"Vaurioteatteri on vuonna 2018 perustettu uusi vapaan kentän ammattiteatteriryhmä - omaesteettinen ja villi, taiteen rajoja rikkova ensemble, joka ampuu sisältö edellä monitaiteelliseen ilmaisuun."

HOME SWEET HOME Käsikirjoitus ja ohjaus  Jonnakaisa Risto ja Henna Sormunen    Musiikki Juuso Timonen     Lavalla Jonnakaisa Risto, Henna Sormunen, Juuso Timonen
,

Varjoteatterin%20kollaasi.jpg

HOME SWEET HOME - Aikuisten satu sisäilma- ja luottamusongelmista

Prologin keveys kaappaa mukaansa

Me yleisö pääsemme ensin asuntoesittelyyn. Esittelijä näyttää suurelle seinälle heijastamaansa harvinaista, ainutlaatuista, parkettilattiaista asuntomahdollisuutta, joka talon ylimmässä kerroksessa kuun ja auringon näkymin odottaa käyttäjäänsä. Asunnonesittelijä on sujuvasanainen ammattilainen ja ainakin pelkästä pohjapiirroksesta katsoen asunto vaikuttaa esittelijän kuvaamana varsin sopivalta tosisuomalaisen miellyttäväksi ensimmäiseksi omaksi pesäksi. Kun sitten esittely etenee yksityiskohtiin, lipsahtaa monta asunnon ominaisuutta, jotka eivät ihan täytä kaikkia oman pesän vaatimuksia. Hyppäämme esittelyn kyytiin huomaamattamme muutamasta hauskasta kuvailuyksityiskohdasta nauramaan innostuen. Sokeripalat katossa kuuluvat kaupanpäälle, monet reiät kylpyhuoneen laatoissa taas vakuuttavat asunnonetsijää entisistä toimeliaista asukkaista monine kylpyhuonetelineineen, parkettikin muuttuu linoleumiksi ja taloon tehdyn pinnoituksen hiekkapuhalluksen mukana on tullut asbestipitoista pölyä – näin olemme päässeet itse asiaan kevyen valoisin, huolettomin mielialoin asunnon suurille puutteille ihan makeasti naureskellen.

Betonisia laatikoita, lähiötaloja, jollaisia kasvaa kaikkialla Suomessa, korkeina, rapattuina ja kasvottomina. Jokaisessa ikkunassa palaa samanlainen verkkainen, pysähtynyt kajo, mutta vain asunnon 68 olohuoneessa sataa lunta.”


 

Dokumenttiteatterin hengessä

Katsojalle on harvinaisen tuttu tämän aikuissadun tarina. Maan joka kolkan homeiset koulut, asunnot, yhteiskunnan palvelutilat, rakennusten asbestilöydöt, homekoiratutkimukset, sadat erilaiset sisäilmatutkimukset, talojen purkamiset, homeen ja asbestiasioiden virastoasioinnit, lääkärikäynnit, työviranomaisten tutkimukset, aloitteet ja julkilausumat, sisäilmaan liittyvät lukemattomat tv-ohjelmat, työryhmät, oikeusjutut, mielipidekeskustelut vilisevät katsojan kokemuksina nopeasti alitajuntamme turruttamina jokapäiväisyyksinä.

Vaurioteatteriesityksen voima löytyy noiden tuttujen dokumenttien uudenlaisessa, tuoreessa käsittelyssä, jota vain teatteri uskaltaa ja pystyy toteuttamaan.

Esittäjät itse käsikirjoittajina ovat tempautuneet sumeilemattoman nuorin silmin ja ajatuksin räiskimään asiat pöydille, tikkujen nenään meille ahmittaviksi ja pääteltäviksi. Käsikirjoitus demonstroi osaavasti oudon absurdiksi muuttuneen yhteiskunnan rakentamisen, asumisen, yksilön eriarvoisen aseman ja luo tämän hoitamattoman, vaietun, vastuunkantajien piilottaman, aloite- ja asiapaperiläjäpinon alimmaisimman, jokaista yksilöä sivuavan turvattomuustunteen esityksen harvinaisen kuumaksi polttopisteeksi.

 

Teatteriestetiikan nautintoa

Valloittavan hauskana ja huumoriltaan lämpimän tuoreena Vaurioteatterin esitys välittyy kun klovnihahmot ”arkkidemoni" Jyrki (Henna Sormunen) ja hänen uskollinen "kätyrinsä" Omppu (Jonnakaisa Risto) tulkitsevat esityksen kohtaukset moneksi muuntuen, ilmaisullisesti uushauskoin tehokeinoin, tarkkasävyisin tauoin ja herkullisen räiskyvin vastareaktioin notkeasti ajatellen ja yhteisnäytellen.

Hämmentävän nautittavasti kaksi näyttelijää pystyy värikkäästi, revyymäisen iskevästi näyttelijäilmaisun kaikkia eri teatterilajeja taitavasti käyttäen milloin sympaattisina ja ilmeikkäinä, muppetshow-punk-nukketyyppisinä koirina ja ihmisinä milloin tarinan kertojiksi salamana muuttuvina klovnihahmoina koko vaurioyhteisömme nykytilan meille kauhisteltavaksi hahmottelemaan. Näiden hienojen näyttelijälahjakkuuksien avartavan valoisalla, terävällä, omaperäisellä hauskuttamisella sekä taitavan uniikeilla tyyppiluomuksilla synkkä tosiasia parodioidaan naurun kautta koskettavammaksi kuin arvaammekaan. Esityksen pulssittaa soitinnäppäilyin ja djx-laitevälinein herkästi, tarkasti ja mielikuvituksellisesti Juuso Timonen.


 

HOME SWEET HOME on vuonna 2018 perustetun vapaan kentän teatteriryhmän ensimmäinen tuotanto.. Esitysidea palkittiin UNIMA Finlandin Komeetta 2018 -tuotantotuella.
Suomen Kulttuurirahasto on myöntänyt esitykselle apurahan
.

Arvio kirjoitettu esityksen ensi-illasta 16.3.2019.

Ensityksen valot  Juha Ekola  Äänet Mika KInnunen   Arvion kuvakollaasin alkuperäiskuvat  Heikki Kynsijärvi

https://vaurioteatteri.weebly.com/

 

Lis%C3%A4liite.jpg