Alkutuotanto%20Jonni_Pantzar-1%20Allu%20       

Tommi ja Allu

 

Alkutuotanto-näytelmässä on monta aaria ekotodellisuutta. Näyttelijöistä Tommi on oikeasti perinyt muutama kuukausi sitten pienen palan metsää - Helsinki-pääkaupungin näkökulmasta kaukaa sivistyksestä. Ja vielä se, että sieltä metsäpalstan pieneltä lammikolta, sen reunamilta on löytynyt harvinainen rupiliskolaji, jolle seudullinen Ely on laatimassa luonnonsuojelullista asemaa rauhoittamalla alueen virallisesti.

 

Arvokasta on sekin, että näytelmän ympäristötietous on päivitetty ja varmistettu lahtelaisin, joensuulaisin, valkeakoskelaisin, susipulliaislaisin ja penttilinkolalaisin kohtaamisin ja ajankohtaisin ympäristötietämyksin näytelmän työryhmän työnä - ja lopullisessa versiossa nimitutut asiantuntijat puikahtavat näytelmän henkilögalleriassa ihmislajin edustajina meille nähtäviksi.

 

 

Ylistän esityksen vanhatyylistä huumoria ja näyttelijätaidon diginopean tyypittelyn hurmaavaa teatteria, joista syntyy nokkelan huvittava uuskuosinen komedia. Näytelmä on kahden verrattoman näyttelijän - Tommi Kainulainen  ja Aleksi Lavaste - taituruutta, suomalaisella teatterikentällä jo tuttua kiviätaskussa-teatterilajia, mutta parasta, hauskinta, dariofomaisinta ja laadukkainta sellaista.

Nämä kaksi näyttelijäveijaritaituria luonnehtivat koko maailman eläinkunnan lajiston tuosta vain, kulman takaa sekunnin sadasosissa taas uudeksi eläinkunnan edustajaksi vaihtaen, meidät ihmislajinkin siinä muassa monina eri hahmoina esittäen ja tuon silmänkääntötempun lukemattomia kertoja suorittaen - kaikki hahmot paksuin karikatyyriviivoin herkullisen tunnistettavan eläviksi piirrellen. Näyttämöleikki toimii nautittavana, nauruihin jatkuvasti purskahduttavina kohtauksina, viihdyttävän keveänä yli kaksituntisen kestonsa. Näyttelijätyöllä taitavasti toteutettu keveys takaa vakavan aiheen mielenkiintoisen seurattavuuden

 

Saman näennäisen keveyden kaltaisesti toimii esityksen teksti, Jonni Pantzarin näytelmä Alkutuotanto. Kirjailijana Jonni Pantzarilla on taito luoda näytelmään omaäänisiä mielleyhtymiä, asioiden ja eliökunnan yllättäviä rinnastuksia ja sirotella repliikkeihin näyttelijöille suomen kielen monimielistä, loputonta kielellistä huumoria valloittavan ronskisti ja näppärästi herkullisin kielikuvin.

 

Vaikka Alkutuotanto on vakavahenkinen, toteen perustuva metsän ja eläinkunnan lajien tuhoamisen ekotarinana, 34 toisiinsa taidokkaasti limittyvinä pikku kohtauksina, se raikkaan näyttelijätyön ja erinomaisen tekstinsä huumorin mukana värittyy valloittavan showmaiseksi ja kuin varkain pureskelee terävästi myös vakavaa aihettaan.

 

      Alkutuotanto%20Jonni_Pantzar%20Metso%20j

           Metso ja Orava

 

Ohjaajien Saana Lavaste ja Iiristiina Varilo näkemyksestä kasvaa tekstistä vaikuttavan hallittu ja hauska mielikuvitusrikas tyrkyttelemätön puheenvuoro luonnon puolesta - kahden taitavan näyttelijän dialogin hykerryttävä osumatarkkuus, näyttämöasemoinnin herkut ylhäällä puunlatvustoissa, alhaalla veneissä, telttakäynneissä maankamaralla ja eliöhahmottelun sekä luontojulkkisten hulvattoman vainutarkat karrikoinnit, koko näyttämön liikekielen ja kohtausten rytmitarkka nautittavuus.

 

Kekseliään rekvisiitan ja lavastuksen nerokasta oivaltavuutta ja uusiokäytöllistä materiaalinäkemystä voi vain ihastuneena hämmästellä.

 

 

ALKUTUOTANTO

NÄYTELMÄ Jonni Pantzar
OHJAUS Saana Lavaste ja Iiristiina Varilo
NÄYTTÄMÖLLÄ Aleksi Lavaste ja Tommi Kainulainen

ÄÄNISUUNNITTELU Saija Raskulla
VALOSUUNNITTELU Anna Rouhu
LAVASTUS Mari Hämäläinen

TUOTTAJA Saara Rautavuoma
TUOTANTO Teatteri 2.0, Lahden KT ja Joensuun KT

Valokuvat Jonni Pantzar

 

Kyn%C3%A4%C3%B6.jpg

Alkutuotanto näytelmän markkinointinimenä on kehno, vähemmän houkutteleva. Ja kaikentietävän Wikin määritelmästäkin se liippaisee ohi.. Esityksen loppu komediallisessa hehkussaankin jauhaa viimeisen 15 minuuttia turhaan asioita paikallaan ja olisi taas punakynän väärti.

 

Esitys on harvinainen, kolmen teatterin - Teatteri 2.0, Joensuun kaupunginteatteri ja Lahden kaupunginteatteri - yhteistyö, jonka teema on teatterin avulla nostaa päivän puheenaiheita keskusteluun. Siinä se onnistuu huumorinsa, näyttelijätyönsä ja tietojensa avulla täydellisesti.

 

Teksti on kokonaisuudessaan luettavissa myös netissä ja teatterin merkitystä tekstin tulkitsijana pohtiva katsoja voi verrata pelkkää tekstiä ja valmista esitystä. Näytelmään  liittyvää tietoa on kattavasti esityksen ohjelmapahvissa.

 

Arvio ensi-illasta Lahden kaupunginteatterin Eero-näyttämöllä 15.2.2019

 

https://www.lahdenkaupunginteatteri.fi/produktio/218/alkutuotanto

 

Lis%C3%A4liite.jpg