Danielson-Kalmarin%20huvilan%20kuva.jpg

 

Asikkalan keskustassa, Vääksyn kanavan vieressä on vuosikymmeniä sijainnut suomalaisen historioitsija-poliitikko J.R.Danielson-Kalmarin hieno huvila. Nähtävyys tämä tyylikäs puurakennus on tänäänkin hyvin hoidettuine pihapuistoineen. Sen sisälle kannattaa kurkistaa, sillä sen 1980-luvulla tehty kunnostus toi seinille upeat tapetit atmosfääriksi ja kuin visuaaliseksi muistikuvaksi Danielson-Kalmarin merkittävyydestä koko Suomelle, sillä mm. J.K.Paasikivi piti häntä oppi-isänään. Tänne Vääksyn huvilaansa Danielson-Kalmari muutti vanhuudenpäivikseen. Upein nähtävyys tänä kesänä on saada kurkistaa pariin aitoon Danielson-Kalmarin uudelleen konstruoituun huoneeseen, työhuoneeseen ja ruokasaliin.

 

Danielson-Kalmari%20lis%C3%A4kuva.jpg

 

Viimeiset kolmekymmentä vuotta huvilalla ovat vaihtelevalla menestyksellä pitäneet kesänäyttelyitään erilaiset ja eritasoiset kuvataiteilua työkseen tai harrastuksekseen harjoittavat ihmiset.Tänä kesänä sen ovat omineet taiteesta innostuneet kuvantekijät, joilla on ollut pyrkimys päästä näyttämään tekemisiään ja myydä töitään.

 

Rajaton paletti -näyttelyssä on tänä kesänä mukana 14 taiteilijaa: Anne Ahonen, Jemiina Halonen, Heli Huotala, Pirjo Kaartinen, Kaius Kallio, Anneli Kokkonen, Lailahelena Lepistö, Marlena Luukkonen, Riitta Posti, Harry Salmi, Marika Schroderus, Juha Siirto, Tuula Siltasari ja Matti Vesanen. Esillä on siis taiteellisia luomuksia toteutettuina erilaisin tekniikoin lähes sata teosta.

 

Taiteen kannalta asetelma on kiusallinen. Hienojen tyylitapettien koristamille alakerran seinille ja yläkerran kauniisiin puuseiniin on ripustettu jos jonkinlaisia taiteeksi luokiteltuja teoksia. Asiassahan ei ole mitään muuta kielteistä, mutta kun tällaisessa monityylisessä askartelun luonteisessa myyntinäyttelyssä otetaan vielä kävijältä pääsymaksu, taide ja sen taso on syytä ottaa puheenaiheeksi.

 

Tottahan taide on viimekädessä myös tasokkaan taiteen kohdalla mieltymisasia ja makukysymys. Mutta kun tällaisia askartelumaisia töitä on elävöitetty kulta- ja hopeasomistein, mitä mauttomimmin sekatekniikoin tai kun naivismi käsitetään lapsenomaiseksi piirrokseksi, joka väritetään huolellisesti erilaisin maalein, ei arviolta sadan teoksen kokonaisuutta voi taidenäyttelyksi kutsua - uudenlaiseksi tämänpäivän jokaihmisen toritaiteeksi kylläkin.

 

Pari vuotta sitten saman näyttelytilan kesänäyttelyssä oli sentään oikein taidemaalarien taitavia teoksia aloittelevammille malliksi ja yleisölle herkuksi nähtävänä ja kaupan. Nyt samalle tasolle yltäviä töitä en löytänyt ainuttakaan.

 

Pyykkip%C3%A4iv%C3%A4%202019.jpg

Lailahelena Lepistö   Pyykkipäivä, öljyvärityö 2019

 

Juha Siirton akvarellit jo puhuttelivat varmuudellaan, kauneudellaan ja luontovälähdystyylillään. Tai Lailahelena Lepistö suurikokoisella pyykkipäivätunnelmallaan, josta katsoja aistii raikkaan pestyn pyykin ja hulmuavan tuulen vilvoittavan vapauden.

 

Matti%20Vesanen%202019%20ty%C3%B6.jpg

Matti Vesanen Hämärän neito -maalattu kipsi 2019

 

Tauluntekijöiden lisäksi Matti Vesanen urakoi veistostensa kanssa jälleen. Aivan liikaa hän tuottaa teoksia - olkoonkin että niissä jokaisessa (esillä taisi olla yli tusina veistoksia) on sentään monimerkitystä ja tuloksekasta yritystä. Vesanenkin joutuu jo toistamaan liikaa itseään ja asettamaan samoja teoksia eri näyttelyihin ikäänkuin määrä olisi tae taiteellisesta vakuuttavuudesta.

 

Danielson-Kalmarin huvilaa on valtion ja kunnan varoin pystytty pitämään melko tyydyttävässä rakenteellisessa kulttuurihistoriallisessa kunnossa.

Näyttelykesien jatkuessa tällaisina - sisällöltään, tasoltaan, kaupallisuudellaan - olisi ehkä rehellisempää asettaa pääsymaksu vapaaehtoiseksi. Silloin kansa olisi toritaiteeseen myötämielisempi, tulisi paikalle ja taloudellinen tuottokin arvohuvilan ainutlaatuisessa ilmapiirissä lisäisi kävijöiden mielenkiintoa ja avaisi kukkaron nyörit tukemaan tekijöiden taiteellista innostusta paremmin kuin nyt pakollisesti.

 

 

Rajaton paletti 19.6. - 11.8.2019

Avoinna ti – su 12.00- 16.00
maanantaisin suljettu

 

Lis%C3%A4liite.jpg