Lahden kaupunginteatterin syksy esittäytyi viime tiistaina medialle teatteritarjonnaltaan moni-ilmeisen rikkaana. Nunnia ja konnia -musikaali ja Stevensonin seikkailukirja Aarresaari Mauri Kunnaksen piirroksellisena eläinhahmosovituksena tuntuvat molemmat aina tarpeelliselta teatteritaiteen suurelta viihteeltä, virkistykseltä, musiikilta, jännittäviltä ja sykähdyttäviltä hetkiltä suomalaissyksyn ankeaan pimeyteen. Tulevan syksyn raikkautta ja sisältörikkautta lisäävät mielenkiintoiset taiteilijavierailut.

 

Nunnia%20ja%20konnia%20kuva.jpg

Kuvaleike Teatterin ohjelmatiedote

 

Nunnia ja konnia -musikaalin ohjaa yksi kaupunkimme sympaattisimmista, osaavimmista ja työteliäimmistä, aidoista kulttuuripersoonallisuuksista – teatterinjohtaja Ilkka Laasonen. Hieman harmittaa, että tuo Alan Menkenin musiikkiin perustuva musikaali on aiheeltaan juuri kaikki teatteriennätykset ja katsojien ihastukset ylittäneen The Sound of Music -musikaalin kaltainen.

 

Luostarissa tapahtuu nytkin paljon - rakkautta,  hauskaa, vilppiä, rikollisuutta ja jännitystä ja tietenkin tarina pyörii laulun ja keskeisen päähenkilön, laulajatar Deloriksen kohtalokkaan elämän ympärillä.

 

Viime kesänä Nunnia ja konnia -musikaali esitettiin Turun Samppalinnan kesäteatterissa: musikaalin esitysoikeuksien saaminen Lahteen aikaisemmin ei siis ollut mahdollista.

 

Karnani2.jpg

 

Mutta elokuvamusiikin suuren nimen, kahdeksan Oscarin Menkenin musiikin vetovoimaa odottaa jo ensemblen sädehtivän pääosan laulajan,vierailija-näyttelijä Ushma Karnanin vuoksi - ja siksipä kannattaa lippuja ruveta varaamaan jo nyt tähän harvinaiseen musikaalispektaakkeliin.

 

Alan Menken - Glenn Slater - Cheri ja Bill Steinkellner

NUNNIA JA KONNIA

 

SUOMENNOS Heikki Sankari, Kristiina ja Jussi Vahvaselkä
OHJAUS Ilkka Laasonen
MUSIIKIN JOHTO JA SOVITUS
Antti Vauramo
LAVASTUS Minna Välimäki
PUKUSUUNNITTELU Sari Suominen
KOREOGRAFIA Sami Vartiainen
VALOSUUNNITTELU Kari Laukkanen
ÄÄNISUUNNITTELU Jukka Vierimaa

ROOLEISSA Tomi Enbuska, Laura Huhtamaa, Mikko Jurkka, Ushma Karnani (vier.), Anni Kajos (vier.), Eleonoora Martikainen (vier.), Marko Nurmi, Teemu Palosaari, Aki Raiskio, Aarre Reijula, Ritva Sorvali, Liisa Vuori, Timo Välisaari
sekä Aleksis Kyrö, Kim Ruuska

Lahden Gospel-kuorosta Maria Byman, Piia Hiukka, Anu Hänninen, Maryan Järvinen, Meri Kalanti, Anna Kangasluoma, Sanni Keinänen, Minna Krupka, Anne Mynttinen, Riika Raatikainen, Jonna Rothberg-Mikkonen, Merja Salonen

Ensi-ilta 4.9.2019 Juhani-näyttämöllä

 

 

 

 

Kunnas%20Aarresaari.jpg

Kuva Mauri Kunnas

 

 

Aarresaaren ohjaa lahtelaisille vielä melko tuntematon teatterimies Aleksis Meaney, monissa eri suomalaisteattereissa vieraillut ohjaaja.

 

Hän on myös suomalaisen teatterielämän kansainvälisesti kiinnostavimman teatteritapahtuman tärkeä henkilö - jäsen nelihenkisessä asiantuntijakollegiossa, joka suunnittelee ja valitsee, nyt järjestyksessä 51.kansainvälisen Tampereen Teatterikesän 5.-11.8.2019 pääohjelmiston.

 

Meaney2.jpg

 

Aleksis Meaneyn ohjauksia on nähtävänä mm.Kansallisteatterin ja Tampereen Työväenteatterin ohjelmistoissa.

Monet näytelmäuutuudet ja musikaalit ohjannut Meaney on myös sovittanut näytelmäksi Mauri Kunnaksen vuoden 2012 Aarresaariversion R.L.Stevensonin yli sataviisikymmentä vuotta vanhasta poikakirjaklassikon merirosvotarinasta 

Kirjan hurjan merirosvoanarkian pelottavimmat puolet on jo Kunnas pehmentänyt ja huumorilla liudentanut. Meaneyn mukaan tässä tulkinnassa lasten ei tarvitse pelätä, jännittää kylläkin ja nauraa. Meaney tähdentää, että juuri teatteri on se paikka, jossa kaikkien on koettava vähän seikkailun jännitystä, paljon mielikuvitusta ja silti olonsa turvalliseksi. Meaney kertoo muutaman tyypin vain potkaisevan tyhjää esityksessä.

Seikkailuja ja eläinhahmoja riittää koko näyttämön täydeltä ja esityksessä saa taatusti nauraa. Jäämme siis jännittämään, miten tuo tuttu kirjan rallatus ”viistoista miestä ja arkussa luut, huh-hah-hei ja rommia pullo” Lahden Eero-näyttämöllä lutviutuu.

Mauri Kunnas

Aarresaari

SOVITUS JA OHJAUS Aleksis Meaney
LAVASTUS, PUKUSUUNNITTELU JA VALOSUUNNITTELU Tiina Hauta-aho
ÄÄNISUUNNITTELU Tatu Virtamo

ROOLEISSA Jori Halttunen, Saana Hyvärinen, Mari Naumala, Anna Pitkämäki, Mikko Pörhölä, Jari-Pekka Rautiainen, Henri Tuominen, Raisa Vattulainen

Kantaesitys 31.8.2019 Eero-näyttämöllä

 

 

 

 

 

Is%C3%A4-n%C3%A4ytelm%C3%A4.jpg

Kuva Johannes Wilenius

 

Ihmiselämän iltaan inhimillisesti ja lämpimästi saattava esitys muistihauraasta vanhasta Isästä ja hänen tyttärestään on länsimaisen kansainvälisen draaman vakavampi puheenvuoro miltei jokaista meistä tai läheistämme koskevasta elämäntilanteesta. Ranskalaisen Florian Zellerin Isä-näytelmä (2017) on ollut ohjelmistoissa reilun vuoden muutamassa suomalaisteatterissa ja tulee nyt Lahteen parrasvaloihin lokakuussa.

 

Isä-näytelmän ohjaajana vierailee kiittäviä teatteriesityksiä valmistanut ohjaaja-teatterinjohtaja Sini Pesonen. Hänen Jyväskylän kaupunginteatteriin ohjaamansa Hair-musikaali ja Aino-Kaisa Saarisesta Helsingin kaupunginteatteriin valmistunut hiihtourheilun ylistysnäytelmä sekä vuodet Kokkolan kaupunginteatterissa ja monet ohjaukset ympäri maan ovat meidän monen teatteria katsovan muistissa.

 

Florian Zeller

Isä

 

SUOMENNOS Reita Lounatvuori
OHJAUS Sini Pesonen
LAVASTUS JA PUKUSUUNNITTELU
Minna Välimäki
VALOSUUNNITTELU Kari Laukkanen
ÄÄNISUUNNITTELU Tatu Virtamo

ROOLEISSA Saana Hyvärinen, Tapani Kalliomäki, Aki Raiskio, Jari-Pekka Rautiainen, Raisa Vattulainen, Ritva Sorvali

Ensi-ilta 2.10.2019 Eero-näyttämö

 

 

 

list_232_3812-NTR_nettisivujenproggissiv

Kuva Antti Sepponen

 

Suomalaiseen yhteiskuntaan, sen ahtaaseen pieneen kylätunnelmaan sijoittuvan näytelmän sanomattomista säännöistä ja käytännöistä poikkeava ihminen saa yhteisöltään murhaavan kohtelun. Tommi Kinnusen romaanista tehdystä dramatisoinnista Neljäntienristeys on tehty Lahteen oma, laajennettu sovitus.

 

Tämä Suomen pohjoisten pikkunurkkien kuusamolainen maailma, sen ahdas yhteisöllinen julmuus sijoittuu 1900-luvun alun maailmaan, sen uskonnollisten, vanhoillisten tapojen ja kieltäymysten maaperään.

 

Teatterisyksymme 2019 vakavimman sisällön parissa ohjaajana ja lahtelaisversion toisena sovittajana vierailee Aino Kivi.

 

Kivi-t%C3%A4tiohjaaja.jpg

 

Hänellä on jo pitkä teatterirupeama takanaan, viimeksi viisi vuotta Joensuun kaupunginteatterin ohjaajana, tuore kirjailijatausta esikoisromaanin muodossa ja viimeisin meriitti on mitä parhain ja sydämellisin omakohtainen elämänriemu, pieni parinviikon ikäinen lapsi. Hänen näkemyksensä pureutua hienoon tekstiin, ankaran nurkkakuntaisen yhteisön ahdasta ilmapiiriä ja vuosisadan takaista elämää meille peilaten, antaa jo suuria sydäntykytyksellisiä odotuksia elämän tuskan ja sovinnon kohdatessa esityksessä toisensa.

 

Tommi Kinnunen

NELJÄNTIENRISTEYS

 

DRAMATISOINTI Paula Salminen
SOVITUS ja OHJAUS Aino Kivi
LAVASTUS Pekka Korpiniitty
PUKUSUUNNITTELU Laura Dammert
KOREOGRAGFINEN APU Ari Numminen
VALOSUUNNITTELU Harri Peltonen
ÄÄNISUUNNITTELU Sami Järvinen

ROOLEISSA Tomi Enbuska, Jori Halttunen, Laura Huhtamaa, Mikko Jurkka, Anni Kajos (vier.) Eeva-Kirsti Komulainen, Mari Naumala, Marko Nurmi, Anna Pitkämäki, Henri Tuominen, Liisa Vuori , Timo Välisaari.

Ensi-ilta 9.10.2019 Juhani-näyttämö

 

 

https://www.lahdenkaupunginteatteri.fi/ohjelmisto-ja-kalenteri

 

Lis%C3%A4liite.jpg