H%C3%A4meen%20vaalipiiri%20a.jpg

Suomi tunnustetaan maailmalla yhtenä maapallon demokraattisimmista valtioista. Yksi tuon kansanvallan merkittävä saavutus on maan täysi-ikäisten kansalaisten oikeus sanoa vapaasti oma mielipiteensä yhteiskunnan päättäviä ja hallitsevia henkilöitä ja järjestelmiä valittaessa. Äänioikeus kerran kuudessa vuodessa maata johtavan presidentin, kerran neljässä vuodessa maan 200-jäsenisen lakeja säätävän eduskunnan ja kerran neljässä vuodessa kansalaisten omaa asuinkuntaa hallitsevien kunnanvaltuustojen valitsemiseksi.

 

Suomalaiset ovat parhaillaan valitsemassa itselleen uuden eduskunnan vuosiksi 2019-2023. Kansalaiset ovat saaneet käydä ennakkoon äänestämässä ja varsinainen vaalipäivä on huomenna 14.4.2019.

 

Eduskunnan valitsemiseksi maa on jaettu 13 vaalipiiriin, joista jokaisella on vaalipiirin kansalaisten suhteellisen määrän mukainen oikeus valita omat edustajansa eduskuntaan.

 

Eduskuntavaaleissa, jotka toimitetaan 14 päivänä huhtikuuta 2019, valitaan vaalipiireissä seuraavat määrät kansanedustajia:

 

Helsingin vaalipiirissä

22

Uudenmaan vaalipiirissä

36

Varsinais-Suomen vaalipiirissä

17

Satakunnan vaalipiirissä

8

Hämeen vaalipiirissä

14

Pirkanmaan vaalipiirissä

19

Kaakkois-Suomen vaalipiirissä

17

Savo-Karjalan vaalipiirissä

15

Vaasan vaalipiirissä

16

Keski-Suomen vaalipiirissä

10

Oulun vaalipiirissä

18

Lapin vaalipiirissä

7

 

Lahti kuuluu Hämeen vaalipiiriin, jonka vuoden 2019 eduskuntavaaliehdokkaiksi on asettunut kaikkiaan 155 ehdokasta, joista valitsemme 14.

 

 

 

Eduskunta 2015-2019

Eduskuntaryminen%20voimasuhteet%202015%2

 

H%C3%A4mween%20vaalipiiri%20Esuskuntavaa

 

 

Eduskuntavaalit 2019

Omassa ennustuksessani hämmästelen ja surkuttelen näiden vaalien nuorten ehdokkaiden todellista, varsin olematonta mahdollisuutta päästä kansanedustajaksi, vaikka jättimäisin vaalibudjetein yrittävätkin. Häme on poliittisesti kovin linnoittautunut puolueittain. Se merkitsee, että uusia, tuoreita, nuoria ehdokkaita ei juurikaan alueelta haluta asettaa ehdolle. Vanhoilla vakiintuneilla ja puoluerahoin tuetuilla edustajilla näyttää  kansanedustajien lopullinen valinta toteutuvan koko vaalipiirissä.

 

Valtakunnallisessa ennustuksessani juttuni värittyy eri puolueiden osalta - Sipilän mokaan hallituksensa erossa, Vihreiden Haaviston ja Vasemmiston Anderssonin hyvään ja selkeään edustavuuteen medioissa sekä hallituspuolue perussuomalaisten riitelyyn puolueen hajotessa päätösdemokratian irvikuvana kahdeksi kappaleeksi.

 

Erittäin suurena miinuksena kokoomukselle on, että juuri Hämeen vaalipiirin nykyinen kokoomuslainen kansanedustaja Grahn-Laasonen opetusministerinä on asiantuntemattomuudessaan ajanut koko suomalaisen opetuksen - varhaiskasvatuksesta korkeakoulutukseen - hälyttävän heikkoon tilaan.

 

Eduskunta%20ryhminen%20voimasuhteet%2020

Erityishuomioita lahtelaisista äänestäjistä ja ehdokkaista

 

Lahdessa ei ole tällä hetkellä omia, vahvoja kokoomuslaisia ehdokkaita valittavaksi. Luotettavat ehdokkaat, kuten entiset Väinö Saarion ja Ulla Puolanteen kaltaiset suuret tähdet, ja nuoret puuttuvat. Kokoomuksen uustulokkaat ovat kaupunkilaisille kovin etäisiä, vieraita ja iäkkäitä. Peruskokoomuslaiset joutuvat siis valitsemaan luotettavat vanhatkin ehdokkaansa muualta kuin Lahdesta. 

 

Vihreiden lahtelaisedustuksen kannatus typertyy heidän suhtautumisestaan kaupungin ulkoiseen ja sosiaaliseen rakentumiseen. Toriparkki sekä keskustan kaavoitus ja liikenne ovat kaukana aidosta vihreästä ajattelusta sekä yleisestä taloudenhoidosta. Vaalipiirin lahtelaisäänestäjät valitsevat vihreänsä muualta kuin Lahdesta suuren mainonnan seurauksena .

 

Perussuomalaisten tyyssijana tämä Hämeen peräkamari Lahti olisi otollinen maaperä. Ehdokkaat vain ovat valtuustotyössään osoittautuneet kovin yksioikoisiksi mielipiteissään ja jääneet kaupunkilaisille tuntemattomiksi.

 

Lahden Demareille kompastuksena on niin ohitie kuin toriparkkikin: monet hyvät demarit ovat näin karsiutuneet loppumetreillä viimeisten joukkoon. Ohitien väärän vaihtoehdon valitsemisen seurauksena sadat perheet ovat menettäneet kotirauhansa lopullisesti - sellaisen päätöskulttuurin ei pitäisi kuulua aitoon demokratiaan ja sosiaalisuuteen. Näissä vaaleissa demariehdokkaat saavat äänimäärissään maistaa tuon typeryytensä..

 

Vasemmistoliiton ehdokasasettelulle on suuri määrä ja kirjo tyypillistä. Ihan mitään suurta komeettaa ei senkään taivaalta ole näkyvissä.

 

 

H%C3%A4mween%20vaalipiiri%20Esuskuntavaa

 

 

Hämeen vaalipiirin (06) valittujen tulosennuste 13.4.2019

 

 

Demarit

 

1. Tarja Filatov

2. Ville Skinnari

3. Johannes Koskinen

4. Mika Kari

Varalla Kaisa Lepola/ Sirkku Hildén/ Marju Markkanen

 

Keskusta

1. Juha Rehula

2. Martti Talja

Varalla Hilkka Kemppi

 

 

Kokoomus

 

1. Timo Heinonen

2. Kalle Jokinen

Varalla Sanni Grahn-Laasonen/

 Kristiina Hämäläinen

 

Kristilliset

1. Päivi Räsänen

Varalla Sonja Falk

 

Perussuomalaiset

1. Jari Ronkainen

2. Lulu Ranne

Varalla Rami Lehto

 

 

Vasemmistoliitto

1. Anna-Kaisa Pekonen

Varalla Elisa Lientola,

 

 

Vihreät

1. Kirsi Ojansuu-Kaunisto

Varalla Juha Tapiola

 

 

Käytä äänioikeuttasi viimeistään vaalipäivänä 14.4.2019!

 

 

Lis%C3%A4liite.jpg