Muutama minuutti ennen tätä vuodatuskirjoitusaikomustani olin lirauttanut Tallinna-Helsinki -kulttuurimatkan paluulaivan vessan pisuaariin ja lukenut laitteeseen painetun tiedotuksen:

Tämä pisuaari on täysin vedetön. Se säästää vuodessa keskimäärin 100 000 litraa puhdasta juomavettä.

 

Pisuaari.jpg

 

Lirautukseni pisuaariin oli siis ekoteko?

 

Paluumatkalla synnyinkaupunkiini Lahteen aloin kerrata kaupunkini ekotodellisuutta, joka on mielestäni ollut pelkkää ulkopuolisille näytettävää kiiltokuvaa todellisuudesta. Jälleen kotikaupunkini parhaillaan anoo jo kolmatta kertaa Euroopan vihreän pääkaupungin statusta julkisivunsa koristeeksi..

 

Entä tuo puhdas juomavesi? Lahden juomavesi pumpataan miljoonien vuosien takaisen jääkauden reunamuodostelman syvyydestä Salpausselän harjujen uumenista, sinne muodostuneista maakerroksen alaisista vesisuonista. Se on pohjavettä, jota sellaisenaan on mainostettu harvinaisen puhtaaksi ja jo lapsuudessani ylistetty maailman puhtaimmaksi - Launeen lähteen ainutlaatuisena luonnontuotteena. Lahdessa vedenottamoita on kymmenen ja Hollolassa kuusi. Näiden lisäksi vettä johdetaan Hollolan-Lahden -vesilaitoskuntayhtymän kolmelta vedenottamolta, Salpausselän harjumuodostelmasta. Lahden alueella pohjavettä muodostuu kaikkiaan noin  30 000 m³ vuorokaudessa.

 

Lahdessa tämän arvokkaan luonnonvaran omistaa Lahti Aqua Oy. Se on yli 140 000 asukkaan muodostaman Lahden talousalueen vesiosakeyhtiö, perustettu 110 vuotta sitten Lahden vesilaitokseksi, sillä on jo kolme tytäryhtiötä, toimitusjohtajansa ja markkinointiyksikkönsä.

 

Lahti Aquan historiassa Hollolan ja Lahden vesihuoltolaitokset yhdistettiin 1976, liikelaitos siitä muodostettiin 1988 ja se muutettiin LV Lahti Vesi Oy -nimisenä osakeyhtiöksi 1994 ,ja nimi vaihdettiin Lahti Aqua Oy:ksi 2007. Me lahtelaiset omistamme yhtiön sataprosenttisesti.

 

Salapuussel%C3%A4n%20poikkileikkaus.jpg

Salpausselän harjun läpileikkaus

 

 

                        Oisuaari%204.jpg               

 

Olen muutaman kerran isommassa yeisövessassa, jossa on useampia pisuaareja rinnakkain (mm Kansallisteatterissa) kysynyt vierustoverilta, mihin tuo noin suuri puhtaan juomaveden säästö perustuu. Eivät ole osanneet vastata, myönsin heille, etten minäkään tiennyt asiaan vastausta..

 

Nyt tutkin vielä Novosan-yhtiön pisuaarin, jota se nimittää urinaaliksi, juomaveden säästöohjeita tarkoin. Novosanin ohjeissa selvitettiin mm. se, miksi pisuaari säästää vettä ja siellä annettiin monenlaisia ohjeita rakentajalle tai saneeraajalle, kuten:.

Sijoita kylpyhuoneeseen vedettömiä urinaaleja, joiden hygieenisyydestä huolehtii likaa syövä bakteerikanta. Mikrobiologinen urinaali voi säästää vuodessa jopa 100 000 litraa puhdasta juomavettä.

https://www.novosan.fi/yleinen/miten-vedeton-pisuaari-toimii/

 

Päivittyvää markkinoijan lisätietoa: 6.1.2019

 

Kaava pisuaarin 100 000 litran puhtaan juomaveden säästölle on seuraava (turvallinen laskelma, jossa kaikki arvot alakanttiin): Kiinteistö johon vedetön pisuaari on asennettu on auki 10 h päivässä (365 päivää)

Pisuaaria käytetään 8 kertaa tunnissa (= 8 x 4L = 32L/h x 10h = 320L/aukioloaika (10h) 365 pv x 320L = 116 800 L vuodessa

 

 

 

Pisuaarin säästämis-sanoma alkoi nyt jyskyttää ajatuksissani entistä haastavammin. Istuin tietoaineistojeni eteen ja kaivoin kaiken lähimuistamani ja medioissa kirjoitetun sekä julkaistun tiedon Lahden - maailman parhaimman - veden nykykohtelusta. Suhteellisuustajuni alkoi hämärtyä ja miltei kadota tajutessani Lahdessa tapahtuvan aivan muuta kuin juomaveden säästämistä:

 

Pullovesi.jpg

Kuva Ylen Selkouutiset

 

 

- Joulukuun 13. päivänä 2018 tiedotettiin Lahti Aquasta medioissa.

Kansainvälisen sijoittajan iso pullottamohanke Lahteen on varmistunut. Pullottamoyhtiö H2O4U:n taustalla on nyt singaporelainen sijoittaja Allan Poh perheineen sekä heidän Aqua Matters -yhtiönsä. Suunnitelmissa on 20–22 miljoonan euron pullottamoinvestointi Hennalaan Kallio-Pietilänkadulle. Pullottamon suunnittelutyö on loppusuoralla, mutta rakennusaikataulusta ei ole vielä varmuutta.

Pullottamosta lähtee lahtelaista juomavettä miljoonan litran päivävauhdilla eli 100 kuutiometriä juomavettä päivässä - yksi rekka joka tunti ja 365 miljoonaa litraa puhdasta vettä vuodessa. Pullottamon koko vedentuotanto menee vientiin. Päämarkkina-alueena on aluksi Kiina. Lahti Aqua tienaa vedestä vuodessa  0,5,rmilj..€ .

 

- Hankkeesta kerrottiin kaksi vuotta sitten aikalailla eri tavalla..

Tuolloin kärkihahmoina olivat kaupungin palkkaruhtinas (18000 €/kk) nyt eläkkeelle siirtynyt Lahti Aquan toimitusjohtaja Martti Lipponen ja toinen ruhtinaallinen, monacolainen sijoittaja Alain Mierczuk, joka väistyi nyt joulukuussa pullottamoyhtiö H2O4U:n hallituksesta.

Uutena jäsenenä hallitukseen tulee uusien sijoittajien lisäksi Lahden entinen kaupunginjohtaja, vajaat kolme vuotta kaupunkimme hallintoa ja toimivuutta vuodet 2003-2006 täysin sekoittanut Tarmo Pipatti.

https://www.lahti.fi/ajankohtaista/uutiset/vedenpullottamon-rakentaminen-lahteen-varmistui

 

Vedenkäytön arjen  todellisuutta

1.

Urinaalikuva%202.jpg

Yksi suomalainen kuluttaa siis joka päivä 4000 litraa vettä!

2.

Lahti Aquan mukaan vedenkäyttö Lahdessa on keskimäärin 120 litraa vuorokaudessa asukasta kohden. Peseytyminen vastaa suurimmasta osasta kulutusta 39 prosentin osuudella kokonaiskulutuksesta. Wc-käyntien osuus on 26 %, keittiötöiden 22 % ja pyykinpesun osuus 13 %. Veden kulutus on huipussaan iltaisin klo 20-21 ja pienimmillään klo 03-04. Vuoden aikana eniten vettä kuluu touko-kesäkuun vaihteessa, jolloin kastelua tarvitaan eniten. Vähiten vettä kulutetaan juhannuksena ja joulunpyhinä, jolloin teollisuuslaitosten toiminta on pysähdyksissä ja useat asukkaat poissa vakituisilta asuinpaikoiltaan.

 

3.

Professori Mirja Salkinoja-Salonen  kertoi täällä Helsingin yliopiston Palmenian luennollaan vuonna 1993, että maustaan kuuluisa Lahden juomavesi on puhtaasta maineestaan huolimatta myös ongelmallinen. Hän oli löytänyt pikkutarkoissa laboratoriotutkimuksissa lahtelaisvedestä mm. minimaalisen pieniä pitoisuuksia ruumisvesiin viittaavista laatuominaisuuksista.

 

Vesilasi.jpg

 

Asia taas selittyi siten, että kaikki seitsemän Lahden hautausmaata (Läntinen Kärpäsenmäellä, Vanha Radiomäellä, Mustankallion Mustankallionmäellä, Levon, Radanrakentajien ja Nastolan hautausmaat sekä vielä pieni Lahden sankarivainajien hautausmaa Ristinkirkolla) sijaitsevat Salpausselän harjuilla tai niiden jäänteillä, korkeiden mäkien päällä. Näiltä korkeilta mäiltä tietenkin ruumiista liukenee aikojen kuluessa hajoamis- ja jäteyhdisteitä, jotka sadevesien ja lumensulamisvesien liuottamina nesteinä valuvat kaupungin alaviin laaksoihin harjujen pohjakerroksiin ja viimein vesisuoniin ja vesiin.

 

http://www.lahdenseurakunnat.fi/hautausmaat

 

https://yle.fi/uutiset/3-9956741

 

 

On moraalinen rikos, kun yhteiskunnan byrokratia ottaa käyttöönsä yhteisen omaisuuden ja luonnonvaran - veden - myydäkseen sitä ympäri maailman  tienatakseen rahaa ja kunnialaakereita sekä sulkeakseen voittosummat yhtiölainsäädännön turvaan - piiloon kansalaisilta.

 

Samoin kun Lahti nyt kolmannen kerran yrittää saada ylleen Euroopan Vihreän pääkaupungin statuksen, vedenmyynti näyttää suoranaiselta pilkalta luonnon ja vihreiden arvojen edessä.

 

Kun vielä muovi, johon vesi pullon muodossa pakataan, on todettu aikamme ympäristösaastuttajista suurimmaksi, todelliseksi luonnon tuhoajaksi, tuntuu puhtaan juomaveden myyminen päivittäisenä rekkarallina vielä tyhmemmältä ja ajattelemattomammalta, röyhkeältä piittaamattomuudelta ja typeryydeltä.

 

Lis%C3%A4liite.jpg