Kipin%C3%A4%202019%20Kuva1.jpg

Kajaanilaisen Maija Vanhatapion Deep Impact, akryylimalaus

 

Lahtelainen kahden taideyhdistyksen ylläpitämä Galleria Uusi Kipinä avasi viime tiistaina jälleen uuden näyttelyn. On ilmeistä, että galleria pysyy hyvin taloudellisesti pystyssä, sillä sinne pyrkijöitä on pitkä jono, vaikka sen neljän huoneen tilakokonaisuuden yhdenkin huoneen vuokra kolmen viikon pituiseen näyttelyjaksoon vaatii taiteilijalta melkoisen tukun euroja. Euroista taas pitää huolen taiteilija-apurahat, joita taiteilijat joutuvat anomaan jatkuvasti eri puolilta maita ja mantuja taiderahastoista tai yrittäjinä erimuotoisia taideprojekteja perustaessaan.

 

Kipin%C3%A4n%20kuvat%20Remu%202.jpg

Lahtelaisen Janne Lehdon Remu, digivalokuva

 

Nyt Galleria Uusi Kipinässä on esillä viiden taiteilijan niin sekava joukkio, että se herättää kysymyksiä taiteesta ja taideyhdistyksen tehtävästä välittää taidetta meille Lahden asukkaille – maksuttakin.

 

Osa nyt esillä olevista taiteilijoista on tavanomaisia taiteen niinkuttajia. Niinkuttamisella tarkoitan sitä, että taiteilija tietenkin pyrkii vapaamuotoisessa näyttelyesitteessään kertomaan katsojalle taiteestaan, opiskelustaan kotimaassa, ulkomailla tai residensseissään ympäri maailman, näyttelypaikkojensa ja vuosiensa lukuisuudesta, saamistaan tunnustuksista, mutta mikä pahinta - kuvaamaan, mitä hän oikeastaan taiteellaan antaa katsojan ymmärtää, saati juuri nyt esillä tässä näyttelyssä olevilla teoksillaan tarkoittaa.

 

Eikö taide itse puhukaan puolestaan? Eikö taiteella olekaan selittämätön oma itseisarvonsa?

 

 

Taiteen kokijana taas kerran haluaisin Galleria Uusi Kipinän taiteilijavalintalautakunnan pohtivan gallerian tehtävää, kun sen galleriaan valikoituu taiteen tavanomaisuutta, tympäisevän huitaistua, kauneusarvotonta tai sinänsä arvokasta harrastamistasoista taidetta.

 

Eikö juuri taideyhdistysten ylläpitämän Galleria Uusi Kipinän ammattiylpeydellinen tehtävä ole esitellä meille taidetta, jossa on ytyä ja laatua tai vielä enemmänkin - oman nimensä mukaista taidetta.

 

http://galleriauusikipina.net/category/nayttelyt/

PS Artikkelin kuvat ovat valikoituneet kirjoittajan käsityksen mukaisesti näyttelyn tasokkaimmista töistä.

 

Lis%C3%A4liite.jpg