan erinomaisia jo useamman vuoden ajan.

https://www.phhyky.fi/fi/terveyspalvelut/terveysasemat/lahti/terveyskioski/


 

 

Lahti on Suomen teatterikaupunki


Trappin%20lapsetLeea_Maki%2C_Henna_Maatt

The Sound of Music

 

Lahden kaupungin teatterimaine alkaa olla vaikuttavuudeltaan täysin valtakunnallista.

Lahden kaupunginteatterin ohjelmistovalinnat ovat niin komeasti suunniteltuja, että suuren Juhani-näyttämön useat esitykset täyttyvät loppuunmyytyinä tämänkin kevään. Ei pelkästään lahtelaisista, vaan teatterin lähikorttelien kadut ja parkkipaikat tuntuvat päivästä toiseen olevan tilausbusseja täynnä.

Viihde ja viihtyminen sekä vakavatkin, hyvin valmistetut, mielenkiintoiset esitykset ovat tämän teatteripyhätön taiteen tavaramerkki, joka tuo katsojan useamman kerran vuodessa juuri Lahden kaupunginteatteriin. Musikaalit ja niiden kansainvälisen tason vierailevat taiteilijat ovat viihdearvo millä tahansa eurooppalaispaikkakunnalla – ja juuri musiikkiteatteriin Lahdella on vielä muutaman vuoden resursseja täällä toimineen musiikkiteatterikoulutuksen musiikkiteatteriammattilaisissa sekä teatterin oman, taipuisan ja monipuolisen henkilökunnan, tekniikan ja taiteilijoiden voimin.

Puhalluksen%20etukuva.jpg

Kaupunginteatterin ohjelmistovalinnallinen ote moderneihin draamateksteihin on sekin onnistunutta harvinaistekstivalinnoilla, kantaesityksillä ja usein jo pelkkien vierailevin ohjaajien näkemystuoreudella.

 

Sirkuksen%20kuvia%202018.jpg

Samoin melkoista suomalaista laitosteatteriuutuutta tuo teatterin tiivis yhteistyö lahtelaisen euroopankuulun Koulutuskeskus Salpauksen sirkusartistikoulutuksen sirkustaiteen opiskelijoiden kanssa - monin esityskerroin ja täysin loppuunmyydyin katsomoin.

https://www.lahdenkaupunginteatteri.fi/

 

 

Sunnuntai%201.jpg

Sunnuntai

Teatteri Vanha Juko on toinen lahtelaisammattiteatteri. Sen ohjelmisto on omintakeista ja tulkintaproduktiot poikkeuksellisen kiinnostavaa, jäljittelemätöntä suomalaisteatteria. Teatterin pieni, musikaalisesti lahjakas henkilökunta tekee  esityksissään rohkeasti valtakunnallisesti vaikuttavaa teatteritaiteen uudistusta ja kokeilua.

https://teatterivanhajuko.fi/

Molemmilla lahtelaisammattiteattereilla omien ohjelmarepertuaarien lisäksi tilat täyttyvät myös runsaista teatterivierailuista – niissä maan näyttämötaiteen merkittävimmät taiteilijat tai taideliittymät, yhtyeet ja ensemblet esittävät parhainta ohjelmistoaan.

 

 

Superteatteri.jpg

Avaruusseikkailu Puff

Harvinainen lastenteatteri SUPER teatteri myös ihan kaupungin sydämessä Mariankadulla tekee useita mukavia, jännittäviä ja seikkailumaisia, saduntäyteisiä esityksiä uusissa, tehokkaan intiimeissä studiomaisissa omissa teatteritiloissaan alle kouluikäislle ja alakouluikäisille sekä tietenkin perheille.

http://www.superteatteri.fi/

 

 

Saksalain%20maisterin%20omenapuutarha%20

Maisteri Saksalan omenatarha

Toinen harvinaisuus vielä on lahtelaisten ikioma Ainopuiston teatteri. Se on keskittynyt ohjelmissaan omatekstisiin näytelmäkokonaisuuksiin, joissa kaupunkimme historiaa, kaupunginosien elämää tai kotiseutumme merkittäviä persoonallisuuksia tehdään tutuiksi lahtelaisille kesäteatterina ympäri kaupungin. Ainopuiston teatterin maailmanharvinaisuus - ulkoilmateatteri Suomen talvessa - Lahden kaupungintaloin sisäpihalla on elämys, jota ei voi olla yhä ihailematta vuodesta toiseen.

https://www.ainopuistonteatteri.fi/

 

Kolme_Muskettisoturia_01.jpg

Kolme muskettisoturia

Oman teatteritaiteen etuvartionsa täyttää Lahden kansanopiston maankuulu teatterikoulutus, jonne sadoista hakijoista voidaan ottaa vain parikymmentä huippulahjakasta nuorta. Kansanopiston teatteri on kuluvana näytäntövuonna astunut harvinaisen, suuren harppauksen omiin näyttämötiloihin, kolmesaliseen, kaupunkimme uusimpaan teatteriyksikköön keskelle Lahtea Aleksanterinkadulle. Tämän teatteriyksikön teatterimuoto tuo aina säteilevää, nuorta, energistä, etsivää ja kokeilevaa teatterisanomaa kymmenillä esityksillään ja harjoitusmatineoillaan. Samoin koulutuksessa vierailevat teatteripedagogit edustavat harjoittelumenetelmillään ja produktio-ohjauksillaan kansainvälistä ajankohtaisinta näyttämötaiteen vaikuttamishuippua.

https://www.teatterikoulutus.fi/

 

 


Fanty%20Fair%201.jpg

Entä Theatrum Olga, jonka nuorisotyöhön ja diakoniaopiskeluihin keskittynein monikansallisin opiskelijoin tulkitsemat esitykset ovat sosiaalisessa ja eettisessä sanomassaan vaikuttavia luomuksia.

https://fi-fi.facebook.com/TheatrumOlga/

 

Tiirismaa%20Viulunsoittaja%202018.jpg

Viulunsoittaja katolla

Tiirismaan musiikkilukion vuosittaista lahtelaisbroadway-tuotantoa, musikaalia, kannattaa aina odottaa ja rientää kokemaan, sillä liput tuntuvat usein loppuvan kesken - esitysten musikaalisuus ja yhteisöllinen tenho kun ovat aitoa ja lumoavaa nuorta teatteria.

https://tiirismaanlukio.fi/web/musiikkilinja/

 

Lahtelainen Musiikkiteatteri NYT  esiintyi kuluneena syksynä kiertueellaan vuoden 2017 ohjelmistolla Helsingissä ja Lahdessa.

https://musiikkiteatterinyt.fi/about/

 

Pesais1b.jpg

Maailman ympäri 80 päivässä

Kesäteatteritarjonnasta on syytä vielä muistaa, että Pesäkallion kesäteatterissa esitykset vuodesta toiseen ovat luoneet lahtelaistradition ja perustan kesäviihteen korkeatasoisille ja tuoreille elämyksille.

https://fi-fi.facebook.com/pesakallionkesateatteri/

 

Kino Iiris

Kino%20Iiris.jpg

Kino Iiris huipentaa Lahden teatterikaupungiksi elokuvan muodossa, pieneen 90 paikkaisen nostalgisen kodikkaaseen saliin, kulttuurihistoriallisesti arvokkaan Kansantalon alakertaan, eurooppalaisilla laatufilmeillä ja lahtelaisuuteen liittyvillä harvinaisohjelmilla. Sen pitkään jatkunut talkoohenkinen toiminnan ylläpito on ollut ainutlaatuista elokuvakulttuuria Suomessa.

 

http://kinoiiris.com/elokuvateatteri/


 

Lahden kaupunginkirjasto - kulttuurin suuri voimalähde

Lahden%20kaupunginkirjasto.jpg

 

Pyyteetöntä palvelua ja toimivaa kulttuuripalvelua, kunnallista sivistyspalvelua ylevimmillään toteuttaa Lahden kaupungin kirjaston vaikuttavuus pääkirjastollaan sekä muutamalla vielä jäljellä olevalla kaupunginosakirjastollaan, lähikuntien lastu-yhteistyön mahdollistavalla lainaustoiminnalla ja tilauslainoilla sekä merkittävällä musiikkiosastoaineistollaan.

Kirjaston toimintaan liittyy myös runsaasti yleisölle avoimia kulttuuritapahtumia: kirjailijavieraita, konsertteja, esiintyviä taiteilijoita, eri alojen asiantuntijaluentoja sekä monia kulttuurikeskusteluja. Näiden järjestäjänä Lahden kaupunginkirjasto on ajantasaisen taitava ja tulos vuodesta toiseen kiinnostavuuksillaan ja asiantuntijoillaan luentoauditorion kansoittava.

https://lastu.finna.fi/

 

 

Monikulttuurikeskus Multi-Culti

Multi-Culti.jpg

Multi-Cultin tomintatilat aivan Lahden keskustassa Päijänteenkatu 1

 

Multi-Cultin toiminnan tavoitteena on erilaisten ihmisten yhteisen tekemisen avulla rakentaa yhdenvertaista, moninaisuutta arvostavaa Päijät-Hämettä.​ Multi-Cultissa ei ole ikärajoja tai muita pääsyvaatimuksia. Mukaan pääsee osallistumalla jo olemassa olevaan toimintaan tai ryhtymällä itse vapaaehtoistoimijaksi.

 

Monivuotinen lahtelaisilonaihe on ollut antaa kansalaisille mahdollisuus toimia, harrastaa yksin sekä yhdessä tai vain  käydä tapaamassa tuttuja tai tuntemattomia, suomalais- tai ulkomaalaistaustaisia kansalaisia mielenvirkistykseksi, ystävystyäkseen tai mahdollisesti ihan yhdessä jotakin harrastaakseen.

Multi-Cultissa toimintaa järjestävät lukuisat vapaaehtoiset yhdessä työntekijöiden kanssa. Tarjolla on kaikille avointa, pääsääntöisesti maksutonta toimintaa.

Multi-Cultiin voi tulla viettämään aikaa, lukemaan päivän lehdet ja tutustumaan uusiin ihmisiin. Multi-Cultissa on monikielinen kirjasto, lapsille oma leikkihuone, esitteitä, infoa, pelejä, sähköpiano ja tv. Myös erilaiset ryhmät ja yhteisöt ovat tervetulleita tutustumaan keskuksen toimintaan ja tiloihin.

Ystävyys- ja erilaisten moninaisuutta edistävien seurojen ja ryhmien on mahdollista saada tiloja käyttöönsä maksutta. Lisätietoja tiloista ja niiden käytöstä saa tilakirjasta, toimistosta ja ohjaajilta.

 

https://www.lahti.fi/palvelut/kirjasto-ja-kulttuuri/monikulttuurikeskus-multi-culti

 

 

 

Asunnottomien yö

 

Asunottomien%20y%C3%B6%202017%20z.jpg

 

Monien kymmenien erilaisten järjestöjen ja seurojen sekä  vapaaehtoisten kansalaisten  ansiosta lokakuun 17. päivä.- Maailman asunnottomien päivä - on myös lahtelaisen inhimillisyyden suuri voitonpäivä. Yhteisöllisyys ohjelmallisen tilaisuuden, lämpimän keiton ja kahvin sekä vaatekertojen muodossa on jokavuotinen suuri koitos, jonka Elokolo r.y. organisoi.

Tässä vuosittaisessa illassa tiivistyy lahtelaisten kansalaisten käytännön toimet erinomaiseksi palveluaktiivisuudeksi ja lähimmäisestä huolehtimiseksi ..

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2018/10/asunnottomien-yo-2018-kasisalilla

 

 

 

Huom.
Tämän artikkelin kuvamateriaali on pääasiassa
vuoden 2018 Lahen uutisia -vuodatuksista: kuvien kokoa säätelevä taiton mahdollisuus on tällä hetkellä rikkoutunut - siksi useat kuvat ovat  kooltaan liian suuria.

TV

 

Lis%C3%A4liite.jpg